Uaea Yönetim Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Uaea Yönetim Kurulu Toplantısı

Uaea Yönetim Kurulu Toplantısı

Rusya, UAEA'ya gönderdiği mektupta, “Suriye’deki nükleer reaktöre saldırı riskinin analizini “ talep etti Suriye’nin daimi temsilcisi büyükelçi Sabbagh, UAEA Genel Direktörü Amano’nun, “Rusya’nın talebine güçlü bir şekilde katıldıklarını ifade ettiğini” bildirdi

10.09.2013 20:33

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (UAEA) mektupla başvuran Rusya'nın, " Suriye'deki nükleer tesise saldırı riskinin analiz edilmesini istediği" belirtildi.

Viyana'da devam eden UAEA Yönetim Kurulu toplantısına katılan  Suriye  temsilcisi büyükelçi Bassam Sabbagh, basına yaptığı açıklamada, UAEA Genel Direktörü Yukiya Amano ile görüştüğünü belirterek, "Genel Direktör Amano, Rusya'nın Ajans'tan güvence denetimi altındaki nükleer bir tesise saldırı riskinin analizini istediğini belirtti ve kendilerinin de bu talebe güçlü bir şekilde katıldıklarını ifade etti" dedi.

Sabbagh, Şam'daki araştırma reaktörünün  "UAEA'nın güvence denetimi altında olduğunu" anımsatarak, "Ajansın bu konuda yapacağı bir analizi yönetim kurulu üyesi 35 ülkenin temsilcileriyle paylaşma sorumluluğu olduğunu" söyledi.

Sabbagh, bir soru üzerine, "Uluslararası toplumun nükleer güvenlik konularındaki kaygılarını 16 Eylül'de yapılması planlanan UAEA Genel Kurul Konferansında aktarmalarını heyecanla bekliyoruz." diye konuştu.

Bir gazetecinin "Yönetim kurulu üyeleri arasında bir görüş ayrılığı var mı ? " sorusuna Suriye temsilcisi Sabbagh, "Genel Direktör Amano'nun kendisine toplantıda veya yönetim kurulunda konu üzerinde çalışılacağını belirttiği" yanıtını verdi.

Sabbagh, "UAEA Yönetim Kurulu toplantısında konuya ilişkin bir uzlaşmanın çıkacağını söylemenin erken olduğunu" da vurguladı.

Bu arada, Rusya'nın ABD yönetimine gönderdiği bir mektupta da  "Başkent Şam'daki araştırma reaktöründe yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum bulunduğunu belirterek olası bir saldırı konusunda uyarıda" bulunduğu bildirildi.

UAEA Genel Direktörü Yukiya Amano da dün yaptığı basın toplantısında, Şam'daki araştırma reaktörünün UAEA'nın denetimi altında bulunduğunu anımsatarak, tesiste şu anda 1 kilogram yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum bulunduğunu söylemişti.

Ajansın Viyana'daki merkezinde dün başlayan ve basına kapalı bugün de devam eden UAEA Yönetim Kurulu toplantısının oturumunda nükleer güvenlik ve güvence denetimleri antlaşmalarının uygulanmasına yönelik teknik konuların ele alındığı belirtildi.

İran ve Suriye'nin nükleer programlarına ilişkin son gelişmelerin de görüşüleceği toplantı 13 Eylül Cuma günü sona erecek. - Viyana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uaea Yönetim Kurulu Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement