İnegöl Belediyesi, Ahmet Türkel Mahalle Konağı ile Orhaniye Mahalle Konağının ardından Süleymaniye Mahalle Konağı için çalışmalara başladı. Yeşil Bursa Caddesi üzerindeki 100 yıllık binada çalışmaların yılsonunda tamamlanması hedefleniyor.
Belediye meclis üyeleri ile birlikte çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Muharrem Şahar'a ait koruma altındaki binanın Belediye Meclisi'nin Mart 2012'deki onayıyla Belediye mülklerinden 90 bin lira değerindeki 208 metrekare alanlı arsa ile takas edildiğini söyledi.
Daha sonra hazırlanan proje doğrultusunda restorasyon çalışmalarına başlandığını aktaran Başkan Aktaş, bina ile alakalı kısa bilgiler verdi;
Yeşil Bursa Caddesi 62 numaradaki bu bina; 244 ada 19 parselde tescilli iki katlı ahşap bir yapıdır.
Bina 139 metrekare alana sahiptir.
Yaklaşık 100 yıllık olduğunu düşündüğümüz bina; yakın zamana kadar kullanıldığı için bina birçok müdahale ve iyileştirmeler yaşamıştır" dedi.
Yapılan tespitlerde; binanın çatı kaplaması ve kiremitlerinin değiştirildiğini, bahçeye bakan cephede mutfak, banyo ve WC ilaveleri yapıldığını söyleyen Aktaş, "Ayrıca; arka çıkış kapısı kapatılmış, toprak sıvalar üzerine beton sıva yapılmış; döşeme tahtaları plastik esaslı malzeme ile kaplanmıştır. Bunun gibi daha başka birçok müdahalelerden de geçmiştir. Bu yönüyle bina sağlam gibi gözükse de bahçedeki tek katlı müştemilatın çatısı da çökmüş durumdadır" dedi.
Aktaş, Belediye olarak hazırlanan restorasyon projesinde, binanın aslına göre bir çalışma yürütüleceğini belirterek, 15 Ocak 2013 tarihinde çıkılan ihaleyi; Yemenoğlu Yapı Proje Tic. Ltd. Şti.nin 285 Bin 945 TL. bedelle aldığını ve 18 Şubat 2013 tarihinde çalışmalara başladığını söyledi.
Şu an mevcut yapıyı ortaya çıkarmak, taşıyıcıları ile alakalı tespiti yapmak adına yapının söküm çalışmalarının yürütüldüğünü belirten Aktaş, restorasyon projesi kapsamında yapılacak çalışmalardan şu şekilde bahsetti;
Zemin kattaki oda bölümleri kısmi olarak kaldırarak tek mekân haline getirilecektir.
Normal katta merdivenin karşısındaki oda sofaya katılacaktır.
Bahçedeki müştemilat, mahalle konağının mutfak ve WC ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden yapılacaktır.
Bahçede oturulabilmesi için 15 m2 alanlı yarı açık bir mekân da yapılacaktır.
Ayrıca; bahçenin kotu çok düşük olduğu için yükseltilecektir.
Uygulanacak restorasyon projesi kapsamında müştemilat ve tuğla ilaveleri dışındaki tüm bina korunacaktır" dedi.
Söküm çalışması süren yapının restorasyonunun bu yılsonuna kadar bitirmeyi planladıklarını söyleyen Aktaş, diğer mahalle konaklarında olduğu gibi Süleymaniye Mahallesinin bir sosyal aktivite merkezi olacağını, bir bölümünde ise 9. Bilgi Kültür Evi'nin konuşlandırılacağını aktardı.
Son Dakika › Güncel › Üçüncü Konak Süleymaniye Mahallesine - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?