Ukrayna'nın Doğusunda Ateşkes İlan Edilmesi - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'nın Doğusunda Ateşkes İlan Edilmesi

Ukrayna\'nın Doğusunda Ateşkes İlan Edilmesi

Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti liderlerinden Aleksandr Zaharçenko: ''Özerklik değil, bağımsızlık istiyoruz''

08.09.2014 19:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti liderlerinden Aleksandr Zaharçenko, Rusya yanlısı ayrılıkçılarla ordu birlikleri arasında ilan edilen ateşkes konusunda "Özerklik değil, bağımsızlık istiyoruz" dedi.

Donetsk ve Luhansk illerini içine alan Donbas bölgesinin 2. Dünya Savaşı'nda Alman işgalinden kurtuluşunun 71. yıl dönümü dolayısıyla Leninski Komsomol Anıtı'nda düzenlenen törene, Stalingrad çarpışmalarına katılan gaziler de katıldı. Törene katılanların Rusya ve Donesk bayrakları taşıdıkları ve bağımsızlık sloganları attığı dikkati çekti.

Törende hazır bulunan Zaharçenko, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna hükümeti ile yapılan ateşkes sonrasında esir askerlerin değişimini yaptıklarını belirterek, Ukrayna ordusunun elinde çok fazla ayrılıkçı asker bulunmadığını, komşusu ve yakınlarınca şikayet edilen veya protestolara katılan sivillerin çoğunlukta olduğunu kaydetti.

Önceliklerinin sivillerin serbest bırakılması olduğunu dile getiren Zaharçenko, "Minsk'te anlaşma imzaladıktan sonra, bu şekilde yakalanan birçok kişi hakkında yakınlarından telefon aldım. Ukrayna ordusunun elinde yaklaşık 150 kişi buluyor. Bunların yarısından fazlası sivil, savaşçı değil" dedi.

Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla ordu birlikleri arasında ilan edilen ateşkese uyacakları konusunda büyük güvence verdiklerini ifade eden Zaharçenko, "Ateşkese uyulması konusunda kesin talimatlar verdim ancak dün Mariupol ve Marinka civarında Rus yanlısı ayrılıkçılara ateş edildi. Biz ateşkese uyuyoruz ama karşı tarafın saldırıları sürüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ordusuna hakim olamıyorsa bunda bizim kabahatimiz ne" diye konuştu.

Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti liderlerinden Aleksandr Zaharçenko, önemli bir adımı attıkları ateşkes konusunda ise şunları kaydetti:

"Bizim çözüme yönelik adımımıza karşı, diğer taraftan da bir adım bekliyoruz. Biz özerklik değil, bağımsızlık istiyoruz. Minsk'te bunun için ateşkes imzaladık. Dünyada herkes bizim terörist olmadığımızı görüyor. Toprağımızda özgürce yaşamak istiyoruz. Ukrayna içinde özerklik istemiyoruz. Bu ateşkes sırasında Ukrayna ordusu boş durmayarak tahkimatını ve asker sayısını arttırıyor. Bunun farkındayız. Ukrayna'da önümüzdeki ay seçim yapılacak. Büyük partiler bizim üzerimizden propaganda yapıyor. Savaş yanlısı olan partiler, büyük partiler. Savaş karşıtı olan partilerin destekçileri ise az. Bunu anlıyorum. Oy toplamak için bizim seçmenlerimize vaatlerde buluyorlar. Bizi yok edeceklerini söyleyip, oy toplamaya çalışıyorlar."

Belarus'un başkenti Minsk'te 5 Eylül'de bir araya gelen "Ukrayna-Rusya-AGİT" Üçlü Temas Grubu toplantısına katılan eski Ukrayna Devlet Başkanı Leonid Kuçma, Rusya'nın Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov, AGİT temsilcisi Heidi Tagliavini ile Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti liderleri Aleksandr Zaharçenko ve İgor Plotnitskiy arasında yapılan görüşmeler sonucunda, Ukrayna'nın doğusunda 5 Eylül itibarıyla ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda mutabakat sağlamıştı. - Donets'ka Oblast'

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'nın Doğusunda Ateşkes İlan Edilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement