UAEA: İran İle Uzun Süredir Görüşmeleri Sürdürüyoruz - Son Dakika
Güncel

UAEA: İran İle Uzun Süredir Görüşmeleri Sürdürüyoruz

UAEA: İran İle Uzun Süredir Görüşmeleri Sürdürüyoruz

UAEA Genel Direktörü Amano, İran Cumhurbaşkan Ruhani'den sonra İran'la nükleer programı için yürütülen görüşmelerin atmosferinin değiştiğini söyledi.

01.11.2013 22:09  Güncelleme: 23:22

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Direktörü Yukiya Amano, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin göreve gelmesinden sonra İran'la nükleer programı üzerine yürütülen görüşmelerin atmosferinin değiştiğini söyledi.

Temaslarda bulunduğu ABD'nin başkenti Washington'daki Wilcon Center'da düzenlenen panele katılan Amano, UAEA'nın yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Amano, İran, Suriye ve Kuzey Kore'nin aralarında bulunduğu bazı ülkeleri düzenli olarak yakından takip ettiklerini belirtti.

İran'ın nükleer programına ilişkin görüşmelerin devam ettiğini anlatan Amano, bu hafta içinde Viyana'da iki gün süren çok yapıcı bir toplantı gerçekleştirdikleri bilgisini verdi. Görüşmelerde Tahran yönetiminin yeni bir öneri sunduğunu dile getiren Amano, bu ülkenin görüşmelere katkı sağlamak ve diyaloğu artırmak istediğini vurguladı.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin göreve başlamasından sonra Tahran yönetiminin yaklaşımındaki değişime değinen Amano, "Şu anda çok önemli bir zaman dilimi içinde bulunuyoruz. İran ile uzun süredir görüşmeleri sürdürüyoruz. Ancak Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani göreve geldikten sonra, ilk önce Tahran yönetiminin tonunda değişimi gördük. Şu anda önerilerinde bazı içerik de görebiliyoruz" diye konuştu.

Açıklığa kavuşturulması gereken tüm konuların iş birliği ve diyalogla aydınlatılabileceğine dikkati çeken Amano, kısa sürede sonuca varmanın güç olduğunu aktararak, "Her şeyin üzerinden bir gecede gelemezsiniz. İran, adım adım ilerleme önerisinde bulundu ve bu öneri bazı içeriğe de sahip. Bunun üzerinde çalışıyoruz şu an" ifadesini kullandı.

Amano, Suriye'de devam eden şiddetin bu ülkedeki çalışmaları etkilediğini de söyledi.

Suriye'de küçük oranda zenginleştirilmiş uranyuma sahip nötron kaynağı reaktörünün UAEA'nın kontrolünde olduğunu bildiren Amano, "Bu tesisi düzenli olarak ziyaret ediyoruz ve burada barışçıl faaliyetler yürütülüyor. Ancak son zamanlarda bariz nedenlerden dolayı ziyaret edemedik. Bu tesiste işlerin kötüye gittiğine dair bir belirtiye sahip değiliz" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel UAEA: İran İle Uzun Süredir Görüşmeleri Sürdürüyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement