Eco'dan İlginç Vasiyet! "10 Yıl Boyunca Benim Adımı Kullanarak Etkinlikler Düzenlemeyin" - Son Dakika
Güncel

Eco'dan İlginç Vasiyet! "10 Yıl Boyunca Benim Adımı Kullanarak Etkinlikler Düzenlemeyin"

Eco\'dan İlginç Vasiyet! "10 Yıl Boyunca Benim Adımı Kullanarak Etkinlikler Düzenlemeyin"

Dünyaca ünlü İtalyan yazar ve filozof Umberto Eco vasiyetinde "Önümüzdeki en az 10 yıl boyunca benim adımı kullanarak etkinlikler düzenlemeyin." dedi.

23.03.2016 17:14  Güncelleme: 20:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyaca ünlü İtalyan yazar, filozof, göstergebilimci ve eleştirmen Umberto Eco'nun ilginç bir vasiyeti ortaya çıktı. ANSA haber ajansında yer alan bilgilere göre, 19 Şubat'ta Milano'da 84 yaşındayken ölen Umberto Eco, önümüzdeki en az 10 yıl boyunca ne kendi ne eserleri adına ne de düşünceleri üzerine konferanslar, buluşmalar ve akademik etkinlikler gibi şeylerin düzenlenmesini istemedi.

" 'GÜL'ÜN ADI'YLA DÜNYA ÇAPINDA ÜNE KAVUŞMUŞTU"

Söz konusu vasiyetin, 1980 yılında yayımlanan "Gül'ün Adı" adlı romanıyla dünya çapında üne kavuşmuş olan Eco'nun eşi Renate Ramge tarafından, yazarın arkadaşı ve meslektaşı göstergebilimci Patrizia Violi'ye aktarıldığı belirtildi.

"TAM ONUN KARAKTERİNE UYGUN BİR İSTEK"

Düşündürücü olduğu kadar, eğlendirici ve şaşırtıcı açıklamalarıyla bilinen Umberto Eco'yu tanıyanlar bu sıra dışı vasiyeti, "Tam onun karakterine uygun bir istek" diye yorumladı.

"BU DA ECO'NUN SON ŞAKASI"

Patrizia Violi, "Bu da profesörün (Umberto Eco) son şakası" diye niteledi.

"HİÖ ŞÜPHESİZ Kİ ONUN İSTEĞİNE SAYGI GÖSTERECEĞİZ"

Umberto Eco'nun, ölümüne kadar uzun yıllardır çalıştığı Bolonya Üniversitesi Rektörü Francesco Ubertini ise, "Bu fikir, Eco'nun dahiliğinin bir ürünüdür. Bu kararı gülümseyerek ve anlayışla karşıladım, çünkü tam da Eco figürünü yansıtıyor. Hiç şüphesiz ki onun isteğine saygı göstereceğiz" diye konuştu.

Umberto Eco'nun yakın arkadaşlarından Ivano Dionigi de, "Eco bu seçimiyle, başka bir kategoride insan olduğunu bir kez daha gösterdi" ifadelerini kullandı.

"YURT DIŞINDA BUNA UYULUP UYULMAYACAĞI KESİN DEĞİL"

ANSA, İtalya'da Eco'nun bu vasiyetinin yerine getirileceğine kesin gözüyle bakıldığını, ancak yurt dışında buna uyulup uyulmayacağının kestirilemeyeceğini yazdı.

"TÜRKİYE KÜLTÜREL OLARAK BÖLÜNMÜŞ OLMAYA MAHKUM"

Umberto Eco, gazeteci Cansu Çamlıbel'e verdiği bir röportajda, "Söylediniz. O köprü kelimesi çok uygun hâlâ aslında. Ülkeniz (Türkiye) bir köprünün kaderindeki bütün şanslara da kusurlara da sahip. Orhan Pamuk'un kitaplarını okumak bile eski geleneksel yapı ile Avrupalı olma hevesi arasındaki süregiden gerilimleri anlamak için yeterli. Sanki devamlı bölünmüş olmaya mahkum edilmiş, nereye gitmesi gerektiğini hiçbir zaman bilemeyen bir ülke gibi Türkiye. Bilemiyorum. Ama izlenimim o ki; çoğu Türk insanı bir yandan Avrupalı olmak istiyor ama bir yandan da geleneklerinden vazgeçmek istemiyor." demişti.

UMBERTO ECO KİMDİR?

Umberto Eco (d. 5 Ocak 1932 - ö. 19 Şubat 2016), İtalyan bilim adamı, yazar, edebiyatçı, eleştirmen ve düşünür.

Dünya kamuoyunun gündemine Gülün Adı ve Foucault Sarkacı gibi romanlarıyla giren İtalyan yazar, aynı zamanda Orta Çağ estetiği ve göstergebilim dalının ustalarındandır.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Eco'dan İlginç Vasiyet! '10 Yıl Boyunca Benim Adımı Kullanarak Etkinlikler Düzenlemeyin' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement