Güncel Vali Altıparmak: Seçimler İşleri Yavaşlatıyor
Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, İl Koordinasyon kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, peş peşe yapılan genel seçimler ve ağır işleyen bürokrasiden yakındı.
Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, İl Koordinasyon kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, peş peşe yapılan genel seçimler ve ağır işleyen bürokrasiden yakındı. Erzurum'da bu yıl 521 projeden Haziran ayına kadar sadece 36'sının bitirildiğini vurgulayan Vali Altıparmak, Türkiye'de peş peşe yapılan seçimlerin insanları etkilediğini, her geciken yatırımın kamuya alternatif maliyetinin, inanılmaz boyutlarda olduğunu söyledi. Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, şöyle konuştu:
"Ortada bir bölge hastanesi yatırımımız var. Artık 'evlere şenlik' diyeceğim. Şu anda Danıştay aşamasında. Ben geldim geleli 3'üncü yıldayız hala yargı ayağı ile uğraşıyoruz. O müteahhit alıyor, ona veriyor, öbürü alıyor, ona veriyor. Yani bir türlü bir adım atamıyoruz."
Valilikte bu yıl 3'ncüsü yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısına başkanlık eden Vali Ahmet Altıparmak, önümüzdeki zamanın az olması nedeniyle kamu yatırımlarına hız verilmesini istedi. Bu yıl 521 projeden Haziran ayı itibari ile sadece 36'sının tamamlandığını, 328'inin devam ettiğini, 157 projeye ise hiç başlanmadığına dikkati çeken Vali Altıparmak, seçim sürecinin işlerde aksamaya neden olduğunu bildirdi. Vali Ahmet Altıparmak, yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
"Seçimlerden kaynaklanan etkilenme nedeniyle işlerde, ödemelerde, ihalelerde birçok karar mercisinde olan insanlar seçime girebiliyor, aday olabiliyor. Bu noktada yavaşlamalar olabiliyor. Yaz sezonu itibariyle de ayrı bir yavaşlama yaşıyoruz. Kışın zaten inşaat mevsimi 'Durdu' diyoruz, yazın da tatil planları kuruyoruz. Zihni bir yavaşlama meydana geliyor, tatili düşünüyoruz tam bu mevsimlerde. Bir de işin içine tayinler giriyor. Tüm bunlar bir araya gelince işlerimizi sekteye uğratabiliyoruz. Ama asla bu mazeretlerin arkasına sığınmadan son gün tayin çıkıp ayrılıyor olsanız bile, mutlaka gitmeden kamu yatırımlarını takip edin. Erzurum'da bütün bu saydıklarımı bir tarafa bırakarak, genel olarak yavaş bir gidiş var. Bu sadece kamuda değil özel sektöre bakıyorum orada da aynı durum. Bir an önce yapıp teslim etme hadisesini diğer bölgelerde ki gibi çok görmüyorum. Bunun gerekçeleri çok fazla olabilir ama bu gerekçeler bizi tatmin etmez, zira bizim gibi kış yaşayan Avrupa ülkelerine baktığımız zaman iş yapma süratlerine, gelişmişliklerine bu mazeretlerin çokta bir anlamı yok. Bu mana da lütfen, mazeret olarak görüştüğümüz noktaları kendi alt ve ihale birimleriniz ile, müteahhitler, şantiye şefiniz ile mutlaka değerlendirerek hızlandıralım. Her geciken yatırımın kamuya alternatif maliyeti inanılmaz boyutlarda. İhale mevzuatımız inşallah yeni döneme değişir. İçinden çıkılmaz bir hal aldırıyor. Ortada bir bölge hastanesi yatırımımız var. Artık 'evlere şenlik' diyeceğim. Şu anda Danıştay aşamasında. Ben geldim geleli 3'üncü yıldayız yargı ayağı ile uğraşıyoruz. O müteahhit alıyor ona veriyor, öbürü alıyor ona veriyor. Yani bir türlü bir adım atamıyoruz. Düşünün ki bölge hastanesi gibi devasa bir yatırımın bu il'e maliyetini düşünün. Bölgeye maliyetini düşünün. Yaklaşık 13 il buradan hizmet alıyor. Bu yatırıma gerçekten ihtiyaç var ve parası hazır müteahhit bekliyor."
Kamuda çalışan personele kaldırmayacağı yükün verilmediğine işaret eden Vali Altıparmak, çalışma performansı açısından özel ile kamu sektörü arasında çok fark olduğunu bildirdi. Özel ve kamuda çalışanları kıyaslayan Vali Altıparmak, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla 'işin altından kalkamıyoruz, kalkamadık, kalkamadılar' gibi bir mazerete sığınılamaz. Gidin AVM'lerdeki tezgahtarların haline bakın. Sabah 10.00'da işe başlıyor, ayakta 14 saat çalışıyorlar. Aldıkları asgari ücret. Bizim kamu personelimiz şikayette, serzenişte bulunan, mesailere geç gelip erken ayrılan, 6-7 saat çalışmayan, tamamen yoğunlaşsa 3-4 saate bitireceği iş için 'Yoğunluktan başımı kaldıramıyorum' serzenişlerinde bulunuyor. Aldığı maaşa bakıyorsunuz o garibin aldığının en az 3 katı."
- Erzurum
Sizin düşünceleriniz neler ?