Vali Karaloğlu, Özalp'ta 'Kadın Kültür Merkezi'ni Hizmete Açtı - Son Dakika
Güncel

Vali Karaloğlu, Özalp'ta 'Kadın Kültür Merkezi'ni Hizmete Açtı

Vali Karaloğlu, Özalp\'ta \'Kadın Kültür Merkezi\'ni Hizmete Açtı

Van Valisi Münir Karaloğlu, kadın ve kız çocuklarının eğitimi ile ilgili oluşan sorunların giderilmesi için hükümetin başlattığı pozitif ayrımcılığın devam ettiğini söyledi.

01.07.2011 10:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'ın Özalp İlçesi'nde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca SODES'e sunulan ve kabul edilen " Güçlü Bir Gelecek İçin kadınlarla El Ele" projesi bünyesinde kurulan Kadın Kültür Merkezi hizmete açıldı.

Törene Van Valisi Münir Karaloğlu, Özalp Kaymakamı Şener Çağlar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren, Özalp Belediye Başkan Yardımcısı M. Salih Gazioğulları, Sağmalı Beldesi Belediye Başkanı Zeki Erbulun, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

-"HÜKÜMETTEN KIZ ÇOCUKLARINA POZİTİF AYRIMCILIK"

Tören konuşan Vali Münir Karaloğlu, kadınların toplumdaki önemine değindi. SODES projelerinin köyden kente göç etmiş insanların ayakta durabilmelerine yardımcı olduğunu kaydeden Karaloğlu," Toplumun kadınları ve erkekleri ile el ele geleceğe yürümesi lazımdır. Sadece erkeklerin eğitildiği, üretimde sadece erkeklerin yer aldığı toplumun kalkınması ve geleceğe emin adımlarla yürümesi mümkün değildir. Mutlaka kadınımızı eğitim noktasında pozitif ayrımcılık yapılması lazımdır. Kadınımızı mutlaka üretimin içine katmak durumundayız. Eğer geleceğe kadınlarımızla birlikte yürümek istiyorsak, özellikle bölgemizde geleneksel yapıdan, kültürden kaynaklanan kadınımızı ve kız çocuklarımızı eğitimi noktasındaki sorunlarımızı hızlı bir şekilde çözme mecburiyetimiz var. Bakınız hükümetimiz, kız çocuklarımızın okutulması noktasında pozitif ayrımcılık yapıyor. Şartlı Eğitim yardımı dediğimiz yardımlarda kız çocuklarına daha fazla ücret ödenmektedir. Niye, çünkü yılların ihmali var. Bu ihmali ancak pozitif ayrımcılıkla giderebiliriz. Onun için kız çocuklarımızın eğitilmesine, erkek çocuklarımızdan daha fazla önem veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Yine 'Ana- Kız Okuldayız' kampanyası ile bugüne kadar maalesef okuma-yazma öğretemediğimiz, okuldan, kitaptan, defterden uzak kalmış kadınlarımız, kız çocuklarımız için 3 yıldan beridir kampanya yürütüyoruz. 2 yıl daha devam edecek. Hedefimiz kadınları toplumun her türlü faaliyetinin içine koymaktır.

"KADINLAR KÜLTÜR EVİ'NDE SOSYAL HAYATA HAZIRLANACAK"

"Bugün bunun bir yansıması olarak, Özalp Kaymakamlığı'nın SODES'e sunmuş olduğu projenin Kadın Kültür Evi'ni açacağız. Bu kültür evimizde kadınlarımız hem eğitim alacaklar, hem de bireysel haklarını onlara öğretecek kurslar olacak. Medeni kanundan gelen kadınlarımıza verilmiş hakları da bu kültür merkezinde arkadaşlarımız, hanım kardeşlerimize anlatacaklar. Geçen yıl hazırlamış olduğumuz projeler kapsamında en çok pay alan il Van olmuştur. Hükümetimizin bölgedeki, özellikle yoksulluğun, işsizliğin ve göçle oluşmuş nüfusun şehirde ayakta durabilmesi için başlatmış olduğu bu projeden, büyük bir kaynak kullandık. Bu kaynaklarla her ilçemizde, her kurumumuzda çok güzel etkinlikler,faaliyetler oldu. Köylerimizde çocuklarımız artık, şehirlerde görmeye alıştığımız çocuk parklarındaki gibi oyunlar oynuyorlar bu projeler sayesinde.Buradaki Kadın Kültür Merkezimiz gibi, diğer ilçelerimizde de kadın, çocuk misafirhaneleri açtık. Okul öncesi eğitimde güzel sınıflar oluşturduk. İnşallah bu yıl da Türkiye'de en büyük kaynağı Van olarak biz alırız diye temenni ediyorum." dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan Özalp Kaymakamı Şener Çağlar ise kadın kültür evinin önemine ve getirdiği faydalara değindi. Şener "Bu projemizde kadınlarımızın toplumsal hayatta daha fazla yer alması, yeni becerileri kazanmaları, varolan becerilerini geliştirmeleri, özellikle kadın hakları, aile içi iletişim, çocuk bakımı ve sağlığı, ev ekonomisi gibi konularda eğitim almaları amaçlanmıştır. Yine bu projemizde Kadın Evi Merkezi'ne gelen kadınlarımızın yanlarında çocuklarını da getirebilecekleri ve çocuklarının hoşça vakit geçirebilecekleri çocuk oyunu odası oluşturulmuştur. Kadın evine gelen kursiyerlerimizin ev ortamında günlük ihtiyaçlarını temin edebilmeleri amacıyla birde mutfak oluşturulmuştur. Okuma alışkanlığı kazanıp bu alışkınlarını geliştirmeleri amacıyla okuma salonu ve 20 modern bilgisayarla donatılmış bilgisayar odası dizayn edilmiştir. Okul öncesi eğitimde yüzde 90'lık bir seviye yakalayarak çocuklarımıza daha iyi bir gelecek sunma adına ilk adımı atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu ve benzeri projelerin uygulanmasında ilçemize olan desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Valimiz Münir Karaloğlu'na ve ilçemizin eski kaymakamı Vali Yardımcısı meslektaşım Hüseyin Demirbaş'a teşekkür ediyorum"

"SODES'TEN EN BÜYÜK PAY ÖZALP İLÇESİ'NE "

'Güçlü Bir Gelecek İçin Kadınlarla El Ele Projesi' Koordinatörü Sadık Er ise yaptığı konuşma Kadın Kültür Evi'nden bugüne kadar 730 Özalp'lı kadının faydalandığını, çok sayıda kurs açarak burada 76 kadının eğitim gördüğünü kaydetti. Toplam 165 bin 800 liralık bir bütçe ile kurulan Kadın Kültür Evi'nde her türlü detayın düşünülerek kurulduğunu anlatan Er şunları kaydetti: " SODES projeleri kapsamında Özalp ilçemiz en büyük payı aldı. Bu kapsamda Özalp Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı adına verdiğimiz 'Güçlü Bir Gelecek İçin Kadınlarla El Ele Projesi' 165.800 lira ile kabul edildi. İlçemizde proje kapsamında Kadın Evi Merkezi oluşturularak bayanlara yönelik hizmetlerine başladı. Proje kapsamında Keman Kursu, Yağlı Boya Kursu, Kadın Üst Giyim Hazırlama Kursu, Çeyiz Ürünleri Hazırlama Kursu, Takı Tasarım Kursu, Bilgisayar Kursu, El Sanatları Kursu ve Elde Kurdele İşi Kursu gibi meslek edindirici kurslar verilmektedir. Bunun yanı sıra kadınlarımıza yönelik Aile içi şiddet,kadın hakları, Anne-çocuk sağlığı, sağlıklı ve dengeli beslenme, yanlış töre ve inanışlarımız, aile içi iletişim, hasta hakları, ilk yardım gibi konularda eğitim çalışmalarımız devam etmektedir. Kadınların gelip rahatlıkla oturabilecekleri, kaynaşıp dertlerini, sıkıntılarını, sevinçlerini paylaşacakları, gün düzenleyip eğlenecekleri ferah bir ortam oluşturduk. Kitap okuma kampanyaları düzenlenerek her gün bir saat Kadın Evi Merkezimizin kütüphanesinde kitap okunmaktadır. Ayrıca çocuk oyun odamızla okul öncesi çocuklarımızın burada oynamalarını sağlıyoruz. Kısaca sadece kadınlar için oluşturduğumuz bu mekanda kadınlarımız her türlü sosyal etkinlikler düzenleyecek, meslek edindirici kurslara devam edecek, eğitimler alabilecek,okuma yazma öğrenecek, kitap okuyacak, çocuklarını oynatacak rahat, huzurlu,ferah ve sıcak bir ortama kavuşmuşlardır." dedi.

Konuşmaların ardından Vali Münir Karaloğlu, kurkslardabaşarılı olan kadınlara sertifikalarını verirken, kadınlar ise yaptıkları resimlerden birini hediye etti. Ardından Kadın Kültür Evi'nin kurdelesini kesen ValiKaraloğlu, burada bir süre oturarak kadınlarla sohbet etti. Açılan el işi ve resim sergisini de gezen Vali Karaloğlu, Mollahasan Köyü'nde vatandaşlarla birlikte yer sofrasında yemek yedi. Vatandaşların sorunlarını da dinleyen Vali Karaloğlu, beraberindekilerle birlikte Van'a döndü.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Vali Karaloğlu, Özalp'ta 'Kadın Kültür Merkezi'ni Hizmete Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement