Keşan Belediyesi, birçok belediyenin gelir getirici olmaması nedeniyle tercih etmediği ancak çevre sağlığı ve şehirleşmenin en temel kurallarından biri olan atık su arıtma tesisi projelerinde de bölgeye örnek olacak nitelikte çalışmalar yürütüyor.
16 Şubat 2015'te başlayarak 15 Eylül 2015'te tamamlanan, finansmanı Keşan Belediyesi tarafından karşılanan tesiste günde 3 bin 250 m3'lük su arıtılabiliyor. 4 milyon 586 bin TL'ye mal olan tesisle bölgedeki atık sular dünya standartlarına uygun olarak arıtılıyor.
Çevre ve Şehircilik Edirne İl Müdürlüğü'nden alınan izin çerçevesinde arıtılmış suyun deşarj noktası daha önce kuru dere yatağıydı. Arıtma tesisinden arıtılmış olarak deşarj edilen su, yaklaşık 1 kilometre boyunca kuru dere yatağını takip ederek denize dökülüyordu. Vatandaşın görsel ve psikolojik olarak rahatsızlığından dolayı 1 kilometrelik alan boru döşenerek kapalı sistem deşarjına dönüştürüldü. Bunun yanında yine vatandaşların görsel bakımdan rahatsız olmaması için 60 metre denizin içine boru döşenerek deşarj hattı yapıldı. Edirne İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve ilgili bakanlıktan alınan görüş neticesinde, deşarj hattının 500 metre denizin içine döşenmesi planlandı ve iş ihale edildi. Yayla Sahili'nde 500 metrelik hat döşemesi tamamlanmak üzere.
Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, "Bu proje ile Yayla Sahilimizin geleceğine çok önemli dokunuş yapıldı. Tesiste günde 3 bin 250 m3 atık su arıtılabiliyor. Klasik bilinen biyolojik arıtmalardan farklı olan bu tesiste sistem tamamen elektroflokülasyon yöntemi denen elektrik sistemine dayalı şekilde yürütülüyor. Sadece 340 m2'lik binanın içersinde su arıtılıyor ve bina dışında arıtma tesisiyle ilgili herhangi bir yapı veya ekipman bulunmuyor." dedi.
Yayla Sahili'nde yazlığı olan vatandaşların herhangi bir gürültü, koku ve görüntü kirliliğine maruz kalmadığı tesisin çevre duyarlılığı projelerinin en önemlilerinden biri olduğuna vurgu yapan Özcan, "Yayla; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yasal mevzuatı çerçevesinde atık su arıtma tesisine kavuştu." şeklinde konuştu.
Mehmet Özcan, sistemin tesiste koku ve görüntü kirliliği oluşmaması, düşük işletme, bakım ve personel maliyeti nedeniyle çok cazip bir sistem olduğunu ve Keşan Belediyesi'nin de çevre duyarlılığı hassasiyeti yüksek olan ve teknolojiyi yakından takip eden belediyelerden olduğu için bu sistemli bir arıtmaya yöneldiğini kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Vatandaş istedi, Keşan Belediyesi yaptı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?