Vatandaşlardan Yarasa Mağarasına Büyük İlgi - Son Dakika
Güncel

Vatandaşlardan Yarasa Mağarasına Büyük İlgi

Vatandaşlardan Yarasa Mağarasına Büyük İlgi

Balıkesir'in Havran İlçesi'ne Yapılan Baraj Alanında Oluşturulan Yapay Yarasa Mağarası Vatandaşların İlgisini Çekiyor.

03.11.2010 12:21

Balıkesir'in Havran İlçesi'ne yapılan baraj alanında oluşturulan yapay yarasa mağarası vatandaşların ilgisini çekiyor. İlçeye 7,5 kilometre uzaklıkta bulunan Havran Barajı'nın açılışına gelen vatandaşlar, fırsattan yararlanarak mağara hakkında bilgi aldı.

Havran Barajı'nın temeli 1995 yılında atıldı. Barajın yapımı ödenek eksikliği nedeniyle ancak geçen yıl bitirilebildi. Edremit Körfezi ile çevre ilçelerdeki zeytinlere zararlı sinek ve böcekleri yiyen yarasaların gündüzleri barındığı mağaranın, baraj nedeniyle su altında kalacak olması ve yarasaların bölgeyi terk etmesiyle zeytin zararlılarının rekolteyi düşürecek olması yetkilileri hareket geçirdi. DSİ Balıkesir 25. Bölge Müdürlüğü, 3 milyon lira harcayarak dünyada ilk kez yarasalar için yapay bir mağara inşaa etti. Su altında kalan mağaranın benzeri, baraj göleti hizasından 150 metre yükseğe yapıldı. Dünyada eşi ve benzeri bulunmayan yapay mağara kısa sürede, yuvaları Havran Barajı'nın sularına gömülen yarasaların yeni evi oldu. Bölgedeki zeytinlik alanlar da böylelikle zararlılardan korundu.

Havran Barajı'nın uydu bağlantısıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak açılışını izlemeye gelen vatandaşlar, yapay mağaraya ilgi gösterdi. Vatandaşların bu ziyaretini tahmin eden DSİ yetkilileri mağaranın içine girilmemesi için gerekli önlemleri aldı ve yapay mağaranın kapısını kilitledi. Mağaranın girişine kadar gelebilen vatandaşlara bilgi verildi. Eski mağarayı çok iyi bilen bölge sakinlerinden 71 yaşındaki Dündar Işık, Ahmet Özel ve 74 yaşındaki Cevdet Karakuş, zeytincilikle uğraştıklarını ve yarasaların ağaçları zararlılara karşı koruduğunu anlattı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Vatandaşlardan Yarasa Mağarasına Büyük İlgi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement