Yargı Depremi Dış Basında - Son Dakika
Son Dakika Logo

Yargı Depremi Dış Basında

Yargı Depremi Dış Basında
18.01.2014 09:26  Güncelleme: 10:52

Washington Post, yargı kriziyle ilgili AK Parti hükümetinin iktidara geldiği 10 yıl içinde en kötü krizle karşılaştığına vurgu yaptı.

Türkiye'de 20 savcının görev yerlerinin değiştirilmesi, dış basında geniş yer buldu. HSYK 1. Dairesi aralarında Turan Çolakkadı, Fikret Seçen ve Cihan Kansız'ın da bulunduğu 20 ismin görev yerini değiştirdi. Önemli birçok davayı yürüten başsavcı vekilleri düz savcı yapıldı. Ye­ni ka­rar­na­me ile Er­ge­ne­kon, Bal­yoz ve KCK gi­bi önem­li so­ruş­tur­ma­la­rı yü­rü­ten sav­cı­lar ten­zi­li rüt­be­ye uğ­ra­dı. ABD basını 17 Ocak operasyonuyla görev yerleri değiştirilen savcıların haberini sayfalarına şöyle yansıttı:

"YOLSUZLUK OPERASYONUNA SON YANITI"

Wall Street Journal: 20 yüksek rütbeli savcının görev yerlerinin değiştirilmesinin Başbakan Erdoğan'ın siyasi güç mücadelesinde galip geldiğinin yeni bir işareti olduğunu yazdı. Perşembe günü meydana gelen gelişmenin Erdoğan'ın bir ay önce başlayan yolsuzluk operasyonuna karşı son yanıtı olduğu belirtilen yazıda, etkileri aylar sürmesi beklenen rüşvet skandalının bazı gözlemcilere göre seçimleri riske attığı nedeniyle Erdoğan'a zarar verdiğini, Türkiye'nin AB'ye giriş sürecine riske soktuğunu ve Washington ile ilişkileri etkilediğini aktardı. Türk medyasının 'yargı depremi' olarak duyurduğu gelişmenin, aralarında Başbakan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın da bulunduğu kişilere yönelik savcıların verdiği yolsuzluk soruşturması talimatının Başbakan'a sadık emniyet güçleri tarafından reddedilmesinin ardından geldiğine dikkat çekti.

"EN BÜYÜK TEHLİKEYLE YÜZLEŞTİ"

New York Times: Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun Başbakan'ın yakınlarına hedefleyen yolsuzluk soruşturması üzerinde çalışan 20 savcının görev yerlerinin değiştirdiğini yazdı. Görev yeri değiştirilenler arasında soruşturmayı yürüten İstanbul Başsavcısının da bulunduğunu aktaran gazete, Erdoğan'ın iktidara gelmesinden bu yana en büyük tehlike ile yüzleştiği yorumunu yaptı. Bu gelişmenin Erdoğan'ın soruşturmayı bastırmak için yaptığı en son adım olduğunu vurgulayan gazete, Başbakan'ın soruşturmayı hem kendisine hem de partisine yönelik bir komplo olarak değerlendirdiğini ekledi.

"SON 10 YIL İÇİNDE EN KÖTÜ KRİZ"

Washington Post: Başbakan'a yakın isimleri hedefleyen soruşturmayı yürüten savcıların bir kısmının görev yerlerinin değiştirildiğini ve aralarında yolsuzluk soruşturmasını yürüten İstanbul Başsavcısının da bulunduğunu yazdı. Hükümetin iktidara geldiği son 10 yıl içinde en kötü krizle karşılaştığına vurgu yapan Washington Post, hükümetin yüzlerce emniyet görevlisini de kilit noktalardaki görevlerinden uzaklaştırdığını ekledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yargı Depremi Dış Basında - Son Dakika


Advertisement