Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, uzun süredir lösemi tedavisi gören ve kemik iliği nakli bekleyen küçük Melis Akbaş için yurt dışında yapılan taramalar sonucunda iyi haberin ABD'den geldiğini belirterek, "ABD'den bir donörün bulunduğu bilgisini aldıkların" müjdeledi.
Müezzinoğlu ve Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lüfti Akar, Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı arasında gerçekleştirilecek ve Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) Projesi'nin ilk adımı olan "Uygun Gönüllü Vericilerin Belirlenmesi ve Örneklerin Alınması Protokolü" imza töreni sonrasında gazetecilerin sağlık gündemine ilişkin sorularını yanıtladı.
Akar, projenin ne zaman başlayacağına ilişkin soru üzerine, 4 ay içerisinde kemik iliği için örnek alabilecek ve bunu Sağlık Bakanlığına teslim edebilecek seviyeye gelebileceklerini ümit ettiklerini söyledi. Bu konu ile ilgili zaten hazır bir zemin üzerinde çalıştıklarını dile getiren Akar, "12 bölge kan merkezimizde teşkilatımızı hemen kuracağız ve kooordinasyon merkezi teşkil etmek suretiyle belki de 4 aydan evvel bir zamanda Sağlık Bakanlığına raporumuzu vereceğiz" dedi.
İlk 5 yıl içinde yaklaşık 250 bin donöre ulaşmayı öngördüklerini ifade eden Akar, "Bu da yılda 50 bin donör sayısına denk geliyor" diye konuştu.
Kemik iliği naklinin nasıl gerçekleştiğine ilişkin soru üzerine de Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, bunun kan vermek gibi basit bir işlem olmadığını ve teknik bilgileri Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan'ın vermesini istedi.
Şencan da süreci şöyle anlattı:
"Kan bağışında bulunmuş kişilere, öncelikle 'kemik iliği bağışçısı olur musunuz?' diye sorulacak. Kişilere, işlemin nasıl yapıldığı anlatılacak.
İşlemde, vücutta dolaşan kemik iliği hücrelerini aktive etmeye yönelik, bazen 5 gün sürebilen ilaç veriliyor. İşlemden sonra ameliyathane ortamında anestezi altında kemik iliğinden veya kişinin koluna bir makina bağlanarak 2-3 saat süren işlemle kemik iliği vücuttan toplanıyor. Bu, verici olabilicek adaylara anlatılacak, gerekirse video izlettirilecek. Bundan sonra verici olanlardan örnekler alınarak, doku tipleri çalışılarak saklanacak. Bir kişinin, bu doku tipine uygun olduğunda da irtibata geçilecek."
-Küçük Melis için uygun donör ABD'den çıktı"
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, bir süre önce basına yansıyan lösemi tedavisi gören Melis Aktaş için kemik iliği nakli için, üniversite hastanesince bütçe yetersizliği nedeniyle doku tiplemesi yapılamadığına ilişkin haberler üzerine de şu açıklamayı yaptı
"Ben, İstanbul Üniversitesi rektörümüzü aradım. Rektörümüz, bütçe yetersizliği nediniyle son günlerde bunu yapamadıklarını, hayırsever bulabilirlerse ancak yapabileceklerini" ifade ettiler. Ben de kendilerine 100 bin TL'lik yardım yapacak bir hayırseverin pazartesi günü itibariyle kendilerine bu bağışı yapacaklarını ifade ettim. Bildiğim kadarıyla, geçtiğimiz pazartesi günü isminin açıklanmasını istemeyen bağışçımız, üniversitemize 100 bin TL'lik bağışını yaptı. Bizim Sağlık Bakanlığı bütçesinden öyle bir bütçe aktarmak prosedürümüz de yok."
Küçük kız çocuğu Melis'in son durumunda bir değişiklik olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine de Müezzinoğlu, "ABD'den bir donörün bulunduğu" bilgisini verdi.
İstanbul Üniversitesi Doku Bilgi Bankası Sorumlusu Prof. Dr. Fatma Oğuz da Melis için yurt içi ve yurt dışından kemik iliği taraması yapıldığını belirtti. Melis için önce Almanya'dan bir verici bulunduğunu, ancak daha sonra vericinin vazgeçmesi üzerine ABD'den çok daha orta uyumlu bir verici için ileri test istediklerini anlatan Oğuz, "Hafta sonu öğrendik ki, bu ileri bir uyum seviyesinde çıktı. Tedaviyi eden merkez ve nakil yapacak olan hekimin, bu vericiyi uygun bulması sonucu vericiden kök hücresinin getirtilmesi işlemleri başlatıldı. Nakil merkezinin uygun gördüğü tarih belirlendikten sonra bu işlemler neticelenecek. Kısa sürede tamamlanacağını umuyoruz. " diye konuştu. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Yaşamak İçin Kemik İliği Nakli Bekleyen Küçük Melis'e İyi Haber - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?