MERVE YILDIZALP - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca büyükşehir belediyelerinin yaşlılara yönelik evde bakım ve destek ile gündüzlü bakım hizmetlerini geliştirmek üzere iki yıl önce başlatılan Yaşlı Destek Programı (YADES) ile 22 bin 800 haneye ulaşıldı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının hayata geçirdiği YADES programıyla yaşlıların korunması ve desteklenmesi ile biyo-psiko sosyal bakıma ihtiyacı olanların yaşadıkları mekanlarda bakımlarının yapılarak hayatlarının kolaylaştırılması ve bu hizmetlerin ülke genelinde yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
Uzun süreli kurum bakımına alternatif olarak bu hizmetlerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan YADES kapsamında kullanılmak üzere ilgili bütçe tertibine ödenek konulması sağlandı.
Program kapsamında büyükşehir belediyeleri tarafından hazırlanan ve Bakanlıkça uygun görülen yaşlılara yönelik projelere mali kaynak oluşturuluyor.
YADES ile öncelikle evde yalnız ya da eşi veya bir yakını ile yaşayan, evde bakım ve sosyal destek hizmetlerine ihtiyaç duyan yaşlılara sosyal hizmet veriliyor.
Bugüne kadar 10 ilde hayata geçirilen program için 15 milyon 586 bin lira yatırım ödeneği tahsis edildi.
YADES-2016 Yılı Proje Uygulaması için söz konusu yıl 4 milyon 125 bin lira kaynak aktarıldı. Proje kapsamında Sakarya, Kayseri, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Trabzon'daki büyükşehir belediyelerine hibe desteğinde bulunuldu. 23 Aralık 2016'da başlanan projelerin, uygulama süreçleri devam ediyor.
YADES-2017 Yılı Proje Uygulaması için de 11 milyon 461 bin lira yatırım ödeneği tahsis edildi.
Bu yıl Antalya, Gaziantep, Malatya, Ordu ve Samsun büyükşehir belediyelerinin hazırladığı projelere destek verildi. Projelerin 26 Aralık 2017'de finansman sözleşmeleri imzalanarak uygulama süreçleri başlatıldı. Yapılacak faaliyetlerin 2019 yılı ortalarına kadar devam etmesi öngörülüyor.
Projedeki faaliyetler
Projeler kapsamında koordinasyon ve çağrı merkezleri kurularak yaşlıların taleplerine cevap veriliyor. Bu amaçla 22 bin 800 haneye ulaşılarak alan taraması çalışmaları yapıldı. 65 yaş üstü 8 bin 682 kişiye ulaşılarak durum değerlendirme formları dolduruldu, ihtiyaçlar belirlendi.
Projeyle on binlerce yaşlı, hane hizmetinden, sosyal etkinliklerden ve hobi kurslarından ücretsiz yararlandı.
Bu kapsamda alan taramaları yapılarak hane ziyaretleri gerçekleştirildi, ihtiyaç analizi ile beraber gerekli kayıtlar oluşturuldu. Yaşlılara, psikolojik destek ve fizik tedavi hizmeti sunuldu.
Yaşlıların kişisel bakımlarının yapılması, kuaför hizmetinin verilmesi, sağlık kontrollerinin yaptırılması, yaşadıkları mekanların temizlenmesi, halıların yıkanması, küçük onarım ve tamiratların yapılması hastaların nakil iş ve işlemleri gerçekleştirildi.
Kurs ve eğitimler gerçekleştiriliyor
Merkezlerde Kur'an-ı Kerim, teknoloji, nakkaşlık, resim gibi kurslar veriliyor. Ayrıca unutulmaya yüz tutan sanatkar meslek gruplarından bakırcılık başta olmak üzere usta sanatkarlar eliyle kurs ve eğitimler gerçekleştiriliyor.
Sosyal ve kültürel etkinlikler kapsamında, toplantılar, seminerler ve kültürel geziler düzenleniyor. Yaşlıların psiko-sosyal hayatlarına destek olmak amacıyla psikolog ve sosyolog istihdamı sağlanıyor.
Alzaymır hastaları ve yakınlarının ihtiyaçları göz önünde bulundurularak Aktif Yaşlı Merkezleri, Buluşma Merkezleri, Moral Evi gibi birimler kuruluyor. 65 yaş üstü yaşlıların desteklenmesi için gündüzlü hizmetlerin yaygınlaştırılması çalışmaları sürdürülüyor.
Son Dakika › Güncel › Yaşlı Destek Programı ile Yaklaşık 23 Bin Haneye Ulaşıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?