FORUMUN başlıca konuları emeklilik, konut, sağlık ve bakım, sosyal paylaşım ile güvenlik oldu. Belediye Sarayı'nda ilk kez düzenlenen foruma katılan Frankfurt Belediyesi Encümeni Prof. Dr. Daniala Birkenfeld, 60'lı yıllarda çalışmak için gelenlerin artık emeklilik yaşına ulaştıklarına dikkati çekerek şöyle dedi:
"Geri dönmediler. Frankfurt'u vatan olarak seçmeleri bizim için kazançtır. Bazılarımız burada okula gittik. Bazılarımız sonradan kente katıldık. Bazılarımız mahallemizde, çocukluk arkadaşlarımızı arıyoruz, bazılarımız kendi dilimizi konuşanları. Biz aynı zamanda farklı kültürlerde, dillerde etkinlikleri olan bir kentiz. Almanca öğrenemeyene çevresi yardım edebilir. Çocuklarını bakım için uğraştırmak istemeyenler, nereye başvurabileceklerini pek çok dernek ve kurumdan, kendi dillerinde öğrenebilir."
HİZMETLER KENDİ DİLLERİNDE OLMALI
Forumda Yabancılar Meclisi adına konuşan Dr. Hüseyin Kurt da emekli göçmenlerin yardıma ve bakıma ihtiyaç duyduklarını, göçmen derneklerinin de bu konuda nasıl daha etkili olabileceklerini tartışmaları gerektiğini söyledi. Türkiye kökenli yaşlıların bakım ihtiyacının dini ve kültürel ihtiyaçlarıyla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini savunan Kurt, "Bu konuda verilecek bilgiler kendi dillerinde olmalı. Toplu seyahat veya boş zamanı değerlendirme gibi hizmetler, kendilerine hitap etmeli. Bunlar daha çok Alman kültürüne uygun oluyor. Belediye ve diğer kurumlar Türklerin de yaşlı bakım ihtiyaçları olduğunu fark etti. Bakım merkezlerine büyük talep var" diye konuştu.
Belediyenin 20 yıl önce başlattığı aktif komşuluk çalışmaları hakkında bilgi veren Christine Weber ve Angela Wolf, inisiyatifin 16 mahallede birim oluşturduğunu belirtti. Amacın komşuluk ilişkilerini iyileştirmek, sosyal barışı pekiştirmek ve mahalleleri sevdirmek olduğunu dine getirdiler.
Dosteli yardım kuruluşu çalışanları Aşkın Çakır, Hatice Kürüm ve Ziynet Ergün, sağlık sorunları nedeniyle eve hapsolanlara yardım edildiğini söyledi. Türk yaşlıların bu konuda çekincesi olmaması gerektiğini belirten Dosteli çalışanları, "Eğer bakıma ihtiyaç duyuyorsanız, bu konuda yardım almak hakkınız, mutlaka yardım talep edin. Maalesef bazı yaşlılarımız bu konuda çekiniyor. Biz yaşlılarımızın ihtiyaç duyduğu oranda yardım ediyoruz. Yıkanma, yemek yapma gibi problemlerini çözüyoruz. İlaçlarını düzenli almalarını sağlıyoruz" dediler.
Fatma Akay ile Sema Yılmazer, Belediye Sağlık Kurumu'nun 'Yerel Sağlık Inisiyatifi' oluşturarak farklı etnik köken ve dilde 80 kadar kişiyi dört ay eğittiğini anlattılar.
Son Dakika › Güncel › Yaşlılar, Çekinmeyin Yardım İsteyin - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?