Yaşlılar Kadına Şiddete "Dur" Diyecek - Son Dakika
Güncel

Yaşlılar Kadına Şiddete "Dur" Diyecek

Yaşlılar Kadına Şiddete "Dur" Diyecek

Adana Huzurevi sakinleri, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla "Anam, Bacım, Avradım" isimli oyunu sahneleyecek.

21.02.2013 10:12  Güncelleme: 10:20

Adana Huzurevi sakinleri, 18-24 Mart Yaşlılar Haftası kapsamında son yıllarda artış gösteren kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla "Anam, Bacım, Avradım" isimli oyunu sahneleyecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın en son panik butonu önlemi almasına rağmen her gün başka bir ilden kadına yönelik şiddet haberlerinin gelmesi Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı Adana Huzurevi'nde yaşayan ve yaşları 60 ile 100 arasında değişin sakinlerini harekete geçirdi. Her yıl 18-24 Mart tarihlerinde kutlanan Yaşlılar Haftasında bir tiyatro oyunu sahneleyen Adana Huzurevi Tiyatro Topluluğu, 13. oyununun da bu kez kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla İnanç Yılan tarafından yazılan "Anam, Bacım, Avradım" adlı oyunu sahneleyecek.

Kadına eziyet eden zihniyeti ciddi biçimde eleştiren oyunu sahneleyecek yaşları 65 ile 100 arasında değişen 16 kişiden oluşan tiyatro grubu çalışmalarını sürdürüyor.

Daha önce "Düğün ya da Davul", "Romeo ve Juliet", "Hababam Sınıfı Tatilde", "Dinlenmek İsteme", "Dayak isteme", "Bir Türk Filmi", "Şalvar Davası", "Selvi Boylum Al Yazmalım" ve "Kibar Feyzo", "Hababam Sınıfı" ve "Çanakkale Geçilmez" adlı oyunlarını sahneleyen Adana Huzurevi Tiyatrosu, 13. oyunları "Anam, Bacım, Avradım"a her gün 10 saat prova yaparak hazırlanıyor.

Huzurevinin bir odasını set haline getiren yönetim, o anları yansıtacak kahvehane ev, ve pavyonu bir oda da topluyor. Prova sırasında yaşlılar usta tiyatro oyuncalarını aratmayacak performans gösterirken, bir genç kızın kocası tarafından dövülmesi, ağabeyi tarafından öldürülmesi sahnesi ise çok profesyonel bir oyunla seyircinin karşısına çıkacağa benziyor.

Oyun yıllar önce hayatını kaybeden Ünlü Şarkıcı Cem Karaca'nın "Namus Belasına" isimli şarkısıyla da destekleniyor. Kimi ilerleyen yaşına rağmen ayakta durmakta güçlük çekse de, kimi geçirdikleri kaza sonucu tekerlekli sandalyeye mahkum olsa da hepsi Çukurova Halk Eğitim Merkezi'nde görevli tiyatro öğretmeni Aysel Candan'ın yönetiminde sahneleyecekleri oyunun heyecanını yaşıyor.

Adana Huzurevi Müdürü Nurdan Avcı, her yıl 18-24 Mart Yaşlılar Haftası nedeniyle bir oyunu sahnelediklerini bu yılda kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla İnanç Yılan'ın "Anam, Bacım Avradım" adlı oyunu sahneleyeceklerini söyledi. Avcı, "Yapılan bütün iyi işlere, atılan bütün adımlara rağmen maalesef kadınlar erkek şiddetinin mağduru oluyor. Bu nedenle biz de çorbada bir tuzumuz olsun kadına yönelik şiddete bu jenerasyonla dikkat çekmek amacıyla böyle bir oyun sahneledik" dedi.

72 yaşında 6 yıldır huzurevinde kalan Lütfiye Görgün, oyunda mağdur kadını oynadığını belirterek, "Ben erkek şiddetine maruz kalmadım ama etrafımdaki, teyzemin, arkadaşlarımın erkek şiddetine maruz kaldığını bizzat gördüm. Bu nedenle bu oyunda çok isteyerek oynadım. Biz son günlerde artan kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla böyle bir oyunu sahneleyeceğiz. Bu oyun 18 Mart Yaşlılar Haftasında sahnelenecek. Biz bu oyunu oynarken aramızda çok sevdiğimiz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Şahin'i de görmek istiyoruz. Onu onur konuğumuz olarak bu oyuna davet ediyoruz. Eğer gelmezse bakanımıza küseriz" diye konuştu. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yaşlılar Kadına Şiddete 'Dur' Diyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement