Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise yılda yaklaşık 10 milyon bebek 5 yaşına girmeden açlıktan ölüyor. Yeryüzü Doktorları dünyada yaşanan Afrika gerçeğinden yola çıkarak Ramazan'da 'Bebekler Aç'lığa Dayanamaz adı ile bir kampanya başlattı. Kampanyanın tanıtımı için Fransız-Türk asıllı Jordana Maurer'in imzası ile sıra dışı bir animasyon tanıtım filmi hazırlandı.
Yeryüzü Doktorları Derneği, kuraklık, iç karışıklıklar ve politik düzensizlik sebebi ile açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalmış bölgelerde kurduğu beslenme sağlığı merkezlerinde, gıda yetersizliği tespit edilen çocuklara tıbbi gıdalar dağıtıyor ve periyodik şekilde gelişimlerini izliyor. Ramazan'da da paylaşma, kardeşlik ve barış mesajlarıyla beraber yeryüzüne gülen bir çocuk daha katabilmek amacıyla 'Bebekler Aç'lığa Dayanamaz adlı bir kampanya başlattı. Beslenme Sağlığı Merkezlerini anlatan kampanya filmini Fransız-Türk asıllı Jordana Maurer hazırladı. Filmde, 2011'de Afrika'yı vuran kıtlıktan en çok bebekler ve hamile kadınların etkilendiğine dikkat çekiliyor.
"Bebekler Açlığa Dayanamaz" kampanya filmini izlemek için;
http://www.youtube.com/watch?v=Rw94-MMMSYw
'Hayat Paketleri' ile başlayan Beslenme Sağlığı Merkezleri
Yeryüzü Doktorları tarafından Afrika'da dağıtılan "Hayat Paketleri" ile başlayan proje, Beslenme Sağlığı Merkezleri ile kalıcı hale getirildi. Açılan merkezlerde bugüne kadar on binlerce bebeğin ağır beslenme bozuklukları tedavi edildi. Yemek yiyemeyecek duruma gelmiş bebekler ve kendilerinden önce bebeklerini düşünen annelere UNICEF işbirliğiyle tıbbi gıda takviyeleri ve mamalar dağıtıldı. Merkezlerde gıda terapisinin yanı sıra anne ve çocuk sağlığı üzerine yoğunlaşarak temel sağlık hizmetleri verildi; doktor, hemşire, ebe, beslenme uzmanı ve toplum sağlığı çalışanlarından oluşan ekipler görevlendirildi.
Bebeklerdeki ağır beslenme bozuklukları tedavi ediliyor
Erken yaşlarda görülen ve fiziksel gelişimi yavaşlattığı gibi zekâ gelişimini de etkileyen gıda yetersizliği, bebeğin yeterli miktarda gıda alamaması veya ihtiyacı olan mineral ve vitaminleri tüketememesi sonucu oluşuyor. Bu durum ayrıca annelerde hamileliği ve anne sütünü de olumsuz etkiliyor. BM'nin 5. Dünya Beslenme Durumu Raporu'na göre gelişmekte olan ülkelerde okul öncesi çağındaki 147 milyon çocuk yetersiz beslenmenin olumsuz etkilerinden zarar görüyor. Yeryüzü Doktorları, bu tehlike ile mücadele etmek amacıyla Somali ve Nijer'de Anne Çocuk ve Beslenme Sağlığı Merkezleri açtı. Yeni merkezler açmak için çalışmalar devam ediyor. Açılan beslenme sağlığı merkezlerinde beslenme bozukluğu tespit edilen bebekler için bir beslenme programı düzenleniyor, UNICEF işbirliği ile dağıtılan hazır tıbbi gıdalarla anne ve bebeklerin tedavileri sağlanıyor. Bugüne kadar açılan 4 farklı merkezde 60.586 muayene gerçekleştirildi, 9800 kişi beslenme programına alındı.
Yardımlarla bebeklerdeki gıda yetersizliği %30'dan %22'ye düştü
Birleşmiş Milletler verilerine göre yaklaşık 2,5 milyon insan 2011 yılındaki gıda krizinden etkilendi. Somali''nin güney bölgelerinde 1.7 milyon insana hala yardım ulaştırılamıyor. İnsani yardımların kritik önem taşıdığı ülkede, yapılan yardımlarla, beş yaşından küçük çocuklardaki gıda yetersizliği %30'dan %22'ye düştü.
2013 verilerinde 186 ülke içerisinde insani kalkınma endeksine göre son sırada yer alan Nijer'de bebek ölüm oranı %72,50 ile dünya ortalamasının (41.15) neredeyse iki katı. Anne sağlığının da büyük tehdit altında olduğu ülkede her 100.000 doğumda 590 anne ölüyor. Tahminlere göre yaklaşık 2,5 milyon insan temel besin maddelerine ulaşamıyor, çocukların %42'si gıda yetersizliği ile karşı karşıya.
90 TL bir çocuğa 100 gün tıbbi besin imkânı sağlıyor
Yeryüzü Doktorları bağışçıları 'Bebekler Açlığa Dayanamaz' kampanyasına 90 TL bağışlayarak bir çocuğa 100 gün tıbbi besin imkânı sunacak. Dileyen 180 TL bağışlayarak bebekle birlikte annesini de 100 gün boyunca tıbbi gıdalarla besleyebilecek.
Son Dakika › Güncel › Yeryüzü Doktorlarından Büyüklere Çizgi Film - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?