Yıldırım Düşmesi Sonucu Ölen 2 Kadın Toprağa Verildi - Son Dakika
Güncel

Yıldırım Düşmesi Sonucu Ölen 2 Kadın Toprağa Verildi

Yıldırım Düşmesi Sonucu Ölen 2 Kadın Toprağa Verildi

Çavdarhisar İlçesi'ne bağlı Hacı Mahmutlar Köyü'nde üzerlerinde yıldırım düşmesi sonucu yaşamlarını yitiren 51 yaşındaki Ayşe Yaşar ile 47 yaşındaki Sevim Bütün'ün cenazeleri toprağa verildi.

08.06.2011 21:02

Olayda yaralanan 3 kişinin tedavileri ise sürüyor. Doç. Dr. Hatice Duran Yıldız, yağışlı havalarda tarlada metal uçlu cisimlerle çalışılmaması gerektiğini söyledi.

Hacı Mahmutlar Köyü'nde dün akşam saatlerinde tarlada çalışırlarken yağan yağmurdan korunmak için kavak ağaçlarının altına sığınan Ayşe Yaşar, Sevim Bütün, İsmail Kabak (39), Necla Turan (41) ve Fatma Kabak'ın (27) üzerlerine yıldırım düşmüştü. Ayşe Yaşar ile Sevim Bütün olay yerinde ölmüş, yaralanan 3 kişi Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alınmışlardı.

Ölen Ayşe Yaşar ile Sevim Bütün'ün cenazeleri, bugün öğleden önce ayrı ayrı düzenlenen cenaze törenlerinin ardından Hacı Mahmutlar Köyü'nde toprağa verildi.

Hacı Mahmut Köyü'nde 4 gün önce de arazide koyunlarını otlatan Ramazan Uyanık'ın (51) yıldırım isabet etmesi sonucu yaşamını yitirmesi üzerine Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hatice Duran Yıldız başkanlığında bir heyet bölgede inceleme yaptı. Yağışlı havalarda tarlada çalışanların ucu metal olan aletlerle çalışmamaları gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Hatice Duran Yıldız şu bilgileri verdi: "Yıldırım düşmesine neden olan, bulut içerisinde yük taşıyan yoğun bir bulut ve her nerede bir madde bularak, bu bir sopa olabilir, metal bir eşya olabilir veya yeryüzündeki sivri bir araç vasıtasıyla olabilir, bu sivri maddeyi bulduğunda bu yükü oraya boşaltır.

Yukarıdaki yükün aşağıya hızlı bir akışını gerçekleştirmesiyle yıldırım oluşmakta örneğin dün bu pançar tarlasında çalışan bayanlar kavak ağacının altına sığınmışlar yoğun yağmurdan saklanmak için tahmin ediyoruz ki yıldırım direk kavak ağacına düşmemiş çünkü kavak ağacında bir yanma veya bir ize sahip olmadık sadece küçük bir açıkla gözüküyor. Ama onun çevresindeki metal çeşitli araçlar var, sopa gibi, çapa gibi, kazama gibi. Onlara düşerek yerden ağaca elektrik aldığı konusuna yoğunlaştık ve bu sayede kavak ağacının etrafına toplanmış olan kadınlardan ikisi ölmüş, onlara biraz uzak olan kişiler de yaralanmış. Mümkünse yağışlı havalarda akşam üzerleri tarlada çalışılmaması, özellikle de metal uçlu cisimlerle çalışılmamasını tavsiye ediyoruz. Normal şartlarda şehir için elektrik akımı 220 voltken yıldırım düşmesinde 3 bin ile 5 bin arasında değişen bir voltaj oluşuyor ki, ev elektriği bir insanı öldürecek güçte olduğunu düşünürsek yıldırım daha büyük etkiye sahip olur. "

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yıldırım Düşmesi Sonucu Ölen 2 Kadın Toprağa Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement