Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanvekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu, "Tıp fakültelerinin kontenjanları 2008 yılında 4 bin 500 civarında iken, bugün 12 binlere ulaşmış durumda ancak bundan sonra artırmayı düşünmüyoruz" dedi.
Sinop Üniversitesince Ahmet Muhip Dranas Uygulama Otelinde düzenlenen söyleşiye katılan Kapıcıoğlu, YÖK'ün çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi ve öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Bir öğrencinin tıp fakültelerine öğrenci alımına ilişkin sorusu üzerine Kapıcıoğlu, üniversitelerdeki tüm programların meslek edinme programları olmadığını söyledi. Tıp doktoru olduğunu anımsatan Kapıcıoğlu, planlama yapılırken kişi başına düşen doktor, hemşire ve tekniker sayılarının hesaplandığını vurguladı.
Prof. Dr. Kapıcıoğlu, mezun kişinin yeterlilik durumunun planlama aşamasında önemli olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
"Bunlar yapılırken kontenjanlar da buna göre belirleniyor. Örneğin tıp fakültelerinin kontenjanları 2008 yılında 4 bin 500 civarında iken, bugün 12 binlere ulaşmış durumda ancak bundan sonra artırmayı düşünmüyoruz. Yapılan planlamalar çerçevesinde ve ülkemizin 2023 yılı hedefleri doğrultusunda bu sayının dondurulması, yıllar içerisinde belki azaltılması söz konusu olacak. YÖK Başkanımız da bahsetti, özellikle tıp fakültelerinin kontenjanları dondurulacak bu sene. Azaltılmayacak ama artırılmayacak da. Bunun gibi planlamalar mutlaka yapılıyor."
Türkiye'de özellikle sağlık alanından mezun olanların hemen mesleklerinin icrasına başlayabildiklerini dile getiren Kapıcıoğlu, ABD ve birçok Avrupa ülkesinde bunun tam tersi uygulama bulunduğunu belirtti.
Sadece diploma almanın o mesleği icra etmek için yeterli olmadığını söyleyen Kapıcıoğlu, "Bu bakımdan belki de bazı alanlarda meslek yapabilmek için özellikle ülkemizde meslek sınavlarının getirilmesi, kalitenin artırılması yönünden gerekli olabilir diye düşünüyorum" ifadesini kullandı.
Son Dakika › Güncel › YÖK Başkanvekili Kapıcıoğlu Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?