Yörüngede Mobil Yolculuk - Son Dakika
Güncel

Yörüngede Mobil Yolculuk

Yörüngede Mobil Yolculuk

İTÜ öğrencisi, Newton ve Kepler'den ilham alarak telefon ya da tabletten yörüngede yolculuk yapma fırsatı sunan mobil uygulama geliştirdi.

17.01.2014 16:49

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencisi Tunahan Kent, İngiliz fizikçi İsaac Newton ve Alman gökbilimci Johannes Kepler'den ilham alarak telefon ya da tabletten yörüngede yolculuk yapma fırsatı sunan mobil uygulama geliştirdi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Uçak ve Uzay Mühendisliği Fakültesi öğrencisi Tunahan Kent, 1950-2050 yılları arasındaki gök cisimlerinin gerçek konumlarını baz alarak mobil uygulama tasarladı.

Yörüngede yolculuk yapmayı sağlayan ve Kent'in bitirme projesi olarak çalıştığı "iTraject" adlı uygulama, 3 boyutlu canlandırmasıyla gerçekçi bir "yörüngede yolculuk" deneyimi yaşatıyor.

Kullanıcılar, kendi manevralarıyla Apollo görevlerinin benzerlerini yapabiliyor, manevraları kaydedip gerçekleriyle karşılaştırabiliyor. Uygulama, uzayda araçların nasıl yolculuk yaptığını merak edenlerin özellikle dikkatini çekiyor. Ayrıca uygulama, yörünge mekaniği çalışan öğrenciler ve konuyla ilgili öğretim üyeleri için derslerde destekleyici görsel unsur olma niteliği taşıyor. Bu yönüyle uygulamanın uzay mühendisliği başta olmak üzere ilgili diğer mühendislik bölümlerinde kullanılması da mümkün olacak.

Uygulama temel olarak Newton'un 2. Hareket Yasası, Evrensel Çekim Yasası ve Kepler'in Gezegensel Hareket yasaları üzerine kurulu, numerik çözücülü bir simülasyon. Ay ve dünya sisteminin kütle merkezini atalet ekseni kabul eden, VSOP-87 teorisi gibi hassas astronomik algoritmalar ile geliştirilen uygulama, kullanıcının bulunduğu konum bilgilerini kullanarak buna göre aracın yer istasyonu parametrelerini de sunuyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yörüngede Mobil Yolculuk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement