Yrd. Doç. Dr. Nağaç: Merkez Bankası'nın Enflasyon Hedefleri Tutmayabilir - Son Dakika
Güncel

Yrd. Doç. Dr. Nağaç: Merkez Bankası'nın Enflasyon Hedefleri Tutmayabilir

Yrd. Doç. Dr. Nağaç: Merkez Bankası\'nın Enflasyon Hedefleri Tutmayabilir

Gaziantep Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Nağaç, Merkez Bankası'nın yıllık enflasyon hedeflerinin tutmayacak gibi gözüktüğünü söyledi.

13.05.2015 14:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Nağaç, Merkez Bankası'nın yıllık enflasyon hedeflerinin tutmayacak gibi gözüktüğünü söyledi.

Son 3- 4 yıldır Merkez Bankası enflasyon hedeflerinin tutmadığını ve enflasyon rakamlarının beklenenin üzerinde geldiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Nağaç, "Beklenen artış yüzde 1.3 civarındaydı ama yüzde 1.63'e çıktı. Geçen aya göre 1 ayda yüzde 1.63'lük bir artış oldu. Bu artış beklenenin üzerinde ve yıllık enflasyon bu duruma göre yüzde 7.91 olarak gerçekleşti. Ekonomi için bir alarm unsurudur çünkü Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflemesi var. Merkez Bankası 2015 yılı için yüzde 5.5'ten gidişatının negatif bir görünüm olduğunu gördü ve yüzde 6.8'e çıkardı. İlginç olan mevcut duruma göre enflasyon bu aya göre yüzde 7.9. Bu duruma göre, enflasyonun Merkez Bankası'nın güncellenmiş hedefinin bile tutturulması çok zor görünüyor" dedi.

Merkez Bankası'nın yüzde 6.8'lik hedefinin tutması için geriye kalan 8 ay içerisinde sadece yüzde 2.1'lik bir artış olması gerektiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Nağaç, "Bu durum çok gerçekçi gözükmüyor. Buradan şu sonucu çıkarıyoruz, son 3-4 senedir olduğu gibi Merkez Bankası'nın yıllık enflasyon hedefi tutmayacak. Merkez Bankası bir kaç ay geçtikten sonra yukarıya doğru bir güncelleme yapabilir" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Nağaç, Rusya ve Irak'ta ciddi kriz olduğunu ve alım gücünün düşmesinin ihracatı negatif etkilediğini belirtirken, dolardaki artışın da Türkiye için siyasi risk oluşturduğunu savunarak, "Bütün gelişmekte olan ülkeler gibi Türkiye'nin de paraları değer kaybetti. Türkiye çok ciddi anlamda bu ülkelerden ayrışıyor. O ülkelerin para birimleri belki yüzde 20-30 oranında değer kaybettiyse Türk Lirası yüzde 40-50'lere yakın değer kaybına uğradı. Türkiye'de yaklaşık bir ay sonra seçimler olacak ve belli bir endişe söz konusu. Bu endişe seçim sonuçlarına göre de tekrar bir sakinliğe bırakabilir. Dolar 2.7 seviyelerinde tutulacak gibi belki seçimlere yakın daha fazla artmasını da bekleyebiliriz" diye konuştu. - Gaziantep

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yrd. Doç. Dr. Nağaç: Merkez Bankası'nın Enflasyon Hedefleri Tutmayabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement