YSK, Batman ve Mardin Baro Başkanlarına Gözlemci Olma İzni Vermedi - Son Dakika
Son Dakika Logo

YSK, Batman ve Mardin Baro Başkanlarına Gözlemci Olma İzni Vermedi

YSK, Batman ve Mardin Baro Başkanlarına Gözlemci Olma İzni Vermedi
12.05.2023 21:45

YSK, Batman ve Mardin Baro Başkanlıklarının başvurusu üzerine baro başkan ve üyelerinin sandık alanlarında gözlemci olarak görev yapamayacaklarına karar verdi. Ancak bu kişiler, bir seçmen olarak oyların sayım ve dökümünü izleyebilecekleri ve itiraz haklarını kullanabilecekleri belirtildi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Batman ve Mardin Baro Başkanlıklarınca yapılan başvuru üzerine, baro başkan ve üyelerinin, sandık alanlarında "gözlemci" olarak görev yapamayacaklarına ancak bir seçmen olarak oyların sayım ve dökümünü izleyebileceklerine ve ilgili kanun maddeleri çerçevesinde itiraz haklarını kullanabileceklerine karar verdi.

Mardin ve Batman Baro Başkanlıkları, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçim'lerinde, baro başkan ve üyelerinin, oy kullanılacak okul ve sandık çevrelerinde "gözlemci" olarak yer alması talebiyle YSK'ya başvurdu.

İki ayrı başvuruyu ele alan Kurul'un kararında, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'da, kimlerin gözlemci olacağının belirlendiği, bunlar arasında siyasi partiler dışında sivil toplum örgütlerine yer verilmediği vurgulandı.

Kurul'un oy birliğiyle aldığı kararda, bu nedenle Batman ve Mardin Baroları Başkan ve Yönetim Kurulu Üyelerinin, seçimde "gözlemci" olarak görev yapamayacakları belirtildi.

Kararda, ancak bu kişilerin, bir seçmen olarak oyların sayım ve dökümünü izleyebilecekleri ve 298 sayılı Kanun'un 110'uncu ve 112'nci maddeleri çerçevesinde itiraz haklarını kullanabilecekleri kaydedildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel YSK, Batman ve Mardin Baro Başkanlarına Gözlemci Olma İzni Vermedi - Son Dakika


Advertisement