Zeytin hasat sezonunun yarılandığı Edremit Körfezi yöresinde beklediği fiyatı bulamayan üretici de sanayici de sıkıntılı. Üretici, fiyatı 3.5 - 4 liraya kadar gerileyen zeytinyağının maliyeti kurtarmadığından yakınırken sanayiciler ise geçen yıldan kalan yağ stoklarını tüketemedikleri için alım yapmakta zorlandıklarını söyledi. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin de zeytinyağı üreticisine verilen 50 kuruşluk primin 150 kuruşa çıkarılması gerektiğini savundu.
Bu yıl Balıkesir genelinde 178 bin ton zeytin rekoltesi beklenildiğini, bunun 34 bin tonunun sofralık, geri kalanın ise yağlık olacağı öngörüldüğünü söyleyen Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci, "Yağlık zeytinin önemli bölümü Edremit Körfezi sınırlarında üretiliyor. 144 bin ton zeytinden de 28 bin tonun üzerinde yağ elde edilmesi hedefleniyor. Ancak geçen yıldan stoklarımızda 80 bin tonun üzerinde yağ var. Bu yağ bitmeden tüccar da alım yapamıyor. Üretici 4 liraya zeytinyağını satmak zorunda kalıyor. Bu fiyat ancak maliyeti kurtarıyor. Satmak zorunda kalıyor çünkü bütün bir yılını zeytine adamış. Sulaması, gübresi, bakımı ve toplama maliyeti kilo başına 3.5 lirayı aşıyor. Üretici satmak zorunda çünkü işçiye para vermek zorunda. Tüccar ise elindeki zeytin yağını paraya çeviremeyince tıkandı. Bu yıl bir çok tarla sahibi, işçilik masrafından kurtulmak için tarladaki ürünü bile toplamayacak durumda" dedi. Semerci, devlet desteğinin arttırılması gerektiğini söyledi.
ZEYTİN TARLADA KALACAK
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı ve Edremit Ziraat Odası Başkanı Cahit Çetin de üreticilerin zeytin alım fiyatı nedeniyle mağdur olduğunu vurguladı. Zeytin üreticisine verilen kilogram başına 50 kuruşluk primin 150 kuruşa çıkarılması gerektiğini savunan Çetin, "Bütün dünyada zeytinyağında fiyatlar yükselirken Türkiye'de düşmesinin mantıklı bir açıklaması yok. Üretici, ürünü tarladan kaldıramayacak kadar zor durumda. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e zeytin üreticisinin içinde bulunduğu durumu aktarma imkanı buldum. Bakanımızın Türkiye'deki zeytinciliğin gelişmesindeki kararlılığını yakinen biliyorum. Kendisine 'Bu iş bu kadar üretimle bitmiyor. Eğer Türkiye zeytinyağı üretiminde ikinci sıradaki dünya ülkesi olmayı hedefliyorsa, üreticinin piyasadaki olumsuzluklardan etkilenmemesi lazım. Şu anda böyle bir durum var. Kilo başına verilen prim 50 kuruştan 150 kuruşa çıkarılması' diyerek, görüşümüzü aktardım. İlgileneceğini söyledi. Eğer, bakanlık primi 150 kuruş olarak açıklarsa, üreticinin yaşadığı mağduriyeti ortadan kaldırabilir. Üreticinin ilgisini tekrar zeytine yöneltir. Üretici kendi geleceğinden emin değil. Böyle giderse, üretici zeytini tarlada bırakacak" diye konuştu. - Balıkesir/ Edremit
Son Dakika › Güncel › Zeytinde, Üretici de Sanayici de Dertli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?