MESUT VAROL - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesindeki teknokentte çalışma yürüten bilgisayar mühendisi Cansu Akyürek'in geliştirdiği, "Zihinsel Engelliler, Okul Öncesi Eğitim ve İlkokul Düzeyi için Sanal Materyal Sistemi" ile zihinsel engellilerin kalıcı ve daha hızlı öğrenmeleri sağlanacak.
Akyürek'in, çocukların oyun aracı olarak kullandığı ve sadece el hareketleriyle oyun oynanabilen "Microsoft Kinect" cihazını kullanarak geliştirdiği sistemde engelliler, bastıkları zemini dokunmatik bir ekran olarak algılıyor. Sistem engelli bireyin üzerine bastığı şekil ile ilgili sesli yanıt verince öğrenme daha kalıcı ve hızlı oluyor.
Projeyle ilgili AA muhabirine bilgi veren Akyürek, zihinsel engellilerin eğitimini kolaylaştırmak için uzun zamandır çalışma yürüttüğünü söyledi.
Zihinsel engellilerin kalıcı ve daha hızlı öğrenmelerini sağlayacak bir proje geliştirdiğini belirten Akyürek, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunduğu projenin kabul edildiğini belirtti.
Aldığı destekle YYÜ bünyesindeki teknokentte bilişim alanında firma kurup ardından çalışmalara başladığını anlatan Akyürek, şöyle devam etti:
"Zihinsel engelliler geç öğrenip, çabuk unuturlar. Bu anlamda zihinsel engellilerin eğitiminde sıkıntılar meydana geliyor. Geliştirdiğim sistemle artık daha kalıcı ve erken öğrenme sağlanacak. Zihinsel engellilerin öğrenmesi için sanal materyal sistemi yaptık. Bu sistem tamamen yazımsal bir projedir. Görsel gerçekliği yüksek sistemlerin, engelliler için her zaman iyi sonuç verdiği gözlenmiştir. Bu anlamda çocukların oyun aracı olarak kullandığı Microsoft Kinect kullanarak, zemini dokunur bir sistem olarak algılatıp engellilerin daha kalıcı ve erken öğrenmesini sağlayacağız. Engelliler, zemini dokunmatik bir ekran olarak kullanacak. En basit örneğiyle bir geometrik şeklin öğretilmesi konusunda, engelli birey, ayağıyla daireye bastığı zaman sistem otomatik olarak 'daire' diye yanıt verecek. Zamanla buna daha kapsamlı modüller de ekleyeceğiz."
"Sistem rehabilitasyon merkezlerinde kullanılabilir"
Geliştirdiği sistemin, rehabilitasyon merkezleri ve zihinsel engellilerin eğitim gördüğü okullarda kullanılabileceğini belirten Akyürek, eğitimden geçirilecek öğretmenlerin, söz konusu sistemi uygulayabileceğini ifade etti.
Akyürek, "Sistem, hem öğretmenlerin hem de engellilerin eğitimini kolaylaştıracak. Bu projemde zihinsel engelliler birebir sistemin içinde yer alacakları için daha kalıcı ve hızlı öğrenme sağlanacak." diye konuştu.
Projeyle ilgili temel işlemlerin tamamlandığını bildiren Akyürek, "Projenin en önemli özelliği, Türkiye hatta dünyada ilk olmasıdır. Daha önce bu alanda yapılmış hiçbir proje yok. Zihinsel engellilere yönelik çok mobil uygulamalar yapıldı ama bu uygulamalar çok kullanılmadı. Projeyi ilk olarak Van'da hayata geçireceğiz. Ardından diğer şehirlerimizde belki de dünya ülkelerinde uygulamaya çalışacağız." dedi.
YYÜ Teknokent Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necat Görentaş ise kuruluş bünyesinde faaliyet yürüten girişimcilere devletin büyük katkılar sunduğu söyledi.
Devletin girişimcilere birçok teşvik sağladığını hatırlatan Görentaş, "Teşviklerde kurum ve gelir vergisi muafiyeti var. Yine SSK primlerinde indirimler ve KDV muafiyeti gibi birçok avantaj sağlanıyor. Bu kapsamda teknokent alanında faaliyet yürütecek girişimciler, hem prestijli şirketler haline geliyorlar hem de devletin bu imkanlarından faydalanıyor." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Zihinsel Engelliler Artık Daha Hızlı ve Kolay Öğrenebilecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?