Zonguldak'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu Kutlandı - Son Dakika
Güncel

Zonguldak'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu Kutlandı

Zonguldak\'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu Kutlandı

Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 94'üncü yılı törenle kutlanırken, taşkömürünü bulan Uzun Mehmet için de anma töreni yapıldı.

21.06.2015 13:54

Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 94'üncü yılı törenle kutlanırken, taşkömürünü bulan Uzun Mehmet için de anma töreni yapıldı.

Kentin düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümü nedeniyle Valilik önündeki Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törene Zonguldak Vali Yardımcısı Ahmet Malikoğlu, Zonguldak Başsavcısı Necip Topuz, Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, İl Jandarma Komutanı Albay Haluk Selvi, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Zonguldak Şubesi üyeleri, bazı siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Belediye Başkanı Muharrem Akdemir anıta çelenk koydu. Başkan Akdemir, Zonguldak'ın 94 yıl önce Fransız işgalinden kurtarılmasının ardından kömür madenlerinin devletleştirilmesi ile birlikte Türk sanayisine yön verdiğini söyledi. Akdemir, şehrin gelişmesinde pay sahibi olanların başında 8 Kasım 1829'da taşkömürünü bulan Uzun Mehmet'in geldiğini de kaydetti.

UZUN MEHMET ANITINDA TÖREN

Daha sonra, 186 yıl önce kömürü bulan Uzun Mehmet için Uzun Mehmet Anıtı'nda tören düzenlendi. TTK, GMİS ile Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanlığı ve Türkiye Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi'nce Uzun Mehmet Anıtı'na çelenklerin konulmasından sonra konuşan TTK Genel Müdürü Burhan İnan, 8 Kasım 1829'da Uzun Mehmet'in kömürü bulmasının ardından Zonguldak'ın ülkenin kalkınmasında lokomotif görevi gördüğünü söyledi.

Kömürün, ülkenin ve bölgenin kaderini etkilediğini vurgulayan İnan, şöyle konuştu:

"Zonguldak havzasındaki taş kömürü üretim faaliyetleri önemli bir istihdam kaynağı ve ülkenin sanayileşmesinde çok önemli rolü olan demir-çelik üretiminin de temel girdisi olmuştur. Başta Uzun Mehmet olmak üzere havzayı bugünlere taşıyan, bu uğurda canını feda eden tüm madencilerimini saygı, minnet ve şükranla anıyorum."

Tören, konuşmaların ardından sona erdi. - Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Zonguldak'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement