10 Eylül Dünya İntihar Önleme Günü - Son Dakika
Yerel

10 Eylül Dünya İntihar Önleme Günü

Halk Sağlığı Kurumu Sivas İl Müdürü Levent Sağlam, "Avrupa'da intihar haberlerinin yasaklanması sonrası vakaların yüzde 80 azalması, intiharın medyada yer almasıyla gerçekleşmesi arasındaki doğrudan ilişkiyi ortaya koyuyor" dedi.

10.09.2015 16:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halk Sağlığı Kurumu Sivas İl Müdürü Levent Sağlam, "Avrupa'da intihar haberlerinin yasaklanması sonrası vakaların yüzde 80 azalması, intiharın medyada yer almasıyla gerçekleşmesi arasındaki doğrudan ilişkiyi ortaya koyuyor" dedi.

Sağlam, müdürlükte yaptığı açıklamada, "Dünya İntihar Önleme Günü, Dünya Sağlık Örgütü'nün iş birliğiyle Uluslararası İntihar Önleme Derneği'nin bir girişimi olarak 2003 yılından bu yana düzenlenmekte olup, intihar eğilimi olan kimselerin yardım almalarını kolaylaştırmak ve toplumun bu konudaki duyarlılığının artırılmasını hedeflemektedir" diye konuştu.

İntiharın ciddi bir halk sağlığı olduğunu belirten Sağlam, araştırmalarda intiharların önlenmesinin çok yönlü aktivitelerle mümkün olabileceğini bildirdi.

Sağlam, medyada çıkan intihar haberlerinin intihar oranlarını etkilediğini hatırlatarak, "İntihar haberleri medyada haber olarak sunulmamalı, herhangi bir intihar olayı haber olarak verilecekse de gazetecilerin haber yapmadan önce maksimum çekinceyi gözetmeleri kritik bir öneme sahiptir" ifadelerini kullandı.

İntihar haberlerinin, ana başlık veya flash haber olarak verilmemesi gerektiğini aktaran Sağlam, "Haberler mümkün olduğunca görselleştirmeden ve dramatize edilmeden sunulmalı. Duygu yükü olmayan, yalın, kısa ve öz bir anlatım kullanılmalı, intihar yönetimiyle ilgili detaylı tanımlardan kaçınılmalıdır. Avrupa'da intihar haberlerinin yasaklanması sonrası vakaların yüzde 80 azalması, intiharın medyada yer almasıyla gerçekleşmesi arasındaki doğrudan ilişkiyi ortaya koyuyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 10 Eylül Dünya İntihar Önleme Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement