14 ülkeden diplomat "Osmanlı Arşivlerini ve Kültür Varlıklarını İnceleme Gezisi"ne katıldı - Son Dakika
Güncel

14 ülkeden diplomat "Osmanlı Arşivlerini ve Kültür Varlıklarını İnceleme Gezisi"ne katıldı

Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle, 14 ülkeden büyükelçi ve diplomatik misyon temsilcilerinin de katıldığı "Osmanlı Arşivleri ve Kültür Varlıklarını İnceleme Gezisi" düzenlendi.

21.05.2022 19:42  Güncelleme: 20:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle, 14 ülkeden büyükelçi ve diplomatik misyon temsilcilerinin de katıldığı "Osmanlı Arşivleri ve Kültür Varlıklarını İnceleme Gezisi" düzenlendi.

Dışişleri Bakanlığı Yurt Dışı Tanıtım ve Kültürel İşler Genel Müdürü Büyükelçi Deniz Çakar, Kağıthane'deki Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı kongre salonunda yapılan açılış konuşmalarından sonra, geziyle ilgili AA'ya açıklamalarda bulundu.

Çakar, Türkiye'nin öne çıktığı özel alanlarda çeşitli tanıtım ve organizasyonlar yaptıklarını belirterek bu kapsamda, yabancı diplomatlara yönelik bu geziyi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ocak ayında 7 Latin Amerika ülkesinin bağımsızlıklarının 200. yılı dolayısıyla ortak bir sergi düzenlendiğini, Osmanlı Arşivi Külliyesi'nin de bu sergiye ev sahipliği yaptığını anımsatan Çakar, "Sayın Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu bu arşivin açılışını gerçekleştirdi. Başkan Uğur Ünal Bey'in davetiyle bu devlet arşivlerinin herkese açık olmayan bölümlerini ziyaret etme fırsatı bulduk. Arşivin ne kadar büyük bir hafızaya sahip olduğunu gördük ve bunun dünyaya duyurulması konusunda ne yapabiliriz diye düşündük. Bu geziyi de bu kapsamda gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

Faaliyetlerinin sadece gezilerle sınırlı olmadığını aynı zamanda iş birliği konusunda da çalışmalar yaptıklarını ifade eden Çakar, Kolombiya ile yapılan anlaşmadan sonra iş birliği protokolü imzaladıkları ülke sayısını 61'e çıkardıklarını ve 30 ülke ile de müzakere sürecinin devam ettiğini aktardı.

Çakar, "Türkiye'deki arşivler bugün itibarıyla 135 milyon doküman barındırıyor. 400 bin civarında da kayıt altına alınmış kayıt defterleri var. Bu dünya çapında üst seviyelerde yer alan teknolojik bir başarı, bir birikim. Arşiv iş birliği imzalamış ülkelerin büyükelçilerine ve diplomatlarına bir davetiye gönderdik. Davetimizi kabul ettiler ve geziye katılım gösterdiler." ifadelerini kullandı.

Birikimin çokluğu, çeşitliliği, kullanılan teknoloji, eserlere verilen önem ve gösterilen titizlikten diplomatların etkilendiğini dile getiren Çakar, diplomatların, Türkiye ile bilgi ve deneyim paylaşımı konusunda istekli olduğunu vurguladı.

Çakar, gelecek sonbahar aylarında bir grup büyükelçi ve diplomatla benzer bir gezi daha düzenleyeceklerini kaydetti.

"Dijitalleşmede çok önemli bir noktaya geldik"

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal da açılış konuşmasında, Osmanlı Arşivi Külliyesi'nin tarihi arşivler bakımından çok önemli bir mekan olduğunu ve birçok devletin önemli belgelerinin bu arşivde yer aldığını söyledi.

Osmanlı arşivinin sadece Türklerin ve Türkiye'nin olmadığını, birçok bağımsız devletin arşivi konumunda olduğunu anlatan Ünal, şöyle konuştu:

" Osmanlı Devleti'nin bugün uzun yıllar hükümran olduğunu ve kültürel ilişkileri göz önüne aldığımızda bu arşivlerin önemi bir kat daha artıyor. Bu nedenle biz çok önemli bir tarihi mirasa sahip olduğumuzun bilincindeyiz. Bunlarla ilgili Cumhuriyet tarihimiz boyunca çok önemli çalışmalar yapılmıştır ve bütün bu arşivlerin toparlanması, tasnif edilmesi, dijital ortama aktarılması konusunda Türkiye her geçen yıl daha büyük adımlar atmıştır ve bu noktaya gelinmiştir."

Ünal, Osmanlı Arşivi Külliyesi'nin 2013'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldığını anımsatarak, tesis açılmadan önce belgelerin 5 farklı mekanda muhafaza edildiğini aktardı.

Yeni mekana taşındıktan sonra çalışmalarını daha sistematik ve hızlı sürdürdüklerine işaret eden Ünal, şöyle konuştu:

"Mesela dijitalleşmede çok önemli bir noktaya geldik. Bugün itibarıyla 60 milyon belge dijital ortama aktarıldı. Araştırmacılarla buluşturuldu ancak dijitalleştirme aslında arşivcilikteki son halkalardan birisidir. Ondan önce önemli olan o tarihi vesikaların ele alınması, kurtarılması, muhafaza edilmesi ve bunların temel tasnif usullerinden geçirilmesidir. Osmanlı arşivi dediğimiz belgelerin okunması konusunda belli yıllarda problem yaşanmıştı ancak hamdolsun bugün Türkiye'de bu belgeleri okuyabilen nesiller gittikçe artmaya başladı."

Ünal, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve istihbarat teşkilatı dışındaki bütün arşivlerin görev, yetki ve sorumluluklarının devlet arşivlerine devredildiğini kaydetti.

Osmanlı arşivinde yaklaşık 95 milyon belgenin bulunduğuna dikkati çeken Ünal, son üç yıl içinde 1000 kişilik ekiple tarihi vesikaları tasnif ve restore ettikleri bilgisini verdi.

Ünal, en son Kolombiya ile yapılan anlaşmadan sonra iş birliği içinde oldukları ülke sayısının 61'e çıktığını kaydederek, verdikleri destekten dolayı Dışişleri Bakanlığına teşekkür etti.

Büyükelçi ve diplomatlara Osmanlı arşiv belgeleri takdim edildi

Ziyarete katılan, Rusya Büyükelçisi Aleksei Erkhov, İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçisi Mohammad Farazmand, Meksika Büyükelçisi Jose Luis Martinez y Hernandez, Guatemala Büyükelçisi Jairo Estrada, Arnavutluk Büyükelçisi Kastriot Robo, Panama Büyükelçisi Mariela Sagel Rosas, Şili Büyükelçisi Rodrigo Arcos, İtalya Büyükelçisi Giorgio Marrapodi, Mısır Büyükelçiliği Misyon Şefi Amr Elhamamy, Japonya Büyükelçiliği Elçi-Müsteşarı Takero Aoyama, Peru Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Patricia Beatriz Duran Cotrina, Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskyi, Kırgız Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Lira Sydykova, Macaristan Büyükelçiliği Arşivden Sorumlu Diplomatı Gaspar Katko'ya, ülkeleri ile Osmanlı Devleti'nin ilişkilerine ilişkin arşiv belgeleri takdim edildi.

İstanbul'da günübirlik düzenlenen gezi kapsamında Osmanlı arşivinin de yer aldığı Kağıthane'deki Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ziyaret edildi. Diplomatlara arşiv belgeleriyle ilgili bilgi verildi. Arşiv başkanlığı gezisinin ardından Türk ve İslam Eserleri Müzesi ile Osmanlı sanatı örneklerinin sergilendiği Milli Saraylar Resim Müzesi ziyaret edildi.

14 ülkeden diplomat "Osmanlı Arşivlerini ve Kültür Varlıklarını İnceleme Gezisi"ne katıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 14 ülkeden diplomat 'Osmanlı Arşivlerini ve Kültür Varlıklarını İnceleme Gezisi'ne katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan yangında müstakil ev kullanılamaz hale geldi
    22:48 Karabük'te çıkan yangında müstakil ev kullanılamaz hale geldi

    Hanköy köyünde Ramazan Yazıcı'ya ait 2 katlı müstakil evde çıkan yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü. Kısa sürede büyüyen alevler tüm evi sardı. İhbar üzerine adrese jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Eskipazar Belediyesi itfaiye ekiplerince söndürülen yangında ev kullanılmaz hale geldi.

  • Antalya'da Minibüsle İki Kişinin Üzerine Sürülen Şüpheli Yakalandı
    22:39 Antalya'da Minibüsle İki Kişinin Üzerine Sürülen Şüpheli Yakalandı

    Antalya'nın Kepez ilçesinde bir iş yerinde çıkan tartışma sonucu, iş yeri sahibinin oğlu olan şüpheli, minibüsle yol kenarında bekleyen 2 kişinin üzerine sürdü. Kazada bir kişi hayatını kaybederken, diğer kişi yaralandı. Olay yerinden kaçan şüpheli, polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı ve tutuklandı.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri
    22:39 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Gökhan Tepe, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konseri çok sayıda kişi izledi ve Tepe'nin en sevilen parçalarına müzikseverler eşlik etti. Tepe'nin performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Muğla Vali Yardımcısı: Geçen yıl 6,5 milyon turist ağırladık
    22:38 Muğla Vali Yardımcısı: Geçen yıl 6,5 milyon turist ağırladık

    Muğla Vali Yardımcısı Murat Sarı, Muğla'nın geçen yıl yaklaşık 6,5 milyon yerli ve yabancı turisti misafir ettiğini belirtti. Sarı, klasik turizmin yanı sıra kültürel, gastro turizm, spor turizmi ve sağlık turizmi gibi konularda da çalışmalar yaptıklarını ve hedeflerinin daha sürdürülebilir ve gelir getiren bir turizm anlayışını benimsemek olduğunu söyledi. Muğla ve çevresinin antik çağlardan günümüze inanç ve sağlık turizmi açısından önemli bir coğrafya olduğunu vurgulayan MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar ise üniversitenin sürdürülebilir turizmi teşvik etmek için çeşitli projeler yürüttüğünü belirtti.

  • Zeytinburnu'nda motosiklet hırsızlığı kamerada
    22:35 Zeytinburnu'nda motosiklet hırsızlığı kamerada

    İstanbul Zeytinburnu'nda maskeli 2 hırsız, park halinde bulunan motosikleti çaldı. Hırsızlık anı güvenlik kamerasına yansıdı. Olay, 13 Nisan'da Zeytinburnu Çırpıcı Mahallesi Modabağ Sokak'ta meydana geldi. İddialara göre, otomobille sokağa gelen maskeli 2 kişi, Emre Ceylan'a ait olan 34 HTH 390 plakalı motosikleti iterek götürdü. Sabah uyandığında motorunun yerinde olmadığını gören Ceylan, güvenlik kamerasından çalındığını anlayınca polis ekiplerine ihbarda bulundu. Polis ekipleri güvenlik kameralarını inceleyerek hırsızları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Karabük'te alevlere teslim olan müstakil ev tamamen yandı
    22:33 Karabük'te alevlere teslim olan müstakil ev tamamen yandı

    Karabük'ün Eskipazar ilçesinde, Hanköy'de Ramazan Yazıcı'ya ait müstakil evde çıkan yangın sonucunda ev tamamen kullanılamaz hale geldi. Jandarma ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı.

  • Mardin Emniyet Müdürlüğü Polisleri Türk Kızılayı'na Kan Bağışında Bulundu
    22:27 Mardin Emniyet Müdürlüğü Polisleri Türk Kızılayı'na Kan Bağışında Bulundu

    Mardin Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görevli polis memurları, 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı'nda bulunan Artuklu Kan Alma Birimine giderek kan bağışında bulundu. Polisler, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra kan bağışında bulunarak, vatandaşları da duyarlı olmaya davet etti.

  • Soma Belediyesi Makam Araçlarını Satışa Çıkaracak
    22:25 Soma Belediyesi Makam Araçlarını Satışa Çıkaracak

    Soma Belediye Başkanı Sercan Okur, önceki dönemdeki makam araçlarının satılacağını açıkladı. Belediye personelinin araçları özel işlerde kullanıldığı için satışa çıkarılacak olan araçlar yerine yeni makam araçları alınmayacak.


Advertisement