"Bütçede Bazı Hesaplar Kamuoyu Denetiminden Kaçırılıyor" - Son Dakika
Politika

"Bütçede Bazı Hesaplar Kamuoyu Denetiminden Kaçırılıyor"

CHP İzmir Milletvekili Türeli, "Bütçede bazı hesaplar kamuoyu denetiminden kaçırılıyor." dedi.

22.12.2014 17:56  Güncelleme: 18:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, bütçede bazı hesapların kamuoyu denetiminden kaçırıldığını iddia etti.

TBMM Genel Kurulu'nda 2015 yılı bütçesi üzerine söz alan Türeli, AK Parti'nin, iktidara yönelik eleştirilere, "Vatandaş bizi seçiyor, seçimlerden biz çıkıyoruz" karşılığını verdiğini, ancak demokrasilerde şekil şartı kadar öz ve içerik şartlarının da önemli olduğunu söyledi.

AK Parti iktidarı döneminde demokraside öz ve içerik açısından zenginleşme olmadığını, sistemin diktatörlüğe doğru gittiğini savunan Türeli, iktidarın hoşuna gitmeyen kararlar veren yargıçların, savcıların görevlerinden alındığını ifade etti.

Demokrasilerde basının özgürce çalışması gerektiğine dikkati çeken Türeli, ancak iktidarın bu konuda da baskı uyguladığını ileri sürdü. Türeli, CHP iktidarında, Türkiye'de gerçek bir demokrasi kurulacağını dile getirdi.

-"Kendi çıkardığınız kanunlara da uymuyorsunuz"

Vatandaşın bütçe hakkı konusuna değinen Türeli, bunun Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda düzenlendiğini, ancak iktidarın bu kanunu uygulamadığını savundu.

Aynı kapsamda, Sayıştay raporlarının da kısıtlı ve içi boş bir şekilde önerine geldiğini belirten Türeli, bu şekilde denetim yapılamayacağını kaydetti.

Döner sermayeli işletmelerin harcamalarının bütçede görünmediğini ifade eden Türeli, bunu sık sık gündeme getirmelerine rağmen, bir adım atılmadığını söyledi. Aynı şekilde özel hesaba aktarılan paranın da bütçede görünmediğini anlatan Türeli, bu konuda TBMM'ye bilgi verilmediğini, bazı hesapların kamuoyunun denetiminden kaçırıldığını iddia etti.

Türeli, dernek ve vakıf gibi kurumlara yardım kapsamında yapılan transferleri de bilmediklerini söyledi. Bunun kamuoyuna açıklanması gerektiği yönünde kanun olmasına rağmen bir açıklama yapılmadığını kaydeden Türeli, "Hangi derneğe hangi vakfa ne kadar yardım yapılıyor bilmiyoruz. Siz, kendi çıkardığınız kanunlara da uymuyorsunuz" dedi.

-"Kamu yatırımları azaldı"

Türeli, kesin hesap kanun tasarılarının, bütçe görüşmelerinin gölgesinde kaldığını, bunun için bir komisyon oluşturulması ve başkanlığını da Anamuhalefet Partisi'nin temsilcisinin yürütmesi gerektiğini ifade etti. Türeli, bu şekilde, harcamaların nereye ve kadar yapıldığının, usulüne uygun yapılıp yapılmadığının detaylı bir şekilde incelenebileceğini belirtti.

AK Parti döneminde Türkiye'de ekonomik sorunların çözülmediğini, aksine ağırlaştığını savunan Türeli, iktidarın, 2001 krizi sonrasında dünyada ekonominin büyüdüğü, dış ticaretin arttığı, paranın bol olduğu dönemi bile kullanamadığını savundu.

Hükümetin, mevcut ekonomi politikasından vazgeçerek yeni bir model oluşturmaya çalıştığını, ancak geç kaldığını belirten Türeli, "Zaten 2015 yılında CHP iktidar olduğunda bunları düzelteceğiz. Hırsızlığın, yolsuzluğun olmadığı bir sistem kuracağız" diye konuştu.

Taşeron işçi sayısının arttığına dikkati çeken Türeli, kölelik sistemi içinde, insanların güvencesiz bir şekilde çalışmak zorunda bırakıldığını söyledi. Türeli, iktidara geldiklerinde taşeron işçi çalıştırılmasını engelleyeceklerini ve mevcut taşeron işçilere kadro vereceklerini belirtti.

Kamu yatırımlarına değinen Türeli, yatırımların hem düştüğünü hem de nitelikli alanlarda kullanılmadığının altını çizdi. Türeli, kamunun artık işleri özel sektöre yaptırdığını ve bunun kapsamının genişletildiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı eleştiren Türeli, "Kaçak sarayın Başbakanlık için yapıldığı söylenmişti. Sayın Erdoğan Cumhurbaşkanı olmasaydı ne olacaktı bu saray? Yine Cumhurbaşkanlığı'na tahsis edilecek miydi yoksa Başbakanlık'ta mı kalacaktı? Ben, 'Başbakanlık'ta kalacaktı' diyorum" ifadelerini kullandı. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 'Bütçede Bazı Hesaplar Kamuoyu Denetiminden Kaçırılıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement