28 Şubat Davası - Son Dakika
Güncel

28 Şubat Davası

28 Şubat Davası

Emekli Hakim Albay Orhan Nalcıoğlu:  "Genelkurmay Başkanlığı'nın çalışmalarında, hükümete karşı bir kast yok. Kişisel olarak yetki ve görev sınırlarıın aşılması, kendi çerçevesinde kişisel suç ...

27.11.2013 15:29

28 Şubat Davası sanığı emekli hakim albay Orhan Nalcıoğlu, "Genelkurmay Başkanlığının çalışmalarında, hükümete karşı bir kast yok. Kişisel olarak yetki ve görev sınırlarıın aşılması, kendi çerçevesinde kişisel suç olarak değerlendirilmeli" dedi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada sanıklar savunmalarını yapmaya devam ediyor.

28 Şubat döneminde Genelkurmay Adli Müşavirliğinde hakim olarak görev yaptığını belirten Nalcıoğlu, Genelkurmay Başkanlığında yapılan bazı toplantılara, istek doğrultusunda adli müşavirlikten de görevlilerin katıldığını kadetti.

Kendisinin bu kapsamda bazı toplantılara katıldığını belirten Nalcıoğlu, toplantılara üye olarak katılmadığını, herhangi bir yetki yada sorumluluğunun bulunmadığını söyledi.

Batı Çalışma Grubu (BÇG) Kriz Masası Kurulu adlı belge hakkında hiçbir bilgisinin bulunmadığını savunan Nalcıoğlu, BÇG'nin çalışma şemasında adli müşavirliğin isminin bulunmadığını kaydetti.

Nalcıoğlu, "Genelkurmay Başkanlığı'nın çalışmalarında, hükümete karşı bir kast yok. Kişisel olarak yetki ve görev sınırlarıın aşılması, kendi çerçevesinde kişisel suç olarak değerlendirilmeli" dedi.

54. Hükümetin, kendi hür iradesiyle istifa ettiğini iddia eden Nalcıoğlu, hükümetin, 18 Haziran 1997 tarihli istifa dilekçesinde, cebir ve şiddetle istifaya zorlandığına dair birşeyin bulunmadığını savundu.

Nalcıoğlu, 28 Şubat döneminde, Genelkurmay Başkanlığınca yapılan 10 Nisan tarihli çalışmanın, anayasal kuruluşlarla, siyasi kurumlarla birlikte başlatılan tedbirler olduğunu ileri sürdü.

Görevi süresince meşruluk sınırlarının dışına çıkmadığını ifade eden Nalcıoğlu, meşru hükümeti devirmek gibi bir amacının olmadığını söyledi.

-"Bilgisizlikten hata olabilir"

İfadesini tamamlamasının ardından Nalcıoğlu'nun sorgusuna geçildi.

Üye Hakim Hakan Oruç, "BÇG belgelerinin oluşturulması sürecinde, size hukuki olup olmadığı konusunda bir fikir soruldu mu?" sorusuna Nalcıoğlu, belgelerde, paraf ve imzasının bulunmadığı cevabını verdi.

Müşteki avukatı Emrullah Beytar'ın, "Siz de Genelkurmay bünyesinde BÇG tarzı grupların oluşturulduğunu söylediniz. Genelkurmay tarihçesinde halkını A'dan Z'ye fişleyip bunu belirli yerlere sevk eden bir çalışma grubuna rastladınız mı hiç?" sorusunu, Nalcıoğlu, "Genelkurmay karargahına zaman zaman çok tecrübesiz kişiler de atanabiliyor ve yanlış işler yapılabiliyor. Kişileri fişlemek, takip etmek o zamanki kanuna göre kesinlikle görevi kötüye kullanmaktır. Bilgisizlikten bu tip hatalar olabilir. Ben bu şekilde sistemli, böyle bir çalışma yapılacağına aklım ermiyor" diye yanıtladı.

Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin'in, "BÇG belgeleri o dönemde size gösterildi mi ve mütalaa alındı mı?"  sorusu üzerine Nalcıoğlu, "Asla, hiç mütalaa alınmadı. Benim böyle bir bilgi vermem söz konusu değil" dedi.

-"Toplantıların amacını bilmiyorum"

Sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın, "BÇG adı altında yapılan toplantı neredeydi, mekanını bana söyleyebilir misiniz?" sorusuna Nalcıoğlu, "Küçük bir salondu, hatırlayamadım" cevabını verdi.

Doğan'ın, "Bu toplantılarda bulunduğu süre içinde, şahıslarla ilgili fişleme konularının gündeme geldiği herhangi bir tartışma yada konuşma var mı?" sorusuna Nalcıoğlu, "Ben böyle birşey görmedim" yanıtını verdi.

Üye hakim Süleyman Köksaldı'nın, "Bu toplantıların amacı neydi?" sorusu üzerine Nalcıoğlu, "Tam olarak bilmiyorum" cevabını verdi. Bunun üzerine Hakim Köksaldı, "Bilmediğiniz toplantıda adli müşavir olarak nasıl görüş sunuyorsunuz?" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement