38 Yıl Önce Başlattıkları "Gün"Ü Hala Sürdürüyorlar - Son Dakika
Güncel

38 Yıl Önce Başlattıkları "Gün"Ü Hala Sürdürüyorlar

38 Yıl Önce Başlattıkları "Gün"Ü Hala Sürdürüyorlar

Yalova'da 38 yıl önce komşular arasında "altın günü" kuran kadınlar, başka mahallelere taşınmalarına, aralarından ayrılanların olmasına rağmen günlerini devam ettiriyor.

27.01.2018 11:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ERHAN ERDOĞAN - Yalova'da 38 yıl önce komşular arasında "altın günü" kuran kadınlar, başka mahallelere taşınmalarına, aralarından ayrılanların olmasına rağmen günlerini devam ettiriyor.

İstanbul Caddesi Kalender Sokak'ta yaşayan bir grup kadının 1980 yılında bir araya gelerek başlattığı altın günü, 38 yıldır aradan ayrılanlar olmasına rağmen yeni katılımcılarla sürdürülüyor.

İlk yıllarda aralarında çeyrek altın toplayan kadınlar, şimdilerde Türk Lirası karşılığında 15 günde bir toplanıp pasta, börek yiyor, sohbet ediyor, ekonomi ve siyasi güncel konuları tartışıyor, eski günlerini anıyor.

Güne başladığı tarihten itibaren katılan Perihan Küçük (59), evlendikten hemen sonra Kalender Sokak'taki bir apartmanda oturmaya başladığını söyledi.

Mahalleye taşındıktan sonra o dönemin sakinleri arasında gün kurduklarını ifade eden Küçük, "Hemen hemen 38 yıl oldu. O zaman kalabalıktık. Azaldık tabii. Depremden sonra dağıldık biraz. Sonra tekrar toparlamaya çalıştık. Gün arkadaşlarımızın bazılarını bizden ölüm ayırdı. Nezihe ablamız vardı rahmetli oldu. İl dışına taşınanlar oldu mesela Türkan abla, Sadiye hanım gitti." dedi.

Yıllar içinde kendi evine taşındığını ve mahalleden uzaklaştığını ancak gün toplantılarına geldiğini anlatan Küçük, "Farklı mahallelerde şehirlerde de olsak haberleştik görüştük. Günlerde toplandık yine de. Aramızdan ayrılanlar oldu ama devam ettirdik." ifadesini kullandı.

Gün başladığında 3-5 yaşında olan çocukları aile kurdu

Emine Başkan (60) ise arkadaşlıklarının bitmemesi adına günü sürdürdüklerini belirterek, şunları dile getirdi:

"Komşularla otururken 'Niye adını koymayalım?' dedik. Adı konunca mecbur oluyor daha çok görüşülüyor. Adı konulmayınca yavaş yavaş kopacaktık. 'Kopmayalım' diye adını gün olarak koyduk. O gündür bu gündür devam ediyor. Güne 20 yıldır evli kızım var o da katılıyor. Şu anda 11 kişiyiz. Güne başladığımızda herkesin çocukları küçük yaştaydı. Hepimizin çocuğu 3-5 yaşındaydı. Bu şekilde devam etti şu anda benim torunum üniversiteye gidiyor."

Başkan, dönemin ekonomik koşullarına göre hareket ettiklerini anlatarak, "Çeyrek altınla başladık, avroya ve dolara döndük. Şu anda Türk parasıyla yapıyoruz. Avro, dolar aldığımızda bazen paralar küsuratlı kalıyordu. En azından kendi paramız düz hesap olsun dedik. Böyle daha iyi oldu, herkes ne getireceğini biliyor." dedi.

"Güzel vakit geçiriyoruz"

Kadınlardan Fatma Deniz Başol (61) ise Samsun'dan tayinlerinin çıkması nedeniyle geldiği Yalova'da 1997 yılında güne katıldığını belirterek, ilk başlarda kadınların aralarına almadığını zamanla kendini kabul ettirdiğini söyledi.

Sağlık kurumundan emekli olduktan sonra güne düzenli katıldığını anlatan Başol, şunları kaydetti:

"1999 Marmara Depremi'nde ailemle enkaz altında kaldım. Köylere gitmek zorunda kaldım. Çadırda, prefabriklerde oturmak zorunda kaldım. Korkum vardı eve giremiyordum. Tekrar bir gün toplaştık arkadaşlarımızla Nezihe ablanın evinde sallandık. Arkadaşım Emine hanım benin nasıl indirdi bilmiyorum, kendimi hastanede buldum. Çünkü çok büyük bir felaket yaşamıştım. Perihan arkadaşım bir gün dedi ki 'korksak da birlikte olacağız' gene tekrar o günü başlattı. Arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Beni burada yalnız, sahipsiz gibi bırakmadılar. Ben yabancı bir ilden gelmiştim. O birlikteliğe çok çok teşekkür ediyorum. Çünkü ben de burada çevre sahibi oldum. Arkadaşlarım oldu. Birlikte güzel vakit geçiriyoruz."

Kimin ihtiyacı varsa sıra ona veriliyor

Emekli öğretmen Asiye Çağla (61) 1983 yılında mahalleye taşındıktan sonra gün grubuyla tanıştığını ifade etti.

Öğretmen olduğu için boş günlerinde günlere katılabildiğini dile getiren Çağla, şöyle devam etti:

"Emekli olduktan sonra da bir fiil aralarına katıldım. 15 günde bir toplanıyoruz. Aramızdan ayrılanlara çok üzüldük. Şimdilerde iyiyiz. Kime, hangi arkadaşımıza lazımsa ona sırayı veriyoruz. 'Benim düğünüm var, lazım' diyorum, bana veriyorlar. Birinin oğlu askere gidecek, ihtiyacı var ona veriyoruz. Zorlama yok. Kimin ihtiyacı varsa ona veriyoruz."

Çağla, 15 günde bir toplantılarda birbirlerinin dertlerini dinlediklerini vurgulayarak, "Benim sıkıntılarım, onların sıkıntıları derken içimizi döküyoruz. Güzel oluyor günler." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 38 Yıl Önce Başlattıkları 'Gün'Ü Hala Sürdürüyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edremit'te metruk bina otomobilin üzerine çöktü
    12:44 Edremit'te metruk bina otomobilin üzerine çöktü

    Balıkesir'in Edremit ilçesinde bulunan metruk bir bina, park halindeki bir otomobilin üzerine çöktü. Olay sonucunda araçta maddi hasar meydana geldi. Bölgeye emniyet ekipleri sevk edildi ve güvenlik önlemleri alındı.

  • Ankara'da inşaat halindeki binanın çökmesi sonucu 6 işçi yaralandı
    12:43 Ankara'da inşaat halindeki binanın çökmesi sonucu 6 işçi yaralandı

    Ankara'nın Keçiören ilçesinde bulunan inşaat halindeki bir binanın çökmesi sonucu 2'si ağır olmak üzere toplam 6 işçi yaralandı. Olayın ardından jandarma, sağlık ve itfaiye ekipleri olay yerine sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle göçük altında kalan işçiler kurtarıldı. Yaralı işçiler, çevre hastanelere sevk edildi ve ikisinin hayati tehlikesi devam ediyor. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Afyonkarahisar'da yasa dışı yollarla yurda giren 3 düzensiz göçmen yakalandı
    12:43 Afyonkarahisar'da yasa dışı yollarla yurda giren 3 düzensiz göçmen yakalandı

    Afyonkarahisar'da, Sinanpaşa ilçesinde yapılan bir araç kontrolünde Suriye uyruklu araç sürücüsü M.A. gözaltına alındı. Kontrolde bulunan 3 düzensiz göçmen ise sınır dışı edilmek üzere Afyonkarahisar İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • CHP Bodrum Belediye Başkan Adayı Tamer Mandalinci Projelerini Tanıttı
    12:42 CHP Bodrum Belediye Başkan Adayı Tamer Mandalinci Projelerini Tanıttı

    CHP Bodrum Belediye Başkan Adayı Tamer Mandalinci, projelerini tanıttı ve ilk 100 günde öncelikli ele alınacak konuları açıkladı.

  • Ege Üniversitesi Emel Akın MYO Öğrencilerinden Anlamlı Sergi
    12:41 Ege Üniversitesi Emel Akın MYO Öğrencilerinden Anlamlı Sergi

    Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksekokulu Moda Tasarım Bölümü öğrencileri, kağıtlardan hazırladıkları ve Bornova Belediyesi Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi'nde açtıkları anlamlı bir sergiyle sanatseverlerin karşısına çıktı. Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi büyük ilgi gördü.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Çanakkale Zaferi'ni Konserle Kutladı
    12:40 Aydın Büyükşehir Belediyesi Çanakkale Zaferi'ni Konserle Kutladı

    Aydın Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Zaferi'nin 109'uncu yıl dönümüne özel bir konser düzenledi. Konserde sevilen sanatçı Özgür Can Çoban, Çanakkale Zaferi'nin ruhunu yansıtan eserleri seslendirdi.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi Kepez ve Santral Mahallesi'nde Kapalı Pazar Yeri ve Park Alanı Açılıyor
    12:39 Antalya Büyükşehir Belediyesi Kepez ve Santral Mahallesi'nde Kapalı Pazar Yeri ve Park Alanı Açılıyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Kepez ve Santral Mahallesi'nde gerçekleştirdiği Kentsel Dönüşüm projeleri kapsamında yapılan Kapalı Pazar Yeri ve Park Alanı'nın açılış töreni yarın saat 17.00'de yapılacak. Proje kapsamında 6 bin 500 metrekarelik Kapalı Pazar Yeri ve 27 bin 275 metrekarelik yeni bir park alanı hizmete sunulacak.

  • Dilovası'nda tabancalı saldırı: Bir kişi ağır yaralandı
    12:38 Dilovası'nda tabancalı saldırı: Bir kişi ağır yaralandı

    Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde otomobilinden indiği esnada husumetlisinin tabancalı saldırısına uğrayan bir kişi ağır yaralandı. Saldırgan olay yerinde tabancayı bırakıp kaçarken, polis saldırganı yakalamak için çalışma başlattı. Olay yerinde yapılan incelemelerde 6 boş mermi kovanı bulundu.

  • TDV, Ramazan Ayında Depremzedelere Yardımlarda Öncelik Verdi
    12:38 TDV, Ramazan Ayında Depremzedelere Yardımlarda Öncelik Verdi

    Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), ramazan ayı dolayısıyla depremzedelere yardımlarını sürdürdü. TDV Genel Müdürü İzani Turan, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da deprem bölgesine öncelik verdiklerini ve iftar çadırları kurduklarını belirtti. Ayrıca, alışveriş ve yardım kartlarıyla depremzedelere ve ihtiyaç sahibi ailelere yardımlarını ulaştırdıklarını ifade etti. TDV, günlük 15 bin 900 kişiye iftarlık ikramında bulunurken, ülke genelindeki şubeleri aracılığıyla 'İyilik Sofraları' kurarak ihtiyaç sahibi vatandaşlara iftar imkanı sağladı ve alışveriş yardım kartı ile gıda kolisi dağıtarak ihtiyaçlarını karşıladı.

  • Niğde'de Gündüz Bakımevi Açıldı
    12:38 Niğde'de Gündüz Bakımevi Açıldı

    Niğde'nin Bor ilçesinde çalışan alt gelir grubu annelerin çocuklarını güvenle bırakabileceği Gündüz Bakımevi açıldı. Bakımevi, 3-6 yaş arasındaki çocuklara hizmet verecek ve Bor Belediyesi tarafından işletilecek.


Advertisement