40 Yıl Önce Yasaklandı ama Başbakanlık'ta Hala Kullanılıyor - Son Dakika
Güncel

40 Yıl Önce Yasaklandı ama Başbakanlık'ta Hala Kullanılıyor

ABD'de 1972 yılında insan sağlığına son derece zararlı olduğu gerekçesiyle yasaklanıp kullanımdan kaldırılan DDT'nin, Başbakanlık arşivlerinde hala kullanıldığı ortaya çıktı.

12.01.2012 09:15

Başbakanlık'ta örgütlü sendika, Devlet Arşivleri'nde belgeleri "zararlılardan" korumak için ABD'de 1972 yılında yasaklanan DDT kullanılmasına karşı çıktı. ABD'de 1972 yılında insan sağlığına son derece zararlı olduğu gerekçesiyle yasaklanıp kullanımdan kaldırılan DDT'nin, Başbakanlık arşivlerinde hala kullanıldığı ortaya çıktı.

Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ruhi Özbilgiç ile Büro Memur-Sen Genel Sekreteri Uğur Ünalan'ın başkanlığındaki heyetlerin biraraya geldiği "Başbakanlık Kurum İdari Kurul Toplantısı"nda kurumdaki çalışma düzeni işçi-işveren mantığıyla masaya yatırıldı.

OSMANLI BELGELERİ DDT'LENDİ Mİ?

Sendika temsilcileri eski arşiv belgelerinin parazitlere karşı korunması için insan sağlığına büyük zarar veren ve yasaklanmış olan DDT (Diphenyl Dichlor Trichlorethan) adındaki kimyasal maddenin kullanıldığını, yıllardır bu olumsuz şartlarda çalışan arşiv personelinin solunum yolu akciğer ve deri hastalıklarıyla karşı karşıya olduğunu belirttiler. Temsilciler iş sağlığının göz ardı edilmemesi ve acil önlemler alınması gerektiğini vurgulayarak fiilen Arşiv hizmetlerinde çalışmakta olan personelin düzenli olarak sağlık kontrolünden geçirilmesini istediler. Toplantıda "işveren vekili" konumunda bulunan Başbakanlık yetkilileri ise arşiv hizmetlerinde çalışmakta olan personelin düzenli olarak sağlık kontrolünden geçirilmesinin sağlanacağını ifade ettiler.

ARŞİV BELGELERİNDEKİ TOZU SOLUDUKLARI İÇİN "TOZ TAZMİNATI" İSTEDİLER, SÜT YOĞURT ALACAKLAR

Sendika temsilcilerinin Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde çalışan personel için "toz tazminatı" ödenmesine ilişkin talebi de Başbakanlık yetkililerinin ilgili mevzuatta "toz tazminatı" şeklinde bir ibarenin bulunmadığı, böyle bir mevzuat düzenlemesi yapılmasının Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın görev alanına girdiği itirazıyla karşılandı. Ancak daha sonra Başbakanlık yetkilileri kendi aralarında görüşme yaparak Devlet Arşivleri'nde çalışan personel için maddi olmayan, örneğin günlük olarak süt veya yoğurt verilmesi gibi bazı önlemlerle şikayete destek verilmesini kararlaştırdılar.

SENDİKA ÇALIŞANDAN YAKINDI: ARŞİVDE UZMAN OLMAYANLAR ÇALIŞIYOR

Sendika ayrıca arşivciliğin uzmanlık gerektiren bir alan olduğunu vurgulayarak Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde arşiv iş ve işlemleriyle ilgisi olmayan personelin de görevlendirildiğini iddia etti. Başbakanlık yetkilileri ise Milli Arşiv Kanunu çıktıktan sonra bu sorunun da çözüme kavuşacağını savundular.

- Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel 40 Yıl Önce Yasaklandı ama Başbakanlık'ta Hala Kullanılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement