ABD'de üniversitelere öğrenci kabullerinde rüşvetle suçlanan Singer'a 3,5 yıl hapis cezası - Son Dakika
Güncel

ABD'de üniversitelere öğrenci kabullerinde rüşvetle suçlanan Singer'a 3,5 yıl hapis cezası

ABD\'de üniversitelere öğrenci kabullerinde rüşvetle suçlanan Singer\'a 3,5 yıl hapis cezası

NEW ABD genelinde üniversitelere kabulde, öğrenci ailelerinden rüşvet almak ve üniversite yetkililerine rüşvet vermekle suçlanan William "Rick" Singer, 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

05.01.2023 12:34  Güncelleme: 12:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NEW ABD genelinde üniversitelere kabulde, öğrenci ailelerinden rüşvet almak ve üniversite yetkililerine rüşvet vermekle suçlanan William "Rick" Singer, 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Savcılık makamınca 6 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan William "Rick" Singer'a, ABD'nin en büyük akademik yolsuzluğu olarak adlandırılan "Varsity Blues" skandalının aydınlatılması için yaptığı işbirliği neticesinde cezai indirim uygulanarak 3 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Ayrıca Singer'ın, ABD'nin zengin ve ünlü ailelerinin çocuklarını ülkenin önde gelen üniversitelerine yasa dışı yollarla yerleştirilmesine ilişkin davada, federal hükümete 10 milyon dolar tazminat ödemesine hükmedildi.

Singer, mahkemedeki ifadesinde, işlediği suçlar nedeniyle özür dilerken, "Etik değerlerimi kaybettim ve çok pişmanım. Kendimden utanıyorum." dedi.

2018'de soruşturma başlatıldı

Yale Üniversitesi futbol antrenörünün bir öğrencinin üniversiteye kabulü için rüşvet aldığı iddialarıyla bağlantılı olarak Singer hakkında 2018'de soruşturma açılmıştı.

Mahkeme ile işbirliği yapma yoluna giden futbol antrenörü Rudy Meredith, Singer'in öğrencilerin yasa dışı şekilde üniversiteye alımı için yaptığı toplantıları ve telefon görüşmelerini kayıt altına almaya başlamıştı.

William "Rick" Singer, 2019'da açılan davada, kendisine yöneltilen şantaj, kara para aklama, dolandırıcılık için komplo kurma ve adaleti engelleme suçlarını kabul etmişti.

ABD'nin aydınlatılan en büyük akademik yolsuzluğu olarak anılan "Varsity Blues" skandalında, Singer'in, çocuklarını ülkenin önde gelen üniversitelerine kaydettirmek isteyen ailelerden 25 milyon dolar aldığı ortaya çıkmıştı.

Singer'in, üniversiteye giriş için kurduğu "The Key" adındaki danışmanlık servisi üzerinden yolsuzluk yaptığı ve yardım kuruluşu olarak gösterdiği bir yapı üzerinden para akışı sağladığı belirtilmişti.

Üniversitelerde rüşvet skandalı

Boston eyaletindeki federal savcılar, Nisan 2019'da, 2011-2019 döneminde çocuklarının Yale, Georgetown, Stanford ve Güney California Üniversitesine kabul edilmesi için rüşvet verdikleri gerekçesiyle aralarında Hollywood yıldızları ve iş insanlarının da bulunduğu 50 kişiye dava açmıştı.

Singer'ın yanı sıra rüşvet veren ailelerin de yargılandığı davada, hüküm giyen 50'den fazla kişi arasında Hollywood yıldızı Felicity Huffman, kızlarının Güney California Üniversitesine kabul edilmesi için 500 bin dolar rüşvet vermekle suçlanan Hollywood yıldızı Lori Loughlin ve moda tasarımcısı eşi Mossimo Giannulli de bulunuyor.

Ailelerin ödemeleriyle okul koçlarına rüşvet veren danışmanlık şirketinin, aslında sporcu olmayan öğrencilere sahte profiller hazırlayarak onların okullara sporcu kadrosundan girmelerini sağladığı ayrıca, üniversiteye giriş sınavını yapan yöneticilere de rüşvet vererek, öğrencilerin yerine farklı kişilerin sınava girmesini sağladığı belirtilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'de üniversitelere öğrenci kabullerinde rüşvetle suçlanan Singer'a 3,5 yıl hapis cezası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement