Adana'da AK Parti ve CHP Adayları Seçimin İptalini İstedi - Son Dakika
Politika

Adana'da AK Parti ve CHP Adayları Seçimin İptalini İstedi

AK Parti Adana adayı Abdullah Torun ve CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yıldıray Arıkan, seçimlerin iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

02.04.2014 00:09  Güncelleme: 00:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Abdullah Torun ve CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yıldıray Arıkan, düzenledikleri basın toplantısında seçimde kural hataları yapıldığını iddia ederek, seçimlerin iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

AK Parti'li Torun ve CHP'li Arıkan, HiltonSA Oteli'nde basın toplantısı düzenledi. 30 Mart'ta yapılan yerel seçimlere her türlü feraset karıştırıldığını savunan, seçimde kural hatalarının yapıldığını iddia eden Arıkan, "Kanun gereğince sandık kurulundan gelen sonuç tutanaklarının ilçe seçim kurulunca birleştirilmesi ve seçim sonuçlarının belirlenmesi işlemi aralıksız olarak yapılması gerekirken, Seyhan 3. seçim kurulunca sabah saatlerinde ara verilmiştir. Bu durumda o seçimin iptali gerekir. O bölgedeki seçimin iptali gerekir. Dolayısıyla o seçimin iptali gerekir. Belediye başkanlığı ve oy pusulalarının yanına muhtarlık oy pusulaları konulmuş, bu durum yeniden sayım halinde tespit edilecektir. Sandık kurulları en az 4 kişiden oluşan kurul üyeleri tarafından oluşturulması gerekirken, 3 ve daha az kişi tarafından kurulmuştur. Bunların hepsi tutanaklarda mevcuttur. Büyükşehir ve ilçe başkanı aynı zarf içerisindeyken belediye meclis üyeleri çıkmamış ve geçerli sayılmıştır. Bunların hepsi seçimin iptalini gerektirir. Bu seçimde her türlü iptal edilmesi gereken kurallar hataları işlenmiş, bu nedenle seçimin iptali gerekir" dedi.

Yıldıray Arıkan, seçimler de ahlaki olmayan her türlü şeyin yapıldığını da iddia ederek, "25 senedir böyle. Maalesef bu seçimde yine aynı durumlar ortaya çıkmıştır. Bunlar kim tarafından yapıldığı incelendiği zaman ortaya çıkacaktır. Ben CHP Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu seçimin iptalinin gerektiğini düşünmekteyim" ifadelerini kullandı.

Seçmenin iradesinin çalındığını belirten Arıkan, şunları aktardı:

"Seçmenin iradesi bu seçimde yanıltılmıştır. Özellikle ben CHP'li Belediye Başkanı olarak konuşuyorum. Sahte anket manipülasyonlarıyla özellikle sosyal demokratların izlediği Halk Tv ve Sözcü Gazetesinde her türlü hileye başvurulmuştur. Bunu ben açık gönüllülükle ve safhane duygularla söylüyorum. Dolayısıyla seçmenin asıl iradesi sandığa yansımamıştır. Onun ötesinde bir sürü kural hatası yapılmıştır. Bizce bu seçimin iptali gerekir. Şimdi bazı şeyler vardır ahlakidir. Bazı şeyler vardır ahlak dışıdır. Benim içim acıyor. Resmi hırsızlık olur, ama en büyük hırsızlık benim seçmenimin iradesini çalmıştır bu seçim. Her eve telefon ediliyor. Deniliyor ki 'biz anket firmasından arıyoruz. Kime oy vereceksiniz' deniyor. Vatandaş; 'CHP'ye' vereceğim diyor. Biraz sonra o ev tekrar aranıyor. Diyor ki; 'bakın biz Çukurova'da ilçe belediye başkanına vereceğiz. Ama siz de büyükşehir de bize oy vereceksiniz. Biz CHP ile anlaştık' diyor. Bunlar hırsızlık değil de nedir. Seçmenin iradesi resmen çalınmıştır. Benim isyanım bunadır."

"VİCDANLARIN RAHATLAMASI İÇİN OYLARIN TEKRAR SAYILMASI GEREK"

Abdullah Torun ise Yıldıray Arıkan'ın kendilerini araması nedeniyle böyle bir toplantıya gerek duyduklarını kaydetti. Torun, Adana'da seçimlerin 2009'daki yerel seçimler de dahil olmak üzere her türlü hileyi barındıran bir sistem üzerine yapıldığını vurguladı. Seçimde birçok kurallar hatasının oluştuğuna dikkat çeken Torun, "Tam kanunsuzluk hali mevcuttur. Özellikle Seyhan 3. seçim kurulunun birleştirme tutanaklarının tanzimi yapılmadan kurulu bırakıp gitmeleri, ara vermeleri ve tekrar gelip başlamaları tam kanunsuzluk halidir. Çünkü yasada açıkça kanunda birleştirme tutanakları imzalanmadan kurul aralıksız çalışmalarına devam eder diyor. Muhtarlık zarfları ile belediyecilik zarfları farklı olmasına rağmen belediye seçimi ile alakalı oylar tutanakları muhtarlık zarfına konulmuştur. Örneğin Seyhan 1. Bölgede bulunan Yeşilyurt Mahallesi'nde 1255 nolu sandık tutanak defterinde de bu sabittir. Biz itirazlarımız ilçe seçim kurullarına yaptık. İlçe seçim kurullarının bir kısmı oyların sayılmasına karar verdi. Bir kısmı ne hikmetse vermedi. Oyların sayılmasından niçin rahatsız olalım arkadaşlar" diye konuştu.

Abdullah Torun, Adana kamuoyunun yıllardan beri vicdanın sızlamakta olduğunu belirterek, "Adana kamuoyunun ve bize oy veren seçmenlerin vicdanının rahatlaması için oyların tekrar sayılmasından kimsenin rahatsız olmaması gerektiği kanaatindeyim. Ben ilçe seçim kurullarının ve başlarında bulunan hakimlerin kamuoyunun bu beklentisini göz önüne alarak oyların sayımına karar vereceklerini, nitekim maddi hataların hepsi kanuna açıkça muhalefet edildiğini göstermektedir. Tüm bunlar göz önüne alınarak öncelikle oyların sayılmasını talep ediyoruz. Oylar sayıldıktan sonra yine kamuoyu tatmin edilemezse seçimlerin yenilenmesi için bütün şartlar oluşmuştur" şeklinde konuştur. - ADANA

Adana\'da AK Parti ve CHP Adayları Seçimin İptalini İstedi
Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Adana'da AK Parti ve CHP Adayları Seçimin İptalini İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement