Akil İnsanlar Heyeti Bartın'da - Son Dakika
Güncel

Akil İnsanlar Heyeti Bartın'da

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu, Karabük'ten sonra Bartın'a geldi.

24.04.2013 19:45  Güncelleme: 14:46

Toplantı öncesi Bartın'ın Amasra İlçesi'ne giden heyet üyesi Bendevi Palandöken esnafa çözüm sürecini anlattıktan sonra Bartın'a geri döndü. Grand Astra Otel'de yapılacak olan toplantı öncesinde polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi aldı. İsimleri listede bulunmayanlar otele alınmadı. Türkiye Kamu-Sen Bartın Şubesi üyeleri otelin önünde bayraklarla toplanarak protestoda bulundu.

Akil İnsanlar Karadeniz Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez ile heyet üyeleri Yıldıray Oğur, Fatma Benli, Bendevi Palandöken ve Vedat Bilgin sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle biraraya geldi. Toplantının yapıldığı salonda masaların üzerine Türk bayrakları konuldu. Ayrıca heyetin oturduğu masaların bulunduğu bölümün arkasındaki duvarda da Türk bayrağı ve Atatürk resmi yer aldı.

Yusuf Şevki Hakyemez, 30 yıldır terör sorununun devam ettiğini belirterek, "30 yıldır uyguladığımız yöntemler var. Sorunun çözümü noktasında farklı çözüm yollarına girildi. İşte hükümet silahların susarak çözüme kavuşmasını söyledi. Tabi bu sürece destek verenler de var, vermeyenler de var. Bize 'Akil İnsanlar' deniliyor ama biz bunu çok şık bulmuyoruz. Biz, hükümetin almış olduğu karar neticesinde hepimizin ortak noktası silahların susmasıdır. İşte biz bunun için sizlerle beraberiz" dedi.

Şehit ailelerini ve derneklerini toplantılara çağırmadıklarını, ayaklarına giderek sorunlarını dinlediklerini ifade eden Hakyemez, "Özellikle şehitlerimiz nedeniyle konu çok hassas, bu süreci değerlendirirken hasas bir dil kullanmak gerekir. Bu sürece destek verenler olarak, bu süreç başladıktan sonra yine eskisi gibi şehitlerimize bakıyoruz. Onlar bedel ödeyen insanlardır. Mümkün olduğunca şehit ailelerini veya derneklerini buraya çağırmıyoruz. Onların ayağına giderek, sorunlarını dinliyoruz. ve hükümete aktaracağız. Süreç başladıktan sonraki zamanda karşımızda bir terör örgütü vardır. Kesinlikle hesaplaşma gibi yaklaşmıyoruz. ve birlikte yaşamanın formülünü bulmamız gerekir. Bu süreçte bölünmez bütünlük konusunda herhangi bir endişe duymuyorum" diye konuştu.

BENDEVİ PALANDÖKEN: BİRLİKTE MUTLU OLMAYI BİLMEMİZ GEREKİR

Bendevi Palandöken ise hiçbir siyasi parti ile dirsek temaslarının olmadığını belirterek, "Ben niye sürece katıldım. Bizim konumumuz siyaset üstü. Ben de sizin gibi süreç hakkında elimizi taşın altına koyalım, en çok sıkıntı çeken esnaf sanatkar değil mi? Dükkanı yağmalanan bizim esnafımızdı. Herkes sabah otobüse binerken, evlerinden helalleşerek çıkıyor. Nerede ne bomba patlayacak diye. İşte bunların sona ermesi için bu sürece katkı veriyoruz. İnşallah kan ve her şey durur. Okuyan, kısa dönem askerlik yapanlar ne olacak diyoruz. Öbür taraftan okumayanlar çocuklarımız askere gittiği zaman ne olacak diyoruz. Yani hep biz kaybediyoruz ama maalesef son birkaç yıldır büyüyerek, gelişen bir çatışma ortamına bizi ittiler. Onun için birlikte yaşayarak, mutlu olmayı bilmemiz gerekir" dedi.

Yıldıray Oğur sürecin başlamasını Türkiye'nin belli bir olgunluk noktasına gelmesine bağlayarak, şöyle konuştu:

"Dışarıdaki protestolar bile çok demokratik. Hiç yumurta yemedik. ve bu sürecin sonunda biz de evliya olabiliriz. Ama şimdi süreci işlemesi için bütün bölgelerde heyetler var. Bizler şehit ailelerin evlerine de gidiyoruz. Hiç ikna etmeye gerekte duymuyoruz. Sadece teselli ediyoruz. Bizim amacımız artık gençlerimizin hayatını kaybetmemesidir. Hükümetler de bu sürece çözüm sağlamak için bir şekilde çalışma yaptılar. Bunların hepsi 'bölücülük, parçalanacağız' diye süreç durduruldu. Neden bu süreç başlatıldı. Türkiye belirli bir olgunluk noktasına geldi. ve bir askeri vesayet konusu vardı. Artık bu meseleler Kürtçe meseleler, Kürtçe televizyonlar kurulduktan sonra bakıldı ki ülke bölünmedi. Artık öyle bir noktaya gelindi ki, silahlı mücadeleyle bir yere gelinemeyeceği anlaşıldı. Türkiye bu 30 yılda bölünmedi. Türkler ve Kürtler birlikte yaşamaya devam etti. Bu kadar çatışmanın olduğu bir ülke bölünmediyse artık, barış sürecinde bu ülke bölünmez."

Heyet üyelerinin konuşmalarının ardından toplantıya katılanların görüşleri dinlendi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Akil İnsanlar Heyeti Bartın'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement