Akü'de Başarılı Kalp Kapağı Ameliyatları - Son Dakika
Yerel

Akü'de Başarılı Kalp Kapağı Ameliyatları

Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesinde ilk defa yapılan ameliyatlarla 73 yaşındaki bir hastaya özel yeni teknoloji ürünü kalp kapağı başarıyla uygulanırken, 75 yaşındaki diğer bir hastanın da bozulmuş kalp kapağı başarıyla tamir edildi.

05.05.2014 15:37

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesinde, 73 yaşındaki hastaya özel yeni teknoloji ürünü dikişsiz kalp kapağı takılırken, 75 yaşındaki diğer bir hastanın da bozulmuş kalp kapağının başarıyla tamir edildiği bildirildi.

AKÜ, Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tansel Darçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşlı hastalarda kalp kapağı ameliyatlarının özellik arz ettiğini belirterek, bu hastaların ameliyatlardan sonra ilaç kullanmakta zorlandıklarını söyledi.

Mekanik kalp kapağı takılan hastaların operasyonun ardından ömür boyu kan sulandırıcı ilaç almaları gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Darçın, bazı yaşlı hastaların ilaçları ya hiç kullanamadıklarını ya da fazla kullandıklarını vurguladı. Darçın, ilacın hiç kullanılmaması durumunda, mekanik kalp kapaklarının üzerinde oluşan pıhtıların beyine atması sonucunda hastaların felç olabildiklerini, çok kullanılmaları durumunda ise göz, beyin, mide gibi organlarda kanamalara neden olabildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Özel yeni teknoloji ürünü dikişsiz kalp kapağı ameliyatından yaşlı hastalar daha az etkileniyorlar. Onlar için daha hızlı ve kolay bir ameliyat oluyor. Bu ameliyattan sonra ömür boyu kalp kapağı için kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorunda kalmıyorlar. Bu nedenle yaşlı hastalarda özel yeni teknoloji ürünü kapaklar kullanıyoruz. Geçtiğimiz hafta kliniğimize nefes darlığı ve kalp çarpıntısı şikayetiyle başvuran 73 yaşındaki bir hastamıza bu yeni kalp kapağını ilk kez başarıyla uyguladık. Hastamız sağlıklı bir şekilde taburcu olarak evine gitti."

75 yaşındaki hastanın kalp kapağı tamir edildi

Darçın, tüm kalp hastalarında olduğu gibi yaşlı hastalarda da kalp kapaklarını değiştirmek yerine tamir etmenin önemli olduğunu vurgulayarak, bu tür tamir ameliyatlarının bütün merkezlerde yapılamadığını belirtti.

Halen Türkiye'de üniversite hastanelerinde ve kendini geliştirmiş büyük hastanelerde bu tamir ameliyatını görmenin mümkün olduğunu aktaran Darçın, "Artık bu tür kalp ameliyatlarını kendi merkezimizde başarıyla yapıyoruz" dedi.

Darçın, geçtiğimiz günlerde 2 yıldan beri devam eden çarpıntı ve nefes darlığı şikayetiyle hastanelerine başvuran 75 yaşındaki bir hastanın kalp kapağını ilk kez yapılan başarılı bir operasyonla tamir ettiklerini vurgulayarak, bu sayede hastanın kendi kapağıyla sağlıklı bir şekilde hayatına devam etme imkanı bulduğunu kaydetti. - Afyon

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Akü'de Başarılı Kalp Kapağı Ameliyatları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement