Akü'deki "Fişleme" İddiaları - Son Dakika
Güncel

Akü'deki "Fişleme" İddiaları

Akü\'deki "Fişleme" İddiaları

İddialara neden olduğu öne sürülen doktora tezinin sorumlusu Doç. Dr. Konuk: "Tartışmalar ya akademik bilgi eksikliğinden ya da art niyetten kaynaklanmaktadır. Adı geçen doktora tezi tamamen bilimsel nitelikte bir çalışma olup, bilimsel metodoloji ve etik ilkelere uygun olarak yürütülmektedir"

06.09.2013 18:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) "fişleme" iddialarına neden olduğu öne sürülen doktora tezinin sorumlusu AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Konuk, tartışmaların ya akademik bilgi eksikliğinden ya da art niyetten kaynaklandığını savunarak, adı geçen doktora tezinin tamamen bilimsel nitelikte bir çalışma olup bilimsel metodoloji ve etik ilkelere uygun olarak yürütüldüğünü bildirdi.

Doç. Dr. Konuk, "AKÜ'de fişleme gibi anket" başlıklı iddialar üzerine yaptığı yazılı açıklamada, iddialarda adı geçen anketin, Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı'nda "Sosyal Medyanın Siyasal Toplumsallaşmaya Etkileri: Üniversite Öğrencileri Örneği" başlıklı doktora tez araştırmasının bir bölümü olduğunu belirtti.

Anketteki soruların benzerinin bütün sosyolojik araştırmalarda sıkça sorulan akademik nitelikli sorular olduğunu ifade eden Konuk, araştırmanın evreni Türkiye'deki üniversite öğrencileri olduğu için anketin Sosyal Bilimler Enstitüsü aracılığıyla yazılı izinler alınarak ilgili öğrenci duyuru sayfasında ilan edildiğini aktardı.

Ankete katılım ve cevaplamanın, isteğe bağlı olduğu ve kesinlikle katılımcıların kişisel bilgilerinin sorulmadığına dikkati çeken Konuk, katılımcıların kişisel bilgilerine araştırmacı dahil hiç kimsenin herhangi bir şekilde ulaşmasının teknik olarak mümkün olmadığını belirtti.

Adı geçen doktora tez çalışmasının 2011-2012 öğretim yılında başladığını ve iki kez tez izleme komitesi tarafından onaylanarak yaklaşık 2 yıldır adı geçen komitenin önerileri ile yürütüldüğünü vurgulayan Konuk, şöyle devam etti:

"İlgili anket, tezin nicel verilerini toplamak için özel ve bağımsız bir anket sitesi olan www.online-anket.gen.tr adresinde yaklaşık bir yıldır yer almakta ve üç aydır da üniversitemiz öğrenci duyuru sayfasında duyurulmaktadır. İlgili örnekleme ulaşabilmek için söz konusu anket, öğrenci duyuru sayfası yanı sıra internette farklı ortamlarda da ilan edilmiştir. Özellikle vurgulamak gerekir ki ankette yer alan bazı sorular çarpıtılmış ve bağlamı dışına taşınarak farklı anlamlar yüklenmiştir. Anketteki tüm sorular, siyasal toplumsallaşma gibi bir konuda bilimsel-sosyolojik açıdan sorulması son derece doğal ve yaygın olarak kullanılan sorulardır. Bu durum ilgili literatürdeki alan araştırmalarına bakıldığında rahatlıkla görülebilir. Sonuç olarak, yürütülen böyle bir akademik çalışma hakkında bilimsel niteliği göz ardı edilerek kamuoyunda olumsuz yayın ve tartışmalar yapılmaktadır. Bu tartışmalar ya akademik bilgi eksikliğinden ya da art niyetten kaynaklanmaktadır. Adı geçen doktora tezi tamamen bilimsel nitelikte bir çalışma olup, bilimsel metodoloji ve etik ilkelere uygun olarak yürütülmektedir."

Üniversiteden ikinci açıklama

Bu arada üniversiteden yapılan ikinci açıklamada, üniversitenin Öğrenci İşleri Bilgi Sistemi'nde kesinlikle bir anket çalışmasının yapılmadığı belirtildi.

İlgili anketin bilimsel çalışma için özel bir web sitesinde oluşturulmuş bir çalışma olduğuna vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Gönüllülük esasına dayalı ve zorunlu olmayan bu ankette, kesinlikle öğrencilerin kişisel bilgileri istenmemiştir ve ilgili ankete öğrencilerin bilgileri aktarılmamıştır. Zira araştırmacı da dahil hiç kimsenin anket katılımcılarının kişisel bilgilerini görmesi mümkün değildir. Dolayısıyla fişleme iddiaları bütünüyle asılsız ve maksatlıdır. Anketin hedef kitlesi ülkemizdeki tüm üniversite öğrencileridir. Anket halka açık, genel ve özel bir web sayfası üzerinden hazırlanmış, anonim nitelikli bir anket çalışmasıdır. Bu anket çalışmasını yapan öğretim elemanları çalışmalarını pek çok web sayfasında da duyurmuştur.

Kendisine emanet edilen öğrencilerini dünya standartlarında mesleki bilgi ve beceri ile donatmak, ülke ve dünya sorunlarına duyarlı, insan haklarına, çevre sorunlarına, toplumun değer yargılarına ve farklılıklarına saygılı, özgüven sahibi, cumhuriyet ve demokrasimizin temel ilkelerine bağlı bireyler olarak yetiştirmek amacında olan üniversitemiz, bu tür maksatlı ve iyi niyetten uzak beyhude gayretlere rağmen eğitim-öğretim faaliyetlerine ve bilimsel çalışmalarına devam edecektir. Üniversitemizin tüzel kişiliğine yapılan bu saldırı hakkında gerekli yasal işlemler başlatılmıştır." - Afyon

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Akü'deki 'Fişleme' İddiaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement