Amıtav Ghosh İstanbul'unu Arıyor - Son Dakika
Güncel

Amıtav Ghosh İstanbul'unu Arıyor

Amitav Ghosh, roman ve öykü yazarı Ayfer Tunç'la Boğaziçi Üniversitesi'nde buluştu.

09.06.2014 11:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi'nin 150. Yıl etkinlikleri kapsamında başlattığı Boğaziçi Chronicles Programı çerçevesinde gerçekleşen buluşmada Ghosh ve Tunç, tarihsel kurguyu, yurt kavramını ve kültürel farklılığı ele aldıkları bir sohbet gerçekleştirdiler. Moderatörlüğünü Barış Büyükokutan'ın yaptığı sohbette edebiyattan Uzak Asya'ya, yurt meselesinden köksüzlüğe, öykü yazımından Gezi olaylarına kadar birçok konu masaya yatırıldı.

Kalküta Kromozomu ve Sırça Saray gibi kitaplarıyla uluslararası arenada "En Çok Satanlar" listesinde bir numara olan ve birçok önemli ödül kazanan Amitav Ghosh, Haziran ayı boyunca İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü'nde konaklayarak, İstanbul üzerine çalışacak ve günlük tutacak.

"YURT KENDİMİ RAHAT HİSSETTİĞİM YER"

Sohbet sırasında kendisine sorulan, "Yurt sizin için ne anlam ifade ediyor?" sorusuna Amitav Ghosh, "Yurt kavramı çok komplike bir şey. Ben göçebe hayatı yaşadım, yurt benim yazılarımı yazdığım yer. Bir çalışma masasından öbürüne yer değiştiriyorum. Bunlar bana yurdu çağrıştırıyor. Nerede iyi hissediyorsam orası yurdum" yanıtını verdi. İstanbul'un ise yüzyıllardır kendisi gibi pek çok göçebeye ev sahipliği yaptığını ve çok kültürlülüğün bu şehrin temel taşlarından biri olduğunu belirtti. Ghosh "İstanbul tüm metropoller gibi çok kalabalık ve büyük bir şehir. Hayatlarımız insanların varlığından müteşekkil. Normalde akrabalarımız, arkadaşlarımızla dolan hayatımıza bu büyük şehirlerin kalabalıkları sızıyor." dedi.

"GEZİ'DE İNSAN KAVRAMI DOĞANIN ÖNÜNE GEÇTİ"

"Kök salabilmekle çokluk, çeşitlilik arasında bir tezat var. Kök salma bir proje" diyen Ghosh, kendisini asıl ilgilendirenin köksüzlük olduğunu belirtti. Kök salmanın köksüzlüğü yarattığından bahseden Ghosh, yaşadığımız dünyanın kesişimler ve bağlantılardan oluştuğunu ve bu noktada Türkiye ve Hindistan arasında benzerlikler bulunduğunu söyledi. Ghosh, sadece Türkiye ve Hindistan değil, tarihi geçmişi olan ve çok kültürlü bir yapıya sahip olan bütün toplumlarda benzerlikler görüldüğünü söyledi. "Birbiriyle bağlantılı olma durumundan kaçış yok" diyen Ghosh, diğer her şeyde olduğu gibi edebiyatı da hümanizmin sardığını söyledi. Örnek olarak Gezi eylemlerini gösteren Ghosh, meselenin özünün doğayı korumak olduğunu ancak insan kavramının yine bunun önüne geçtiğini söyledi ve ekledi; "Zamanımızın gerçek politikasını yapmak istiyorsak, modern 20. Yüzyılın politikasının ötesine geçmeliyiz."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Amıtav Ghosh İstanbul'unu Arıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement