Anadolu Orff Müzik Eğitimi Projesi - Son Dakika
Ekonomi

Anadolu Orff Müzik Eğitimi Projesi

Minik Eller Büyük Hayaller Platformu, "Anadolu Orff Müzik Eğitimi Projesi" kapsamında Anadolu'ya "Orff Schulwerk" yaklaşımını götürecek.

12.04.2016 15:20

Minik Eller Büyük Hayaller Platformu, "Anadolu Orff Müzik Eğitimi Projesi" kapsamında Anadolu'ya "Orff Schulwerk" yaklaşımını götürecek.

Finansbank sponsorluğunda, uluslararası sanatçılar Güher ve Süher Pekinel liderliğinde başlayacak "Anadolu Orff Müzik Eğitimi Projesi"nin tanıtım toplantısı, Finansbank Kristal Kule'de yapıldı.

Toplantıda konuşan Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, birçok alanda sosyal sorumluluk projeleri yürüttüklerini ve çocuklar üzerine yoğunlaştıklarını söyledi.

Aras, çocuğa yapılan yatırımın önemine vurgu yaparak, çocukların analitik düşünme, yaratıcılık, yenilikçilik, şeffaflık ve çözüm odaklı olabilme yeteneklerini geliştirmelerine katkı sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi.

Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu ise "Orff-Schulwerk" yaklaşımının doğal yetenekleri desteklediğini ve yaratıcılığı ön plana çıkardığını belirtti.

Sanatla arası iyi olan, farklı düşünebilen bireyler yetiştirmek gerektiğini aktaran Güzeloğlu şöyle konuştu:

"'Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor', 'Harika Matematik' sergisi gibi, bugüne kadar birçok proje yürüttük. Matematik ve müzik bir düşünce bütünlüğüne sahip olup, matematiksel zekaya sahip olan çocuklar müziğe daha kolay adapte olabiliyor. Harika Matematik ile Anadolu Orff Müzik Eğitimi Projesi tam da bu noktada birbirlerini tamamlayan bir vizyonu paylaşıyor."

Enstrüman çalmayı öğrenen çocukların IQ'ları yükseliyor

Sanatçı Süher Pekinel de müziğin çocukların zeka ve öğrenme yetilerine katkısından bahsederek, "Avustralyalı araştırmacı ve müzik öğretmeni Dr. Anita Collins'in verilerine göre, sinir bilimcilerinin araştırmalarında, erken yaşta müzik eğitimi gören çocuklarda, beynin her bölgesinin aktif hale geldiği görüldü. Bunun sadece küçük yaşta değil ilerleyen yaşlarda da öğrendiklerini iyi yönde etkileyeceği kanıtlandı. Verilere göre, enstrüman çalmayı öğrenen çocukların IQ'larında 7 ila 10 puanlık bir yükselme görüldü." diye konuştu.

Orff-Schulwerk Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Türkiye Müdürü Fatoş Cümbüş Auernig de "Orff Schulwerk"in, oyun oynamayı merkeze alan ve insanın içinde var olan yaratıcı güçlerin açığa çıkmasına ortam hazırlayan bir yaklaşım olduğunu bildirdi.

Orff yaklaşımıyla müzik öğretmenin değil, insan yetiştirmenin amaçlandığının altını çizen Auernig şunları aktardı:

"Orff, konuşma, müzik ve dansın ortaklaşa kullanıldığı bir yaklaşımdır. Hepsinin de bağlantısı harekettir. Klasik müzik dersinde düz anlatım varken, Orff derslerinde bütün öğrenciler derslere aktif katılır. Öğrenciler öğretmenden bir şey öğrendiği gibi, öğretmen de öğrencilerden bir şeyler öğrenebilir. Çünkü ders, çocukların yönlendirmesiyle ilerler. Orff derslerinde sadece özel yetenekli çocuklar değil, bütün çocuklar hedeflenir. Tüm çocukların müzik adına yapabilecekleri şeyler vardır."

Anadolu'daki öğretmenlere Orff eğitimi

"Anadolu Orff Müzik Eğitimi Projesi" kapsamında, "Orff Schulwerk Merkezi Türkiye" eğitimi çerçevesinde yetişmiş üç genç pedagog, "Orff Enstütüsü/ Mozarteum Üniversitesi Salzburg" özel eğitim programında yer alacak.

Çeşitli ülkelerden gelen pedagog ve müzik hocalarının katılımı ile gerçekleştirilecek iki dönemlik eğitim, 9 ay boyunca devam edecek.

Avusturya'daki eğitimler tamamlandıktan sonra Türkiye'ye dönen pedagoglar, Orff yaklaşımını Anadolu'da köy okulları dahil, 30'ar kişilik öğretmen gruplarına aktaracak.

Eğitim alan öğretmenlerin de öğrencilerine eğitim vermesinin hedeflendiği proje, 2016-2017 eğitim sezonunda hayata geçecek.

Alman besteci Carl Orff öncülüğünde geliştirilen "Orff-Schulwerk" yönteminde, vurmalı çalgılar kullanılarak yapılan grup çalışmalarıyla, çocuğun ritm duygusunun ve yaratıcılığının geliştirilmesi amaçlanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Anadolu Orff Müzik Eğitimi Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement