Antalya Hastalıklara Dayanıklı Levrek Balığı Üretilecek - Son Dakika
Güncel

Antalya Hastalıklara Dayanıklı Levrek Balığı Üretilecek

Hastalıklara dayanıklı levrek balığı üretilecekAntalya'nın Demre ilçesindeki Akdeniz Su Ürünleri Üretim, Araştırma ve Eğitim Enstitüsü'nde Türk ve Macar bilim insanlarının katılımıyla hastalıklara dayanıklı, hızlı büyüyen, az yem tüketen yeni bir levrek balığı türü geliştirilmesi amacıyla...

31.01.2019 10:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hastalıklara dayanıklı levrek balığı üretilecek

Antalya'nın Demre ilçesindeki Akdeniz Su Ürünleri Üretim, Araştırma ve Eğitim Enstitüsü'nde Türk ve Macar bilim insanlarının katılımıyla hastalıklara dayanıklı, hızlı büyüyen, az yem tüketen yeni bir levrek balığı türü geliştirilmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

Merkezi Demre'ye bağlı Beymelek Mahallesi'nde bulunan Akdeniz Su Ürünleri Üretim, Araştırma ve Eğitim Enstitüsü, yerli ve yabancı bilim insanları tarafından başlatılan bir proje çalışması kapsamında, hastalıklara dayanıklı levrek balığı üretilecek. Bu amaçla bilim insanları tarafından bir ön çalışma başlatıldı.

Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü'nde başlatılan çalışmaya Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü (BSGM) Daire Başkanı Doç. Dr. Mahir Kanyılmaz, Mustafa Kemal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cemil Kaya Gökçek, Akdeniz Üniversitesi'nden Uzm. Dr. Türker Bodur, Aksaray Üniversitesi'nden Dr. öğretim üyesi Burak Evren, Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü'nden Doç. Dr. Hüseyin Sevgili, yüksek mühendisler Adem Kurtoğlu, İsa Aydın, Salih Kocakaya, Macar bilim insanları Doç. Dr. Tomas Szabo ve Tamas Müler katılıyor.

Levrek ıslahı çalışmasıyla yeni bir üretim yöntemi geliştirilecek projenin ön çalışmasında enstitüye gelen bilim insanlarıyla konu üzerinde görüşmeler yapıldı. Bu konuda Türk ve Macar bilim insanları arasında proje çalışmalarına ışık tutacak değerlendirmeler yapıldı, işbirliği olanakları konuşuldu. Çalışmada erkek ve dişi levreklerden elde edilen yumurta ve spermler yeni yöntemle döllenerek üretim gerçekleştirildi. İlk verilere göre ön çalışma başarıyla gerçekleştirildi. Hazırlanmakta olan levrek ıslah projesinde önemli bir aşama geçildi ve önemli bir deneyim kazanıldı. Ön çalışmalarda elde edilen veriler ışığında projede hastalıklara dayanıklı, hızlı büyüyen, az yem tüketen yeni bir levrek balığı türü geliştirilecek. Türkiye'deki balık üreticilerine sunulacak yeni türle birlikte levrek üretimi ve ihracatının da artması hedefleniyor.

'KONTROLLÜ ŞEKİLDE ISLAHI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ'

Enstitüsü Müdürü Rızvan Süyek, Enstitümüze tahsisli dalyanda yaşayan levrek balıklarına yönelik ıslah çalışmalarını, proje çalışmalarının ön çalışma olması açısından yaptığımız bir üretim çalışma modeli var. Bu üretim modelini Macaristan'dan gelen uzmanlar, üniversiteden gelen uzmanlar ve enstitü çalışanları ile birlikte yapmaktayız. Örneğin dalyanda bulunan dişi levrek balıklarından aldığımız yumurtalarla Karataş Dalyanı'ndan gelen erkek levreklerden aldığımız spermleri bir kapta birleştiriyoruz. Döllenmesini sağlayarak, kontrollü şekilde ıslahı gerçekleştiriyoruz. Bu hem hastalıklı bireylerin azalması, hem daha az yem alan, daha çabuk büyüyen bireylerin elde edilmesi için çok büyük bir proje olacaktır dedi.

Antalya Hastalıklara Dayanıklı Levrek Balığı Üretilecek
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya Hastalıklara Dayanıklı Levrek Balığı Üretilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement