Antalya Televizyon Ödülleri - Son Dakika
Yerel

Antalya Televizyon Ödülleri

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen Antalya Televizyon Ödülleri kapsamında bu yıl ilk kez radyo dalında onur ödülü verilecek.

13.02.2012 12:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen Antalya Televizyon Ödülleri kapsamında bu yıl ilk kez radyo dalında onur ödülü verilecek. İlk ödül, Orhan Boran'a sunulacak.

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği'nin (RATEM) önerisi doğrultusunda Antalya Televizyon Ödülleri Yürütme Kurulu tarafından, radyo yayıncılığına önemli katkılarda bulunmuş, halkın takdirini ve beğenisini toplayan, toplumsal sorumluluk bilinciyle görev yapan kişi, kurum veya sanatçılara, bu yıldan itibaren radyo dalında da onur ödülü verilmesi kararlaştırıldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akaydın, yaptığı açıklamada, ödül gündeme geldiğinde akıllarına ilk olarak Orhan Boran'ın geldiğini söyledi. Boran'ın sunduğu bilgi yarışmalarıyla sokakları boşaltmayı başaran, sahnelere batılı, farklı bir üslup getiren özgün bir sanatçı olduğunu kaydeden Akaydın, "Orhan Boran, unutulmaz sesi, güzel Türkçesi, nezaketi, güler yüzlülüğü ve kendine özgü tarzıyla herkesin sevgi ve hayranlığını kazanan bir isim. Mizahı zarafetini yitirmeden yapan, beden aşağı inmeye gerek duymadan espriler üreten, gündelik hayata dair anekdotlarıyla yıllarca zirvede kalan bir kişi" dedi.

Boran ödülünü, 21 Nisan'da Mardan Otel'de düzenlenecek 3. Antalya Televizyon Ödülleri gecesinde alacak.

- Türkiye'de "stand-up" sanatının yaratıcısı-

İstanbul Şehir Tiyatroları'nda işe başlayan ve Fransa'daki Theatre Des Matrhurins'de bir yıl görev yapan Boran, bazı sahne sanatçılarının esprili konuşmalar yaparak halkı güldürmesinden esinlenerek, Türkiye'de radyo programları yaptı.

1950 yılında bir gece kulübündeki programında yaptığı anonslara esprilerle renk katması Boran'ın programına olan ilgiyi artırdı. Boran'ın bu tarzı kendi deyimiyle "ayaküstü gırgır", bugünün "stand-up" sanatının Türkiye'de başlamasını sağladı.

1956 yılında BBC'nin açtığı sınavda 220 kişi arasında birinci olarak Londra'ya giden Boran, BBC Türkçe Servisi'nde pek çok program yaptı, haber okudu. İngiltere'den dönünce bilgi yarışması programlarına başlayan Boran, "Yuki",

"kayınbirader" programlarıyla halkın büyük beğenisini topladı.

Sahne hayatını 1980 yılına kadar sürdüren Orhan Boran, Şan Tiyatrosu'nda sahnelenen "Müzikal Kahkaha" adlı oyunla şovlarına veda etti.

Anılarını yazdığı "Leyleğin Ömrü" adlı bir kitabı bunan Boran, 2002 yılında yakalandığı kolon kanseri sebebiyle iki defa ameliyat oldu.

- ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Antalya Televizyon Ödülleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement