Araç Takip Sistemi, Trafik Kazalarını Azaltıyor - Son Dakika
Güncel

Araç Takip Sistemi, Trafik Kazalarını Azaltıyor

Araç Takip Sistemi, Trafik Kazalarını Azaltıyor

Yaklaşık 222 milyon belgeli sürücünün bulunduğu ülkemizde, yılda 1 milyonun üzerinde trafik kazası meydana geliyor.

02.01.2012 10:59

Bu kazalarda yaklaşık 4 bin kişi hayatını kaybederken, 200 bin kişi ise yaralanıyor. Her yıl binlerce kişinin hayatını kaybettiği ve milyarca liralık maddi hasarın meydana geldiği bu kazaların %90'ından fazlası insan hatasından kaynaklanıyor. Özellikle aşırı hız yapılması ve trafik kurallarının ihlal edilmesi kazaların başlıca nedenleri arasında yer alıyor.

Sürücü kaynaklı kazaların önlenmesinde bilinçlendirme çalışmalarının ve ağırlaştırılmış cezaların üzerinde durulmasına rağmen, son 10 yılda kaza oranlarında yaşanan artış bu uygulamaların çok da etkili olmadığını gözler önüne seriyor. 2001 yılında 442.460 olan kaza sayısının 2010 yılında 1.104.388 ulaşması, ülkemiz için bilançonun giderek daha da ağırlaştığını gösteriyor. Bu koşullar altında, kazaların önlenmesi için farklı yöntem arayışları devreye giriyor ve işte bu noktada kontrol ve takibinin ön plana çıktığı yeni teknolojik uygulamalar gündeme geliyor. Bu teknolojik yöntemler arasında son dönemde en çok konuşulan uygulama ise araç takip sistemleri. Hem sürücü hem de araç güvenliği için farklı çözümler getiren araç takip sistemleri, araçların GPS Uyduları üzerinden sürekli takip ve kontrol edilmesi sayesinde aşırı hızdan ve kötü araç kullanımından kaynaklanan trafik kazalarını çok ciddi oranlarda azaltıyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Arvento Araç Takip Sistemleri Genel Müdürü Özer Hıncal, araç takip sistemlerinin trafik güvenliği ile ilgili çok etkili çözümler sunduğunu belirterek, sistem hakkında bilinmeyenleri anlattı. Hıncal; araç takip sistemleri sayesinde her araca istenilen hız limitinin tanımlanabildiğini ve tanımlanan hız limitinin aşılması durumunda, daha önceden sisteme tanımlanan kurumlara ya da kişilere anında SMS ya da e-mail ile uyarı mesajı gönderildiğini belirtti. Hıncal, hız limitinin aşıldığı durumlarda istenirse araç içinde sürücünün de sesli olarak uyarıldığını ve bu uyarının, sürücü tanımlanan hız limitine düşene kadar devam ettiğini belirtti.

Özer Hıncal araç takip sistemleri sayesinde kötü araç kullanımının kontrol altına alındığını ve hız yapılmasının engellendiğini söyleyerek, bu sayede trafik kurallarına uyulmasının sağlandığını, hem kaza riskinin düştüğünü hem de trafik cezalarının azaldığını belirtti. 10.500'ün üzerinde kurumsal müşteriye hizmet verdiklerini söyleyen Hıncal, sistemlerinin kullanıldığı şirket araçlarında hız ihlallerinin neredeyse sıfırlandığını, sürekli kontrol altında olduğunu bilen sürücülerin hız ihlali yapmadıklarını, daha dikkatli araç kullanarak trafik kurallarına riayet ettiklerini söyledi.

Araç Takip Sistemleri Hayat Kurtarıyor

Araç takip sistemlerinin trafik ve can güvenliği konularında çok sayıda çözüm sunduğunu belirten Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal, istendiğinde bu sistemlerin araçların kaza oluştuğu anda, kazanın yeri ve zamanını da anında ve otomatik olarak önceden tanımlanmış kişi veya kurumlara gönderebildiğini, veya sürücünün zor durumlarda bir butona basarak yardım isteyebildiğini ve bu sayede olaya anında müdahale edilebildiğini belirtti. Hıncal, trafik kazalarının başlıca nedenleri arasında yer alan aşırı hızın bu uygulamalar ile sadece hız kameralarının olduğu yerlerde değil 7 gün 24 saat her saniye ve her yerde kontrol ve denetim altına alınabildiğini belirtti.

Hıncal, sistem sayesinde bütün verilerin anlık ve geçmişe dönük raporlar ile kayıt altına alınabildiğini ve bu sayede sağlıklı ve güncel istatistiklere de ulaşmanın mümkün olduğunun altını çizdi.

Araç Takip Sistemleri Hem Güvenliği Sağlıyor Hem Tasarruf Ettiriyor

Hıncal, Bugün Türkiye'de yaklaşık 250.000 araçta araç takip sisteminin bulunduğunu ama bu rakamın trafikteki araç sayısına bakıldığında yetersiz olduğunu söyleyerek, araç takip sistemlerinin özellikle özel şirketler ve kamu kurumları tarafından tercih edildiğinin altını çizdi. Hıncal, şirketlerin ve kurumların araç takip sistemleri ile zamandan, iş gücünden ve yakıttan %40'a varan oranlarda tasarruf ettiklerini, araçların çalınması veya kaybolması halinde kolayca bulunabildiğini belirterek, özellikle sahada çok sayıda aracı bulunan firmalar ve kurumlar için bu sistemlerin artık bir vazgeçilmez haline geldiğini belirtti.

Standardın üzerinde hizmet verdiklerini belirten Özer Hıncal, "Standart araç takip sistemlerinin yanı sıra sektörlere özel geliştirilen çözümler ile sistemin faydalarının daha da fazla artırılabiliyoruz, örneğin dondurma dağıtımı yapan bir firma araçlarındaki sıcaklık seviyelerini de bu sistemler sayesinde kontrol edebiliyor" dedi. Son 5 yılda birçok sektörde Türkiye'nin bu konudaki en önemli projelerine imza attıklarını söyleyen Hıncal, Türkiye'de geliştirdikleri bu sektörel çözümlerin yurtdışında da çok talep gördüğünü, birçok ülkede Türkiye'de geliştirdikleri uygulamaların örnek alındığını belirtti.

Arvento Genel Müdürü Hıncal, tamamını Türkiye'de geliştirip ürettikleri araç takip ve filo yönetim sistemleri ile bugün Türkiye'nin yanı sıra 20 ülkede daha faaliyet gösterdiklerini ve bu sistemlerin dünyanın her yerinde güvenlik ve tasarruf amaçlı kullanıldığını belirtti. Hıncal, Türkiye'de araç takip sistemlerinin kullanımının yaygınlaşması, hatta toplu taşıma araçlarında mecbur kılınması durumunda hem trafik kazası oranlarının ve can kayıplarının azalacağını hem de zamandan, iş gücünden ve yakıttan ciddi oranlarda tasarruf edileceğini söyledi. Özer Hıncal, sağlıklı ve verimli araç kullanımıyla doğru orantılı olarak yakıt tüketiminin de azalacağını belirterek, bu durumun çevreye de dolaylı olarak önemli katkılarda bulunduğunun altını çizdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Araç Takip Sistemi, Trafik Kazalarını Azaltıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement