Artvin'de Güreşe Hazırlanan Boğalara Spor Yaptırılıyor-Hd - Son Dakika
Güncel

Artvin'de Güreşe Hazırlanan Boğalara Spor Yaptırılıyor-Hd

Artvin'de, yaz boyunca düzenlenecek boğa güreşi festivallerinde arenaya çıkacak boğalar bakıma alındı.

17.02.2018 14:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin'de, yaz boyunca düzenlenecek boğa güreşi festivallerinde arenaya çıkacak boğalar bakıma alındı. Kışı ahırda geçiren ve hareketsizlik nedeniyle kilo alan boğalara spor yaptırılıyor. Boğa antrenörü Hilmi Aydın, koşu yoluna çıkardığı bazı boğalara yürüyüş yaptırdı. Kentte, bu yıl 38'ncisi düzenlenecek Kafkasör Festivali öncesinde, kış aylarını ahırda geçiren ve hareketsizlik nedeniyle kilo alan boğalar, güreşlere hazırlanıyor. Artvin Boğa Güreşler Yaşatma Yaylaları Koruma Derneği'nce Aydın'dan getirtilen nalbant Turgut Aydın'ın özel düzenekle nal taktığı boğalar, zorlu mücadele için her gün koşturuluyor. Bölgede bu işi profesyonel olarak yapan olmadığı için getirtilen nalbant Aydın, özel hazırlanan mekanizma ile sabitlenen boğalara, nal çakma işlemi gerçekleştirildi.

Yılda iki kez boğaların nallanması için Aydın'dan nalbant getirdiklerini ifade eden Artvin Boğa Güreşlerini Yaşatma Yayalarını Koruma Dernek Başkanı Erken Keskin, Bölgemiz zorlu bir coğrafyaya sahip, hayvanları dışarı açtığımız zaman ayaklarına ince taşlar batıyor. Bu nedenle bizde hayvanların sakatlanmaması için önlem alıyoruz. Yılda iki kere bu işlem yapılıyorö dedi.

BOĞALAR BAKIMA ALINDI

Nalbant Turgut Aydın ve ekibi Artvin ve ilçelerinde10 gün kalarak bölgede toplam 150 boğaya nal taktı. Boğalara nal çakan nalbant Turgut Aydın da, hayvanların spor yaparken ayağının aşınmaması ve daha rahat spor yapabilmesi için bu işlemin gerekli olduğunu belirterek 2010 yılından itibaren hem güreş seyretmeye hem de boğaların ayağına nal çakmak için geliyorum. Burada bir dostluğumuz çevremiz oluştu. Boğaların ayağına nal çakıyoruz hem tırnak bakımlarını yapıyoruz. Hayvanların spor yaparken ayağının aşınmaması ve daha rahat spor yapabilmesi için bu uygulamayı yapıyoruz. Bu bölgede boğalarına çocukları gibi bakıyorlar, bizde yere yatırmadan hayvanın işkence çekmemesi için özel hazırlanan nal makinesinde işlemimi kolayca tamamlıyoruz. Hayvanı yatırdıktan sonra önce tırnak temizliğini yapıyoruz sonra hayvanın ayağına uygun nallar ayarlıyoruz sonra çivilerini çakıp perçinliyoruzö diye konuştu.

'BU BİR TUTKU'

İki boğasının ayağına nal taktıran boğa sahibi Mahir Gülseçgin de, boğa güreşlerinin bir tutku olduğunu anlatarak Sezonun ilk güreşlerine hazırlanmak için önce tırnak bakımıyla başlayan süreç bugün başlamış bulunmakta. Bu bize atalarımızdan kalan bir tutku, bizde Artvinli gençler olarak bu geleneği bizden sonraki nesillere aktaracağızö dedi.

BOĞALAR YÜRÜYÜŞ YOLUNDA

Boğa antrenörü Hilmi Aydın, nal çaktırılıp, tırnak bakımı yapılan boğaları, kentte yapılacak olan festivaldeki güreşlere hazırlıyor. Kış aylarını ahırda geçiren ve bu nedenle kilo alan 'Paşa' adlı 790 kilogramlık ve 'Kadir Ağa' adlı 800 kilogramlık boğalar, koşu yolunda yürütülerek fazla kilolarından kurtuluyor. Çalıştırıcı Aydın, bu sayede boğaların hareket kabiliyetlerinin artığını ve kilolarının azaldığını söyledi.

'HAYVANLAR İLGİ İSTER'

20 yıldır boğacılık yapan ve 800 kilogramlık boğayı komutlarıyla hareket ettiren Hilmi Aydın ise, Boğa güreşlerine hazırlanıyoruz. Spor öncesi nal çaktırıyoruz. Buradaki amacımız hayvan spor yaparken ayağı zarar görmemesi. Boğacılık bam tel başka bir sevdadır. Hayvanlar ilgi ister biz bunlarla ahırda yatıp kalktığımız günler de oluyorö ifadesinde bulundu.

ŞAMPİYON BOĞAYA TIRNAK BAKIMI

Geçen yıl düzenlenen 37'inci Kafkasör Festivalinde birinci olarak baş boğa unvanı alan 820 kilogramlık 'Noyan', ile Aydın'da düzenlenen Türkiye Boğa Güreşleri Şampiyonasında birinci olan 800 kilogramlık 'Kadir ağa' adlı boğalar da nallanarak, tırnak bakımları yapıldı. Şampiyon boğaların sahipleri, bu yıl düzenlenecek olan festivalde de iddialı olduğunu açıkladılar.

Artvin\'de Güreşe Hazırlanan Boğalara Spor Yaptırılıyor-Hd
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Artvin'de Güreşe Hazırlanan Boğalara Spor Yaptırılıyor-Hd - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement