Avrupa Adalet Divanından Sigara Tekellerine Ret - Son Dakika
Güncel

Avrupa Adalet Divanından Sigara Tekellerine Ret

Avrupa Adalet Divanı sigara paketlerine standart getirilmesi ve elektronik sigara reklamlarının yasaklanması ile ilgili Avrupa Birliği düzenlemesini onayladı.

04.05.2016 15:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Adalet Divanı sigara paketlerine standart getirilmesi ve elektronik sigara reklamlarının yasaklanması ile ilgili Avrupa Birliği düzenlemesini onayladı.

Lüksemburg'daki mahkeme, dünyanın önde gelen sigara üreticileri Philip Morris International ve British American Tobacco şirketlerinin, düzenlemenin iptali için yaptığı başvuruyu reddetti.

AB Komisyonu geçen yıl kabul ettiği yönetmelikle, sigara paketleri üzerinde yer alan uyarılara ilişkin yeni standartlar belirlemişti.

Bu uyarılar, sigara paketinin ön ve arka yüzlerinin toplamda yüzde 65'ini kaplayacak.

Buna göre, sigara paketlerinin üzerinde bulunacak yeni sağlık uyarılarında, sigaranın zararlarına ilişkin renkli fotoğraf ve yazılı ifadeler yer almak zorunda olacak.

Uyarılar, sigara paketlerinin tepesinden başlayacak.

Sigara paketlerin kenar yüzlerinin yüzde 50'sini kaplayacak şekilde "Sigara öldürür- Şimdi bırak" ve " Sigara dumanı kansere neden olan 70'in üzerinde madde içerir" ifadeleri yer alacak.

Ayrıca, sigara paketleri üzerinde aromalara ilişkin ifadeler kullanılamayacak. Tütün ürünleri ile ilgili promosyon yapılamayacak. Paketlerde, bir sigaranın diğerlerinden daha az zararlı olduğu anlamına gelebilecek ifadeler yer alamayacak.

Sigara paketleri ile ilgili yeni uygulama, 20 Mayıs'tan itibaren geçerli olacak. AB Komisyonu rakamlarına göre Avrupa'da sigaraya bağlı ölümler yılda 700 bine ulaşırken, sigaraya bağlı hastalıkların tedavisi için de 25,3 milyar avro harcanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avrupa Adalet Divanından Sigara Tekellerine Ret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement