Bağışlarıyla Sosyal Değişim Yaratanların İlham Veren Öyküleri - Son Dakika
Güncel

Bağışlarıyla Sosyal Değişim Yaratanların İlham Veren Öyküleri

Bireysel çabaları ile eğitim, sağlık, kültür ve sanat alanında ciddi katkılar yapan iş dünyasının önde gelen bağışçılarının öyküleri, kazandıklarını topluma geri vermek isteyenlere ilham veriyor.

24.07.2014 10:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aralarında Ebru Uygun, Sina Afra ve İbrahim Betil'in olduğu bağışçılar, sosyal değişimi desteklemek için, uzmanlık ve emeğin en az maddi bağış kadar önemli olduğunu söylüyor.

Sivil toplum kuruluşlarına yaptıkları katkılar ile sosyal değişimi desteklemek isteyen kişilere ilham olabilecek bağışçılar, tavsiyeleri ile sadece para ile değil, uzmanlık ve emeklerini bağışlayarak da yardım edilebileceğine dikkat çektiler. Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) tarafından bağışçı olmak isteyen veya bağışçı olan ama daha stratejik bağışlar yapmak isteyen kişilere yol göstermek amacıyla hazırlanan "Bireysel Bağışçılar için Rehber" adlı yayında yer alan Bireysel Bağışçıların İlham Veren Öyküleri arasında Markafoni Kurucu Ortağı ve Türkiye Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) Kurucusu İbrahim Betil, Dila Kurt Eğitim Evi'nin Kurucusu Şule Kurt ve TOÇEV Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun gibi vakıflar ve dernekler aracılığıyla sivil toplumu destekleyen bağışçılar bulunuyor.

İlk aşamada 23 öykünün yer aldığı Bireysel Bağışçılar için Rehber'de vizyon oluşturma, yöntem belirleme, strateji geliştirme, proje ve kuruluş seçimi, bağış araçlarını belirleme, öğrenme ve değerlendirme ve bağış planının ilk taslağını çıkarma başlıkları ile bağışçılar adım adım yönlendiriliyor. Her konu başlığı altında anlatılan ilham veren öyküler de birer örnek ve teşvik oluşturuyor.

"Topluma geri verin"

İlham Veren Öyküler arasında, bağışçılara verdiği tavsiyeler ile öne çıkan isimlerden biri Markafoni Kurucu Ortağı ve Türkiye Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra.Afra, toplumdan aldığını topluma geri vermek amacıyla yola çıktığını belirterek, "Vatan tanımı herkese göre değişse bile kendinizi ait hissettiğiniz topluma katkıda bulunmanız lazım. Benim için "topluma geri vermek" sadece belli bir sosyal projeye fon aktarımı yapmak değildir; hem maddi hem manevi bir değer sistemini içerir. Para verip sorumluluğunuzdan kurtulmak yerine, kendi dünya görüşünüzü, tutkunuzu, deneyiminizi işin içine kattığınızda yaratacağınız etki çok daha büyük olur" diyor.

"Bağış yapmak için zengin olmanız gerekmez"

Vefatından önce rehbere katkıda bulunan iş insanı Ferhat Şenatalar da küçük bağışlarla büyük etkiler yaratılabileceğine dikkat çekmişti. Bağış yapmaktaki amacın projelerin gerçekleştirilmesini sağlamak için her türlü kaynağı ortaya koymak olduğunu ifade eden Şenatalar, "Zengin olmanız gerekmez, herkes bir şeyler yapabilir, sadece yardım etmeye karar verin yeter. Sivil toplum kuruluşları o kadar az kaynakla o kadar harika işler başarıyorlar ki, sizler de bu çalışmaları destekleyerek bunun bir parçası olabilirsiniz" diye konuşmuştu.

"Desteklediğiniz STK'ları takip etmek sizin sorumluluğunuzda"

Toplum Gönülleri Vak fı (TOG) Kurucusu İbrahim Betil de desteklediği sivil toplum kuruluşlarının hesap verebilir ve şeffaf olmasına çok önem verdiğini söylüyor. Betil, "Destekleyeceğim kuruluş senelik olarak bağımsız denetimden geçiyor, mali tablolarını ve faaliyetlerini web sitesinde veya yıllık raporlarında kamu ile paylaşıyor olmalı. İdeolojik ve gizli gündemi olmamalı. Elimde bir kriterler listesi ile gidip sahada kontrol etmem, gidip yaşamakla da kuruluş hakkında pek çok şey öğrenebilirim" diyor.

"Toplumsal hedeflere ulaşmak için yoksunluklar bahane olamaz"

Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun ise toplumsal hedeflere ulaşmak için yoksunlukların bahane olamayacağını belirterek, "İlk zamanlarda pazarda ürün sattık, parasıyla 5 çocuk okuttuk. Ardından şirketlerle çalışmaya, önemli fonlar almaya başladık. Bunların hepsi zaman aldı, çok çalışmak, bu çalışmaları somutlaştırarak insanlara gösterebilmek ve bir güven tesis etmek gerekti." diyor ve "Vakıftaki çalışmalarım çocuklarımı da etkiledi. Onlar sivil toplum algısı ile büyüdüler. 10 yaşına kadar benimle birlikte Anadolu'da dolaştılar. Okullarında yardım kampanyası düzenliyorlar. Artık ihtiyaçları kendileri fark ediyor, bununla ilgili bir şeyler yapmak istiyorlar." diye ekliyor.

Projenin ilk aşamasında oluşturulan 23 öykü Bireysel Bağışçılar için Rehber'de yayımlandı. Bu öyküler ve yeni aşamada oluşturulan 3 öykü degisimicinbagis.org/bireysel-bagiscilik/bireysel-bagiscilarin-ilham-veren-oykuleri adresinde bulunuyor

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bağışlarıyla Sosyal Değişim Yaratanların İlham Veren Öyküleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement