Bakanlık, Şiddetin "Tomografi"sini Çekecek - Son Dakika
Güncel

Bakanlık, Şiddetin "Tomografi"sini Çekecek

Bakanlık, Şiddetin "Tomografi"sini Çekecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadına yönelik şiddete ilişkin verileri tek havuzda toplayarak, şiddetin "tomografi"sini çekecek.

16.01.2013 11:12  Güncelleme: 11:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eda Ünlü Özen - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri aracılığıyla kadına yönelik şiddete ilişkin verileri tek havuzda toplayarak, şiddetin "tomografi"sini çekecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aile içi şiddetle mücadele konusunda 2012 yılında yoğun mesai harcandığını ve birçok yeni uygulamanın hayata geçirildiğini belirtti.

Mücadele edilen konuyla ilgili veriye sahip olmanın "konun teşhis ve tedavisi" için gerekli olduğuna vurgu yapan Gevrek, Şiddet İzleme ve Önleme Merkezleri (ŞÖNİM) aracılığıyla edinilecek verilerin büyük önem taşıyacağını söyledi.

İlk etapta 14 ilde açılan bu merkezlerin 81 ile yayılmasıyla merkeze veri akışının sağlanacağını dile getiren Gevrek, "ŞÖNİM'in kapısından giren kadın ve erkeklerle ilgili, mağdur ya da şiddet uygulayanla ilgili yapılan her türlü işlem, her türlü hizmet veri havuzunda birikiyor. Şu anda 14 ilin ŞÖNİM'i birbiriyle entegre olmuş durumda, onların 81'nin entegre olduğunu ve verinin buraya aktığını düşünün. Bunun Türkiye genelinde bir havuz olduğunu ve ona göre teşhis ve tedavi politikalarının üretildiğini düşünün" sözleriyle sistemin önemini anlattı.

Türkiye'de aile içi şiddetle mücadele konusundaki en büyük eksikliklerinden birisinin veri tabanı olduğunu dile getiren Gevrek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yanı sıra Adalet, İçişleri ve Sağlık bakanlıklarının da birbiriyle entegre olduğu bir sistem üzerinde TÜBİTAK'ın çalıştığını kaydetti.

"ŞÖNİM'ler Türkiye'de şiddetin tomografisini çekecek" diyen Gevrek, şiddet gören kişi ŞÖNİM'lere geldiğinde yaşı, eğitimi, kaçıncı evliliğini yaptığı, kaç çocuğu olduğu, çalışma hayatıyla ilgili bilgilerin sisteme girilmesiyle istatistiklerin şekilleneceğini söyledi.

Bakanlığın, 2008 yılında yapılan "Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması"nı bu yıl yenileyeceğini de söyleyen Gevrek, 2013'te teşhis ve saha araştırmasının yapılacağını, sonuçların tahlili ve yayınlanmasının 2014'te gerçekleşeceğini belirtti.

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakanlık, Şiddetin 'Tomografi'sini Çekecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement