Bau Öğrencilerinden Engelleri Kaldıran Proje! - Son Dakika
Eğitim

Bau Öğrencilerinden Engelleri Kaldıran Proje!

Bau Öğrencilerinden Engelleri Kaldıran Proje!

Bahçeşehir Üniversitesi; Meslek Yüksekokulu Teknik Bölümler bünyesinde tasarlanan "Benim Renkli Tekerleklerim" Projesi ile engeline uygun tekerlekli sandalye satın alamayan engelli bireyler için umut oldu.

24.05.2013 16:59

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi İnci Zaim Gökbay ve Meslek Yüksekokulu Teknik Bölüm Öğrencileri tarafından gerçekleştirilen projede, engelli bireylerin standart tekerlekli sandalyeleri ile yaşadıkları sorunlara çözüm önerileri getirilmesi hedeflendi.

Projeye katılmak isteyen gönüllüler Fiziksel Engelliler Vakfı (FEV) tarafından özenle belirlendi. Öğrencilerin tüm detayları doğru bir biçimde projelendirerek üretime hazır hale getirebilmesi için gerekli endüstriyel deneyimler Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TIAD) tarafından sağlandı. Proje, Üniversite- Sanayi ve Sivil Toplum Örgütü üçgeni içinde titizlikle yürütüldü ve 2 yılda 5 sandalye tasarımı yapılarak gönüllülere teslim edildi.

Son tekerlekli sandalye 16 yaşındaki İsmail Can için öğrencimiz Uğur COŞAR tarafından tasarlanarak üretildi. S.P. hastası olan İsmail Can'ın kasılmaları nedeniyle sandalyeden düşmesini engelleyecek ve onun çocuk ruhunun hızına yetişebilecek fonksiyonellikte bir tekerlekli sandalyesi yoktu. Projeye başvuran ailenin ihtiyaçları dinlendi ve İsmail Can'ın ölçüleri alındı, onunla zaman geçirilerek ihtiyaçları belirlendi.

İlk olarak kasılmaları nedeniyle sandalyeden düşme riskini engelleyecek, vücudunu rahatsız etmeyecek özel kumaş ve sünger dolgulu forma sahip kemerler ve oturak tasarlandı. Kolları özel kolluklar ile desteklendi. Kasılma sırasında hızla yatar pozisyona getirilebilmeyi sağlayacak ayaklık ve arkalık kısmına özel makas ve tak-çıkar sistemler tasarlandı.

Titremeler sırasında sandalyenin sabit kalmasını sağlamak için arka kısma 16 inch boyutunda özel ürettirilen bisiklet tekerleği ve ön kısma silikon dolgulu tekerlekler takıldı, özel fren sistemi ile desteklendi. Sandalye, ailenin İsmail Can'ı taşımada kullandıkları aracın bagajına sığabilmesi için pratik açılıp katlanmasını özellikle hafif olmasını sağlayacak çözümler ile tasarlandı.

Kaynak: EgitimNerede.com

Son Dakika Eğitim Bau Öğrencilerinden Engelleri Kaldıran Proje! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement