Bedri Baykam'ın da Katıldığı Toplantı - Son Dakika
Güncel

Bedri Baykam'ın da Katıldığı Toplantı

Bedri Baykam\'ın da Katıldığı Toplantı

Gündemde olan Kars'taki "İnsanlık Heykeli"nin yıkılmasına ilişkin bugün Akatlar Kültür Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenlendi.

18.04.2011 17:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gündemde olan Kars'taki "İnsanlık Heykeli"nin yıkılmasına ilişkin bugün Akatlar Kültür Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, İnsanlık Anıtı'nın heykeltıraşı Mehmet Aksoy, sanatçılar Tarık Akan, Rutkay Aziz, Levent Kırca, Suavi, Edip Akbayram, Hazım Körmükçü, Bedri Baykam, Mehmet Güleryüz, gazeteci Şükran Soner katıldı.

"Kars'A YÜRÜYECEĞİZ"

Toplantıda konuşan Mehmet Aksoy, "İnsanlık Abidesi'ni yıkanlar, insanlık suçu işlemiş olacaklar ve o heykelin altında kalacaklar. Kefeninizin cebinde belki Cola Turkalar, küçük gemiler, MedicalPark hastaneleri olmayacak. Ama alnınızda heykel yıkan başbakan kara damgasını taşıyacağınız kesin" dedi. Heykelin yıkılma sürecine ilişkin olarak, bir karikatür sergisi, 14 Mayıs'ta sonlanacak, 24 Mayıs'ta da sergilenecek bir fotoğraf yarışması yaptıklarını anlatan Aksoy, "Önümüzdeki günlerde bir korsan heykel sergisi yapacağız. İnadına heykel sergisi olacak. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda Kars'a yürüyeceğiz" diye konuştu.

Avukat Turgut Kazan da, Şubat ayı başında Erzurum 1. İdare Mahkemesi'ne dava açtıklarını anlatarak, "Şubat ayı başında açtığımız dava 7 Mart günü yürütmeyi durdurma kararı veriyor. 11 Mart günü AKP Genel başkan Yardımcısı basına açıklama yapıyor. Belediye itiraz edecek, heykel yıkılacak, bu basına yaptığı açıklama. Gerçekten 11 Mart günü belediyenin itiraz ettiği anlaşılıyor. 11 Mart günü Kars Asliye Hukuk Mahkemesi'ne teslim ediliyor. 16 Mart günü yürütmeyi durdurma kararı kaldırılıyor. Ben bu işi anlamak için 15-20 gün bilenlere sorarark çalıştım. Siz bir kaç saatte nasıl çözdünüz?" dedi.

BEDRİ BAYKAM DA KONUŞTU

Öte yandan toplantı sonrası kültür merkezinin çıkışında uğradığı bıçaklı saldırı sonucu yaralanan Bedri Baykam ise toplantıda şunları dile getirmişti:

"Sayın Başbakan ülkesinin tüm aydınlarına, sanatseverlerine ve demokrasiye Fransız kalmak istiyor. Duymak istemiyor, görmek istemiyor, dinlemek istemiyor. Biz, burada sanki bir cinayeti engellemeye çalışmak için birarada bulunuyoruz. Bu ağır havayı hissediyoruz. Bu, bir sanatsal katliamı engellemek için buradayız. Ben bu heykeli ilk kavram ve yapım aşamasında tüm inancımla, coşkumla kutlamış olmanın rahatlığıyla konuşuyorum. Bütün bu olaylar hiç yaşanmadan, bu heykel orada en güzel şekilde dikilirken, ben İnsanlık Anıtı'nı öven, hakkını veren, değerini kabul eden, bu sevinci yaşayan iki makale kaleme almış aynı zamanda bir yazar olarak da konuşuyorum. İnsanlık Anıtı'nın nasıl mekana uyduğu, nasıl güzel bir şekilde o coğrafyaya oturduğunu, nasıl turistik bir çekim alanı oluşturacağını da herhalde görmemek mümkün değil. Bu heykel şayet yıkılırsa, bütün dünya Talibanların Buda Heykeli'nden sonra bu da Türkiye'nin Buda hamlesi diye ister istemez bunu tüm dünyaya duyuracak. "

Toplantıda söz alan Levent Kırca da, hastaneden geldiğini ve sırtında piller olduğunu anlatarak, "Protesto etmek için geldim. Gerekirse, yarın Zincirlikuyu'dan da gelirim, protesto etmek için" dedi. - İstanbul/ Besiktas

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bedri Baykam'ın da Katıldığı Toplantı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement