Ben Sokağın Sanatçısıyım! - Son Dakika
Magazin

Ben Sokağın Sanatçısıyım!

Birçok ünlünün aksine sanal alemle ilgilenmediğini söyleyen İlyas Salman'dan samimi açıklamalar.

07.08.2012 06:03  Güncelleme: 16:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İlyas Salman, 1977'de 'Çöpçüler Kralı' ile başladığı oyunculuk kariyerinde ağırlıklı olarak toplumsal içerikli filmlerde rol aldı. Salman; 24 Ağustos'ta gösterime girecek olan, yönetmen Reis Çelik'in Türkiye'deki çocuk gelinlerin dramını ele aldığı 'Lal Gece'de yine zor bir rolde karşımıza çıkacak. İlyas Salman, Sinema dergisine konuştu:

Favori filmleriniz nelerdir?

Dünya sinemasından sevdiğim çok az film var açıkçası, özü sözü olan çok az film yapılıyor. Bir 'Bisiklet Hırsızları', bir 'Potemkin Zırhlısı', 'Birdy' ve 'Kes' bunlar benim için iyi sinema örnekleridir. François Truffaut'nun 'Vahşi Genci' bir insanın dilsiz ve dinsiz doğduğunu anlatan ender filmlerdendir. Aslında çok film var ama bazen akla gelmiyor.

ŞENER ŞEN ÖNEMLİ BİR AKTÖR

Favori yönetmenleriniz kimlerdir?

Vittorio de Sica'yı severim, Michael Cimino'yu sayabilirim.

Hangi oyuncuları beğeniyorsunuz?

Çok az oyuncu sayabilirim. Şener Şen benim gözümde çok önemli bir aktördür, Haluk Bilginer de öyle. Münir Özkul, Adile Naşit'i de sayabilirim. Yılmaz Güney çok önemli bir aktör olmamakla birlikte büyük bir sinemacı olarak karşımızda duruyor. Ben aktörlüğü konusunda kuşku taşıyanlardanım açıkçası.

Sinema tarihinden bir karakter olsanız kim olmak isterdiniz?

'Sürü'de Tarık Akan'ın canlandırdığı 'Şivan' adlı karakter olmak isterdim.

Sinemada film izlerken sizi en çok rahatsız edebilecek şey nedir?

İki şey var; biri, perdede gördüğü şeyi yanındakine anlatanlar. Bir de ben film izlerken beni izleyenler!

SOKAKLA İLİŞKİN OLMALI!

Hayatınız bir filme çekilse adı ne olurdu? Alacağı yaş sınırı ne olurdu?

Adı 'Paketinden Kurtardığım Çocuk olurdu. Alacağı yaş sınırıysa dünya nüfusunun tamamı, 7.5 milyar olurdu. Çünkü herkes kendi yerine yaşıyor, ben herkesin yerine yaşıyorum. Ben şöyle söylüyorum: Kars'ta bir kedinin öldüğünü duyup da İstanbul'da yas tutmayan insan bu ülkenin insanı olamaz.

Patlamış mısır mı, frigo mu?

Gözümle, kulağımla, beynimle perde arasına hiçbir şey girsin istemem.

Facebook mu, Twitter mı?

Ben sokağın çocuğuyum, soskak sanatçısıyım çünkü hayatı bilmeyen sanatı bilemez. İnsan, tepesine çıkamayacağın kadar yüksek, dibine inemeyeceğin kadar alçaktır. Önemli olan tepesine çıkıp taç olmak ya da ayağının dibinde toprak olmak değil. Önemli olan lisan- ı hal ile onunla bir yerde buluşabilmek. Seyirciyle bir yerde buluşabilmek için araya teknolojiyi soktuğun zaman sokakla ilişkin kalmıyor. Ben de bunu yapmıyorum.

'KABADAYI'DAN ERKEN ÇIKTIM

Yarısında çıktığınız bir film var mı?

O kadar çok film var ki seyretmeye dayanamadan çıktığım... Mesela, Şener Abi'yi (Şen) çok severim ama 'Kabadayı' filmi... Şener Abi'nin aktörlüğünün dışında başka bir şey göremediğim için hemen terk etmek zorunda kaldım.

Mutlaka oynamak istediğiniz bir rol ya da içinde bulunmak istediğiniz bir proje var mı?

Kendi yazdığım 'Zavallı' isimli bir video filmim vardı. Akraba evliliğinden dolayı zeka özürlü olarak doğmuş birinin öyküsü... Onu sinemaya aktarmayı ve o rolü oynamayı istiyorum.

SÜBYANCIYI OYNAYACAK!

'Lal Gece' filmindeki rolünüzden biraz bahseder misiniz?

'Lal Gece'de, işlediği cinayetler yüzünden yıllarca hapis yatıp 60'larında çıkan bir adamı oynuyorum. Türkiye'de kız pazarları var ve bunlar sadece Doğu'ya ve Güneydoğu'ya özgü değil. Edirne'den Samsun'a varıncaya kadar her yerde 12-13 yaşındaki kızların pazarları var; bunu devlet de biliyor. Yaşlı adamlara küçük kızları satıyorlar. Benim rolüm de o düzenin zorla sübyancı haline getirdiği bir adam.

ŞU AN YENİ BİR FİLM YAZIYORUM!

Batıl inançlarınız var mı?

Hiçbir batıl inancım yok. Ben evrenin fiziksel ve kimyasal gücünden başka hiçbir şeye inanmıyorum. Evrenin en çok sevilesi varlığının da insan olduğuna inanıyorum.

Bundan 10 yıl öncesine dönseniz kendinize ne öğüt verirdiniz?

"Sakın normal olmaya kalkma!" derdim. Çünkü bu düzende normal olmak anormaldir.

Yeni bir sinema projeniz var mı?

Ben şu anda yazıyorum, Reis (Çelik) ile düşünüyoruz. İyi bir ikili oluşturacağımızı düşünüyorum. Bakalım Reis beni oyuncu olarak kabul ederse...

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Ben Sokağın Sanatçısıyım! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement