Berkin Elvan Soruşturması - Son Dakika
Güncel

Berkin Elvan Soruşturması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin soruşturmada bir polis memurunun "şüpheli" sıfatıyla ifadesi alındı.

11.03.2016 15:56

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin soruşturmada bir polis memurunun "şüpheli" sıfatıyla ifadesi alındı.

Gezi Parkı odaklı olaylarda 16 Haziran 2013'te yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede 269 gün sonra 11 Mart 2014'te hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın yaralandığı olayla ilgili, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu tarafından yürütülen soruşturmada yeni bir gelişme daha yaşandı.

Soruşturma kapsamında alınan raporlarda "zetçi" olduğu iddia edilen bir polis memurunun ifadesine başvuruldu. Savcılık, polis memurunun "şüpheli" sıfatıyla ifadesini aldı. Polis memurunun ifadesinde hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, "zetçi" olmadığını söylediği belirtildi.

Gizlilik kararı

Bu arada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, "şüpheli kimliklerini içeren belgelerin, soruşturmanın ikmal edilmemiş olması ve adı geçenlerin hedef olma ihtimali, toplum nezdinde itibarlarının zedelenmesi ihtimali, üçüncü kişilerin eline geçmesi tehlikesinin bulunması ile masumiyet karinesi prensibi gereği gazetelerde, görsel medyada, sosyal ağlar ve internet vb. ortamlarda yayımlanmaması" için söz konusu soruşturma tamamlanıncaya kadar gizlilik kararı verilmesini talep etti.

Talebi değerlendiren İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği, savcılığın talebini uygun görerek, soruşturma tamamlanıncaya kadar gizlilik kararı verilmesine hükmetti.

Soruşturma süreci

Gezi Parkı odaklı olaylarda, Okmeydanı'ndaki eylemlere müdahale eden polisin attığı iddia edilen gaz bombası fişeğiyle 16 Haziran 2013'te yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede 269 gün sonra 11 Mart 2014'te hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın yaralandığı olayla ilgili, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Soruşturma dosyası ilk olarak dönemin Memur Suçları Bürosu savcılarından Adnan Çimen'e verilirken, savcıların yer değişiklikleri nedeniyle dosya sırasıyla bu bürodaki savcılar Abdullah Yıldırım, Seyfettin Atıcı ve Faruk Bildirici'nin sorumluluğuna verildi.

Dosyanın son olarak devredildiği savcı Bildirici, o dönem olay yerinde görev yapan İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı birçok polis memurunun ifadesini aldı. Olay yerine yakın özel poliklinikte çalışan bir diş hekimi ile asistanının tanık olarak ifadesine 20 Mart 2014'te başvuran savcı Bildirici, Elvan'ın annesi Gülsüm ve babası Sami Elvan'ı da 26 Mart 2014'te dinledi.

Görüntü analizinin yapıldığı Ulusal Kriminal Büro raporu dosyada

Elvan'ın ölümüne ilişkin Adli Tıp Kurumu otopsi raporu savcılığa 21 Nisan 2014'te ulaştı. Raporda, "Otopside tanımlanan bulgulara ek olarak beyine yapılan koronal kesitlerde ventrikül sistemi genişlemiş olup, frontalden oksipital bölgeye dek parankim içi küçük çaplı kanamalar görüldüğü, kanama alanları çerçevesinde beyin kıvamı yumuşamış olarak izlendiği, beyincik ve beyin sapına yapılan kesitlerde doku kıvamında belirgin yumuşama ve kolay parçalanabilir görünüm izlenmiştir" ifadesine yer verildi.

Soruşturma savcısı Bildirici'nin talebi üzerine, olay yerinde polislerin kullandığı ve Elvan'ın vurulduğu sokağın başındaki TOMA'ya monte edilmiş kamera görüntüleri, Ulusal Kriminal Büro görevlisi bilirkişisi tarafından incelendi ve analiz raporu 6 Mayıs 2014'te dosyaya sunuldu.

Soruşturma savcısı Kiraz şehit edildi

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Faruk Bildirici'nin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla Haziran 2014'te Antalya'ya hakim olarak atanması üzerine dosya, savcı Mehmet Selim Kiraz'a devredildi.

Terör örgütü üyeleri tarafından adliyedeki odasında 31 Mart 2015'te rehin alınan Savcı Kiraz, şehit edildi. Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin soruşturma dosyası, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosunca görevli 3 savcıya devredildi.

Savcılığın, daha önce Ulusal Kriminal Büro'ya yaptırdığı, olay yerindeki polislerin kullandığı ve Elvan'ın vurulduğu sokağın başındaki TOMA'ya monte edilmiş kamera görüntü analizi, bu kez İstanbul Jandarma Kriminal Laboratuvarı'na incelettirilmişti.

Yapılan incelemede, söz konusu görüntüler daha da netleştirilmişti. Yeni görüntüde iki şüpheli memurun göründüğü ve bu memurlardan birinin Elvan'ın ölümüne neden olduğu iddia ediliyor. Şimdi savcılık, şüphelerin yoğunlaştığı iki polisten hangisinin Berkin Elvan'ın ölümüne sebep olan gaz bombası fişeğini attığını bulmaya çalışıyor.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement