Berna'dan Tüyolar -1: "Dolunayı İzlemek İçin En Uygun Zaman…" - Son Dakika
Teknoloji

Berna'dan Tüyolar -1: "Dolunayı İzlemek İçin En Uygun Zaman…"

Berna\'dan Tüyolar -1: "Dolunayı İzlemek İçin En Uygun Zaman…"

Astronomiye yeni merak sardınız, harıl harıl araştırıyorsunuz, nereden başlamalı, hangi kitabı almalı, teleskop da lazım şimdi...

10.09.2020 10:17  Güncelleme: 10:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Astronomiye yeni merak sardınız, harıl harıl araştırıyorsunuz, nereden başlamalı, hangi kitabı almalı, teleskop da lazım şimdi... İlk yılda tecrübe edinirken elbette kitaplarınızdan, dergilerinizden, kılavuzlardan bol bol bilgi toplayacaksınız, teleskobunuzla arkadaş olacaksınız ama uzmanlaşmadan, derinlere dalmadan önce, ufak adımlarla başlamayı tavsiye eder, aperatif niteliğinde yazı dizimize göz atın deriz.

Göklere bakmakla ne kadar çok vakit geçirirseniz o kadar yeni bilgi edineceksiniz doğal olarak. Yıllarca tavan arasında toz tutmuş teleskobumuzu ara ara bahçeye çıkarıyoruz. Malum çocuklara son zamanlarda vızır vızır gezen Elon Musk'ın uydularını göstermeden olmaz.

Biz yıldız, Ay, Starlink uyduları derken M54 onların bile gözlerinden kaçmadı! Amatör gök fotoğraflarını takip ettiğim bir arkadaşımın sosyal medyada paylaştığı kısa mesajlar da oldukça ilham verici.

Yavaş yavaş da olsa bu bilgi birikimini yazıya dökme vakti geldi. Özellikle 'ne yaptığımız okul gezisinde aklımdan geçen tek şey acemi gök meraklılarına kısa tecrübelerimi yazıp paylaşmaktı, malum planetaryumda oturup 360 derecelik sinema ekranına bakarken, göklere mıknatıs gibi çekildiğini hissediyorsun, ardından bir de kara deliklere girdiğini sanıyorsun, güneş sisteminin içinde uçtuğunu düşünüyorsun... Lafı uzatmayalım, ilk günkü tüyomuz dolunayla ilgili...

EN CAZİBELİ OLDUĞU SAATLER...

Dolunayı izlemek için en uygun zaman Ay'ın yükselme zamanıdır. Hepimiz Ay'ın en parlak olduğu, yüksek noktaya ulaştığı zamanın gözlem için en ideal vakit olduğunu düşünürüz ama Ay o noktada aşırı parlaklaşır, fazla ışık saçar. Dolunayın görüleceği akşam uygun bir bölgeye gidip ufukta gün batımını izleyerek başlayan süreç yükselen dolunayın en cazibeli olduğu saatlerdir.

İkinci günkü tüyomuz Uluslararası Uzay İstasyonu'nu görmeyle ilgili olacak.

Kaynak: Space Mag Türkiye

Son Dakika Teknoloji Berna'dan Tüyolar -1: 'Dolunayı İzlemek İçin En Uygun Zaman…' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement