Bilecik'te "Döşek Üzerinde Kına Gecesi" Geleneği - Son Dakika
Kültür Sanat

Bilecik'te "Döşek Üzerinde Kına Gecesi" Geleneği

"Geleneklerimizi Yaşatıyoruz" projesi kapsamında Bilecik Yaşayan Kent Müzesi'nde, döşek üzerinde "döşekte kına gecesi" canlandırıldı.

15.09.2018 10:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Geleneklerimizi Yaşatıyoruz" projesi kapsamında Bilecik Yaşayan Kent Müzesi'nde, döşek üzerinde "döşekte kına gecesi" canlandırıldı.

Damat tarafının kız tarafına getirdiği, çember, patik, yorgan, döşek ve havlulardan oluşan çeyizlerin müzede oluşturulan çeyiz odaya serilmesinin ardından gelin giydirme, geline tel sarma ve gelin çevirme gelenekleri yapıldı.

Bilecik Valisi Tahir Büyükakın'ın eşi Figen Büyükakın, Belediye Başkanı Nihat Can'ın eşi Nesrin Can ve AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı'nın eşi Fatma Yağcı'nın da izlediği etkinlikte geline döşek üzerinde dualarla kına yakıldı.

Daha sonra gelin ve kaynana karşılıklı oynadı. Etkinlik, gelinin ağlatılması, duvağının üzerine fıstık ve şeker konulması ve takı takma töreniyle sona erdi.

Müze sorumlusu Yurdanur Kırlı, proje çerçevesinde düzenledikleri organizasyonla geçmişten izleri sunmaya çalıştıklarını söyledi.

Ziyaretçilerin kına gecesini canlı olarak görmelerini istediklerini anlatan Kırlı, şöyle konuştu:

"Kına gecesini yaşamamış veya yaşamayacak kişilerin geleneklerimizi görmesini istedik. Müzede döşek üzerinde geline kına yakıldı. Döşeğin üzerinde gelin dövme, kınayı yakma, ya da avucuna bulgur koyup, kaynanayla oynatma, her yerde olan adetler değil. Bu sebeple Bilecik adetlerini gerçekleştirmek istedik. Bilecik, dört bölgeye sınırı olan bir il. Araştırma yaparken fark ettik ki ilçelerde bilinmeyen geleneklerimiz var. Müzede gelenekleri yaşatmaya çalışıyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Bilecik'te 'Döşek Üzerinde Kına Gecesi' Geleneği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement