Bilim-Kurgu Sevenler İzmir Sanat’ta Buluşacak - Son Dakika
Güncel

Bilim-Kurgu Sevenler İzmir Sanat’ta Buluşacak

Bilim-Kurgu Sevenler İzmir Sanat’ta Buluşacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği "Yeniden Sinematek" etkinliklerinde, sinema tarihinin ilk bilim-kurgu filmi sayılan 1902 yapımı "Ay'a Seyahat" de var

11.04.2011 08:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iki yıldır yaz aylarında düzenlediği "Yeniden Sinematek" etkinlikleri kapsamında bu kez "bilim-kurgu" filmi sevenleri buluşturacak. İzmir Sanat'taki gösterimlerde, efsaneleşmiş klasik filmler beyaz perdeye yansıtacak.

İlk olarak 13 Nisan Çarşamba günü, birisi kısa film olmak üzere arka arkaya iki film gösterimi olacak. 1902 yılı yapımı, George Méliès tarafından yönetilen 14 dakikalık "Ay'a Seyahat" filmi, sinema tarihinin ilk bilim kurgu filmi olma özelliği taşıyor. Fransız yapımı, siyah-beyaz ve sessiz "Ay'a seyahat"in ardından, bilim-kurgu klasiklerinden olan "Frankestein" sinemaseverlerle buluşacak. James Whale tarafından yönetilen 1931 yapımı "Frankestein", gösterildiği dönemde oldukça ilgi görmüş ve daha sonra farklı yönetmenler tarafından yeniden sinemaya uyarlanmıştı.

Kubrick beyaz perdede

Bilim-kurgu film gösterimlerinin son filmi ise sinemanın kült yönetmenlerinden Stanley Kubrick imzasını taşıyor. 20 Nisan Çarşamba günü gösterilecek "Dr. Strangelove" 1964 yılı yapımı. Bilim- kurgunun yanı sıra savaş ve komedi unsurlarını da barındıran "Dr. Strangelove", çekildiği ve yayımlandığı soğuk savaş dönemi itibariyle döneminin en cesur yapıtlarından biri olarak kabul ediliyor.

Kültürpark'taki İzmir Sanat Oditoryumu'nda ücretsiz olarak gösterilecek filmlerin başlama saatleri 19.30.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2011 Sinematek gösterimlerine Mart ayı içinde "klasik film"lerle başlamış ve Orson Welles"in "Dava", Alfred Hitchcock'un "Sapık" ve Elia Kazan'ın "Arzu Tramvayı" adlı ünlü filmlerini İzmirli sanatseverlerle buluşmuştu.

Ses getiren filmler

Sinematek etkinlikleri ile 1960'ların sonunda yaşanan ve "filmlerin sanat, eğitim ve genellikle kültür amaçları gözetilerek halka sunulması" olarak tanımlanan Sinematek ruhunun yeniden yaratılması amaçlanıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından 2009 yazında ilki düzenlenen etkinlikte, birbirinden ünlü yönetmenlerin çok ses getiren filmleri izleyicinin karşısına çıkmıştı. Gösterimler öncesinde, filme ilişkin bir sunumun da yapıldığı gecelere İzmirliler büyük ilgi göstermiş, binlerce sanatsever halka açık bu sanat etkinliğinden çok keyif almıştı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bilim-Kurgu Sevenler İzmir Sanat’ta Buluşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement